İsminin başında 'üniversite' olan hastanelerden beklentiler artıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2010 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İzmir'de Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılımıyla Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde yapılan 4. Üniversite Hastaneleri Birliği (ÜHB) Toplantısı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı. EÜ Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından yapılan açıklamada Sağlık Bakanlığı, YÖK ve üniversite hastaneleri arasındaki ilişkiler, mevcut durum ve gerçekleştirilmesi istenenlerin tartışıldığı toplantıda, üniversite hastanelerinin önemli işlevleriyle birlikte, özellikle tedavisi zor hastalıklarda buralardan beklentilerin de yüksek olduğu ifade edildi.

İlki İstanbul, ikincisi Ankara ve üçüncüsü Gaziantep'te düzenlenen ÜHB toplantısının dördüncüsüne, Bakan Akdağ'ın yanısıra YÖK ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü yetkilileri, 12 rektör, 10 rektör yardımcısı, 24 dekan, 22 başhekim ve 156'sı İzmir dışından olmak üzere 226 doktor ve akademisyen katıldı.

Bildirgede, şu ifadelere yer verildi: "Hastaneler, sağlık hizmeti üretilen yerlerdir. Önüne 'üniversite' ismi geldiğinde ise beklentiler ve işlevler çok farklılaşmaktadır. Bunlar arasında lisans eğitimiyle tıp fakültesinde hekimler yetiştirmek, mezun olan hekimlere güncel yenilikleri ulaştırmak, sürekli tıp eğitimi, bilimsel araştırmalar yapmak, akademisyen yetiştirmek, sağlık hizmeti üreten hekimleri üst ihtisas anlamında yetiştirmek, aynı zamanda sağlık ordusuna katılacak yetenekli hemşirelere uygun yeterli uygulama alanı olmak, sorunların çözümünde onların hemen yakınında olabilmek ve ülkenin sağlık hizmetinde ayrıcalıklı sorunları olanlara uygun biçimde güncel ve yenilikçi çözümler getirirken sorunları çözmek sayılabilir." Üniversite hastanelerinin yaşadığı sıkıntıların boyutunda da artışlar olduğu, bunların giderilmesi ve kamuya hizmet eden kurumların önünün açılması gerektiğinin vurgulandığı bildirgede, "Bu kurumların işlevlerini yerine getirmesinin kolaylaştırılması, bir yandan hekimlik anlamında üst düzey sağlık hizmeti beklentilerine yanıtı kolaylaştıracak, bir yandan da akademik çalışmalarla ülkenin temsilinde önemli ilerlemeler sağlanacak ve yetişen hekimlerle sağlık hizmetlerinin niteliği artacaktır." denildi.

Sonuç bildirgesinde konuların üniversitelerin temel işlevlerinin eğitim araştırma ekseninde ele alınması, bunlardan taviz verilmeden, oluşabilecek problemlerin giderilmesi için çalışmalar başlatılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca üniversite hastanelerinde eğitim ve araştırma odaklı sağlık hizmeti ilişkisi vurgulandı. ÜHB'nin, kolaylaştırılmış çözümler bulmak için ortak aklı ortaya koymak ve problemleri gruplandırmak amacıyla kurulduğunun da belirtildiği bildirgede, bir sonraki toplantının 2010 Nisan başında Samsun'da yapılacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber