Eş, Sağlık ve Öğrenim Durumu Özürlerinden Yer Değiştirenlerin Dikkatine
6245 sayılı Kanunda 2003 yılında özenli değişiklikler yapılmıştır. Kanunun 10. maddesinde yapılan değişiklik ile "Kendi yazılı talepleri üzerine" nakil isteyenlere harcırah verilmeyeceği hüküm altına alınmıştır. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığının yayımladığı 37 Seri nolu Tebliğ'de; eş, sağlık ve öğrenim durumu nedeniyle yapılan nakiller de, "kendi yazılı talepleri" hükmü içinde değerlendilmiş ve bu nedenlerden dolayı yapılan nakillerde de harcırah ödenmemeye başlanmıştır. Ancak, sitemizde daha önce yayımladığımız mahkeme kararı ve açıklamalarda da görüleceği üzere Tebliğde yer verilen bu açıklama Anayasa'ya ve Kanuna aykırıdır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.
Önce bir özet verelim. 6245 sayılı Kanununda son 50 yılın en büyük değişikliği 12.8.2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4969 sayılı Kanunla yapılmıştır. Yapılan değişilik ile "kendi yazılı talepleri üzerine" naklen atananlara harcırah verilmemeye başlanmıştır.
6245 sayılı Harcırah Kanunu'nda yapılan değişikliklerden sonra Maliye Bakanlığı'nca
kanunun uygulanmasını göstermek üzere 37 seri nolu Harcırah Kanunu Genel Tebliği
yayımlanmıştır. Bu Tebliğe ilişkin olarak 14.09.2003 tarihinde sitemizde yer
alan haber şu şekildedir:
"Eş veya Sağlık Durumundan Dolayı Naklen Ataması yapılanların
Durumu: Ayrıca ".. mevzuatı gereğince ilgililerin yazılı talepleri aranmaksızın yapılması gerekli ve zorunlu olan atamalar ile kurumların hizmet ihtiyacı veya idari ihtiyaç nedeniyle yaptıkları atamalar, re'sen atamalardır. Bu çerçevede; eş durumu, öğrenim durumu, sağlık sebepleri ile benzeri mazeretlere dayalı olarak ilgililerin yazılı talepleri üzerine yapılan atamalar için harcırah ödenmeyecektir" hükümleri de tebliğ'de yer almıştır. Ancak, eş veya sağlık durumunda yapılması gerekli olan naklen atamalar; Anayasa'mızın 41'nci maddesi, 657 sayılı Kanunun 72'nci maddesi ve Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince, ataması yapılması zorunlu atamalardır. Bu konuya ilişkin olarak ilgililerin, önce idarelerine bir dilekçe ile başvurarak harcırahlarını talep etmesi, daha sonra da idareden gelen olumsuz cevap üzerine (60 gün içinde cevap verilmemesi de olumsuz cevap sayılır) Danıştay Başkanlığı'na dava açması gerekmektedir. Geriye yürüyen düzenlemenin hukuk ihlali içerip içermediğine İdare Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi karar verecektir." |
Yukarıdaki Tebliğ Kanunu hükümleri eş ve sağlık durumlarından dolayı yapılan
nakillerde harcırah verilmemeye başlanmıştır. Ancak, bu konuda dava açanlar
yukarıda belirtmiş olduğumuz çerçevede davaları kazanmıştır. Bu konuya ilişkin
olarak sitemizde yayımlanan mahkeme kararını okumak için tıklayın.
Biz memurlar.net olarak bir kez daha belirtmek istiyoruz. Maliye Bakanlığının Tebliği bize göre Kanuna aykırıdır.
Diğer taraftan, yukarıda eş ve sağlık durumu için belirtmiş olduğumuz hususlar, öğrenim durumundan dolayı nakle imkan tanıyan Milli Eğitim Bakanlığı açısından öğrenim durumu içinde geçerlidir. Zira Milli Eğitim Bakanlığının atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde öğrenim durumu halinde de naklin yapılması gerektiği belirtilmiş ve öğrenim durumu özrü grupları arasında sayılmıştır.
Yukarıdaki açıklamalarımız çerçevesinde, kişilerin idarelerine (ayrıldıkları yer idarelerine) başvurarak harcırahlarını talep etmeleri gerekmektedir. İlgili idareler yukarıdaki Tebliğ hüküm gereğince harcırah verilmesini kabul etmeyecektir. Bu cevabın kişiye ulaşmasından sonra 60 gün içinde dava açmak gerekmektedir. Memurlar.net olarak davaların kaybedilmemesi için avukat aracılığı ile açılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz.