Hava taşımacılığında yeni uygulama

Haber Giriş : 05 Şubat 2005 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu, güvenlik sebebiyle havaalanlarındaki transit yolcuların gümrükleme ve pasaport işlemlerinde yeni bir uygulamaya geçilmesi kararı aldı

Buna göre, yolcu ve bagajlar ülkeye giriş yaptığı ilk noktada millileşecek ve çıkışı da ülkeyi terk ettiği son noktadan yapılacak.

Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, havaalanlarındaki mevcut uygulamaya göre, gelen yolcuların pasaport ve gümrük işlemlerinin, transfer olarak gidilen varış havaalanında uçak yolculuğunu bitirdiği noktada; Türkiye'den aktarmalı olarak yurt dışına çıkacak gümrüklü yolcuların çıkış işlemlerinin ise ilk hareket noktası olan havaalanında yapılmakta olduğu belirtildi. Bu sistemin bazı güvenlik risklerini ortaya koyabileceği ihtimaliyle gerekli önlemlerin alınması ve suistimallere müsait durumların giderilmesi amacıyla çalışmaların sonuçlandırıldığı bildirildi. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu'nun 10 Şubat 2004 tarihli toplantısında, uluslararası standart uygulama olan yolcu ve bagajların ülkeye giriş yaptığı ilk noktada millileşmesi, çıkışının ise ülkeyi terk ettiği son noktadan yapılması kararının alındığı kaydedildi.

Ayrıca açıklamada, dünyada havacılık sektöründe risk faktörü yüksek ülkelerin büyük çoğunluğunun Türkiye'nin çevresinde bulunduğu göz önüne alındığında, uygulamaya geçilmesinin öneminin daha iyi anlaşılacağı belirtildi. 10 Şubat 2005 tarihinde başlayacak uygulama için Atatürk Hava Limanı dış hatlardan gelen yolcu salonunda bazı değişiklikler yapıldığı ve ortaya çıkabilecek sıkıntılar için gerekli önlemlerin alındığı bildirildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber