Doktorlar hastalarını üzmedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ocak 2010 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam Gün Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için Türk Tabipleri Birliği'nin düzenlediği 'iş bırakma' eylemine doktorların büyük bir kısmı katılmadı.

Devlet hastanelerinde gün boyu hasta bakılırken, eyleme daha çok üniversite hastanelerindeki hekimler destek verdi. Bazı vatandaşlar eylem sebebiyle hastanelere gitmeyince sağlık kuruluşlarında yoğunluk azaldı.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Meclis'te görüşmeleri devam eden Tam Gün Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için ülke genelinde başlattığı 'iş bırakma' eylemi, doktorlardan beklenen ilgiyi görmedi. Eyleme İzmir, Zonguldak, Batman, Gaziantep, Mersin, Adana ve Afyonkarahisar'daki doktorlar destek verirken, Konya, İstanbul, Antalya, Sivas, Eskişehir, Burdur, Isparta, Sakarya, Manisa, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Kırıkkale'nin aralarında bulunduğu pek çok ilde hekimler vatandaşları mağdur etmedi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinde gün boyu hastalara bakılırken, yasanın en çok etkileyeceği üniversite hastanelerindeki doktorlardan bazıları iş bıraktı ya da yavaşlattı.

İstanbul'un en büyük devlet hastanelerinden Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doktorların tamamına yakını çalıştı. Hasta sayısı düşmeyen kurumda, 4 bin 500 poliklinik hastasına gün boyu hizmet verildi. Hekimlerin eyleme katılacağını öngören vatandaşların birçoğu hastanelere gitmediği için bazı hastanelerdeki yoğunluk azaldı. Başakşehir Devlet Hastanesi ile Taksim İlkyardım Hastanesi'nin hasta sayısı bir gün öncesine göre yüzde 50 düştü. Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerindeki doktorların birçoğu ise gün boyu ya iş yavaşlattı ya da hasta bakmadı. Çapa Tıp Fakültesi'nin Göz Bölümü bir gün öncesinden hastaların randevularını iptal etti. Eyleme destek vermeyen Konya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Faruk Aksoy, yasaya karşı olduklarını ancak insanların mağdur edilmemesi için eyleme katılmadıklarını açıkladı.

TTB VE SENDİKALAR SOKAKTAYDI

Sokakta ise TTB ve sendikaların gösterileri vardı. TTB, Ankara Tabip Odası, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), KESK, Devrimci Sağlık-İş ve Tek Gıda-İş temsilcilerinin aralarında bulunduğu meslek örgütü üyeleri, ilk olarak Hacettepe Hastanesi Tıp Fakültesi Dekanlık Binası önünde toplandı. Bir süredir Türk-İş Genel Merkezi önünde eylem yapan Tekel işçilerinden bir grup da eyleme destek verdi. Basın açıklaması yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Gülriz Ersöz, onaylamadıkları tasarının "sağlık çalışanlarını 7 gün 24 saat çalışmaya zorlayarak hasta güvenliğini tehlikeye attığını; hekimleri daha fazla çalışmaya yönlendirdiğini, üniversite ve eğitim hastanelerinde kalitenin düşürüldüğünü, özel sigorta şirketlerine yeni bir kazanç kapısı açtığını" savundu. Grup daha sonra Abdi İpekçi Parkı'ndan geçerek Sağlık Bakanlığı'na yürüdü. Yürüyüşe ortalama 700 kişinin katıldığı, bunların ise çok büyük bir kısmının Tekel işçileri olduğu gözlendi.

TTB, SES ve Devrimci Sağlık-İş'in İstanbul'daki eylemi kapsamında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yürüyüş düzenlendi. TTB Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu, burada yaptığı konuşmada tasarı geri çekilene kadar Türkiye'nin her yerinde eylemlerinin süreceğini söyledi. İstanbul Tabip Odası önderliğinde Taksim Eğitim ve Araştırma, Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma ile Haydarpaşa Numune hastanelerinde eylem yapıldı. İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesindeki eyleme katılan sağlık çalışanları, çeşitli sloganlar atarak Muhittin Erel amfisinden poliklinikler önüne kadar alkışlarla yürüdü.

Akdağ teşekkür etti

Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada gün içinde eyleme katılımın çok az olduğunu belirterek, halkı mağdur etmeyen doktorlara teşekkür etti. Makamında Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Abdullah El Rabiya'yı ağırlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da görevlerinin başında olan hekimlere teşekkür etti. Akdağ, gazetecilerin, doktorların 'iş bırakma eylemi'yle ilgili sorusu üzerine, "Aslında hekimlerin eylemi yerine tabip örgütünün gösterisi desek daha doğru olur. Türkiye'de 110 bin civarında hekimimiz var. Bu eylem çağrısına veya eylem teşebbüsüne doktorlarımızın belki yüzde 1'i bile iştirak etmemiştir." dedi. Çok ciddi bir hizmet aksaması olmadığını ifade eden Bakan, "Nadiren, çok nadiren eğer münferit aksamalar olursa tabii ki bunlar da hukukun konusu olacaktır." diye konuştu.

ÇAĞLAR AVCI, PINAR ACAR; İSTANBUL, ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber