Kamu reformu yeniden

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda tepki gören, Cumhurbaşkanı Sezer'in de sert eleştirilerle veto ettiği Kamu Yönetimi Temel Yasası'nı yeniden gündeme getirmek için Başbakanlık'ta bir ekip kuruldu

Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından sert eleştirilerle veto edilen kamu yönetimini yeniden yapılandıran, Kamu Yönetimi Temel Yasası'nı yine gündeme getirmeye hazırlanıyor.

AKP hükümetinin en çok önemsediği projelerin başında gelen kamu yönetimi reformunu, Sezer'in veto gerekçeleri ve kamuoyundaki eleştiriler çerçevesinde yeniden değerlendirmek ve yasa tasarısı konusunda hangi adımların atılabileceğini ortaya koymak üzere, Başbakanlık Müsteşarlığı bünyesinde bürokrat ve danışmanların katılımıyla bir birim oluşturuldu. Başbakanlık bünyesinde, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması kapsamında faaliyet gösteren uzmanların da katkı verdiği birim, halen TBMM'de bulunan Kamu Yönetimi Temel Yasası ile ilgili atılabilecek adımlar, yasal kısıtlar ve vetodaki ayrıntılar konusunda bir teknik rapor hazırlayacak ve siyasilere sunacak.

Başbakanlık'taki inceleme ve teknik raporun ardından reform tasarısı Bakanlar Kurulu'nda yeniden ele alınacak. Bakanlar Kurulu, tasarının 'mevcut haliyle mi, yoksa Cumhurbaşkanı Sezer'in veto gerekçeleri dikkate alınarak, değiştirilerek mi' Çankaya Köşkü'ne gönderileceğine karar verecek. Bakanlar Kurulu'nun sadece kamu reformuyla ilgili son kararı vermek için özel gündemle toplanabileceği belirtiliyor. Bu kararın ardından tasarı yasalaştırılmak üzere TBMM'de yeniden ele alınacak ve Sezer'e gönderilecek.

Hükümetin, kamu reformunu yeniden gündeme taşımasının ardından, her fırsatta bürokrasinin hızını kestiğini savunan, bürokratik oligarşiden şikâyet ederek, kamunun yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan'ın kamu reformu için Çankaya Köşkü'ne çıkabileceği de belirtiliyor. Erdoğan, merkezi yönetimin bazı yetkilerinin yerele devredilmesi nedeniyle 'üniter devletten vazgeçilerek federal sisteme geçiliyor' ekseninde yoğun eleştirilerle karşılaşan, bu eleştirilere de veto gerekçesinde yer veren Sezer'i reformun zorunluluğu konusunda ikna etmeye çalışacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber