Kırmızı et fiyatlarında rekor beklentisi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2009 12:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Etçii Steakhouse restoran-kasap zinciri sahibi Mehmet Emin Arslan, canlı hayvan ithalatı önündeki engellerin kaldırılmaması halinde kırmızı etin kilosunun 2010 yılında 50 TL'ye ulaşacağını iddia etti.

Bugün gelinen noktada dünyanın en pahalı etini Türkiye'nin tükettiğini belirten Arslan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana nedeninin hayvan varlığındaki hızlı düşüş ve canlı hayvan ithalatındaki sorunlar olduğuna dikkat çekti.

Kurban Bayramında elde kalan kurbanlıkların et fiyatlarını aşağıya çekmeye yetmediğini açıklayan Arslan, şu anda 1 kilogram etin fiyatının 24 TL civarında olduğunu anımsatarak, hayvancılık sektöründe ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi

durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu.

İthalatın önündeki engellerin kaldırılmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Arslan, "İthalat da olmalı ihracat da. Arjantin'de kesilen hayvan, Türkiye'de işlensin, Arap ülkelerine satılsın. İslam coğrafyası bu konuda çalışmalara ihtiyacı en fazla olan bölge, ithalatla yerli hayvancılık korunmak isteniyor fakat yerli hayvancılık kötü durumda ve bunu kimse görmek istemiyor" dedi.

Emin Arslan, çıkarılması gündemde olan 'Helal Gıda Sertifikası'nın da etkisiyle İslam ülkelerine et ve gıda ihracatının ilave 50 milyar dolarlık bir artış getireceğini de ifade etti.

Yanlış uygulanan politika ve alınmayan önlemler nedeniyle hayvancılığın ve canlı hayvan ithalatının ihmal edildiğini söyleyen Arslan, ortaya konulan çözüm önerilerininse dikkate alınmadığını açıkladı. Türkiye nüfusunun zaman geçtikçe daha da arttığını, buna bağlı olarak et tüketiminin de gün geçtikçe artacağını ifade eden Arslan, bu durumun mevcut kaynakların söz konusu ihtiyacı karşılayamayarak, besicilerin de artan talebe bağlı olarak fiyatları sürekli yükselttiğini belirtti.

Mehmet Emin Arslan, yaşanan sıkıntıda Türkiye'de hayvancılığın geriye gitmesinin yanı sıra bu mesleği sürdüren büyük işletmelerin yüksek kar elde etmek amacıyla canlı hayvan ihracatı yapmalarının etken olduğunu ifade etti.

Arslan, "Daha önceki yıllarda komşu ülke Suriye, Irak ve İran'dan kaçak hayvan ülkeye getiren Türkiye canlı hayvan ihraç eder hale geldi.

Üretimimiz bize yetmezken ihracatın devam etmesi büyük çelişki. Son 20 yıldır İstanbul Musevi cemaatinin et ihtiyacını karşılayan tek firma olarak, her hafta 100 büyükbaş hayvan kesiyorduk fakat son dönemde haftalık 30 inek zor temin ediyoruz. Ayrıca besisiz ve cılız olan bu hayvanlara ödenen ücret astronomik rakamlarda, zayıf inek fiyatı bin 300 TL kemiksiz maliyeti ise bize bin 900 TL + yüzde 8 KDV. Kırmızı et sektöründe bir iyileştirme yapılmadığı taktirde tüm küçük ve orta ölçekli işletmeler kapanacaktır. Yapılan tespitlere göre, Türkiye'nin küçükbaş hayvan varlığı 350 bin adede düştü. Bu sayı son yıllarda alınan verilerle değerlendirildiğinde son derece kötü bir tablo" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber