Tren kazasında makinistler kusursuz bulundu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Şubat 2010 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ZONGULDAK'ta, 30 metrelik uçurumdan demiryoluna düşen otomobile, makinistlerine telsizle ulaşılamayan trenin çarpması sonucu meydana gelen kazada olay yerinin telsiz görüşmeleri için ?ölü bölge' olduğu saptandı. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada makinistler hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verdi.

Filyos Beldesi'nden 11 Ocak'ta Zonguldak yönüne giden 25 yaşındaki Şaban Ilgın yönetimindeki 67 ZH 063 plakalı otomobil, kontrolden çıkarak 30 metrelik uçurumdan demir yolundaki tünel ağzına düştü. Otomobildeki 5 kişiden Emrah Ilgın, yaralı halde araçtan çıkıp yaklaşık 100 metre yürüyerek ulaştığı Şerafettin Kur''un zilini çaldı. Kurt, Emrah Ilgın ve diğer yaralı Veli Gönültaş'ı da otomobiline alarak hastaneye götürdü.

Bu sırada jandarma ve polise kazanın bildirmesiyle demiryolları görevlileri aranarak bilgi verildi. Görevliler, kazanın olduğu bölgeye hareket halinde olan trenin makinistleriyle telsiz bağlantısı kurmaya çalıştı. Ancak, bağlantı kurulamadı. Zonguldak'tan Karabük'e giden Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait makinistler Ertuğrul Köse ve Serkan Parlak yönetimindeki tren, otomobile çarparak tünel içinde 40 metre sürükledi. Kazada, Şaban Ilgın ile yanında bulunan kum ocağında işçi olarak çalışan 29 yaşındaki Cemil Korkmaz öldü. Araç içindeki Sabahattin Gönültaş ise yaralı halde kurtarıldı.

Kaza ardından gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan makinistler hakkında 1'den fazla kişinin ölümüne yol açmak suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, TCDD Genel Müdürlüğü, kazanın meydana geldiği bölgede telsiz testi yaptı. Yapılan testte, arazinin engebeli yapısından dolayı bölgenin telsiz görüşmeleri için ?ölü bölge' olduğu görüşme yapılamadığı saptandı. Trafik kazası tespit tutanağında da makinistlerin kusurlarının bulunmadığı, tüm kusurun otomobil sürücüsünde olduğu belirtildi.

Telsiz testi ve kaza tespit tutanağını göz önünde bulunduran Cumhuriyet Başsavcılığı da, makinistler hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdi. Kararda, ?Makinistler Ertuğrul Köse ve Serkan Parlak'ın kusursuz olmaları, tam kusurlu otomobil sürücüsü Şaban Ilgın'ın ölmüş bulunması karşısında olayla ilgili olarak şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararlaştırılmıştır? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber