899 belediyedeki çalışanların durumu hala belirsiz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Şubat 2010 00:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5393 SAYILI BELEDİYELER KANUNUNA GÖRE KAPATILACAK BELEDİYELER VE BURADA ÇALIŞAN PERSONELİN DURUMU NE OLACAK?

5393 Sayılı Belediyeler Kanunun 11 maddesine istinaden kapatılacak belediyelerin durumu ve burada çalışan personelin geleceğindeki belirsizlik devam ediyor. İlgili madde şu şekildedir:

"Madde 11 - Nüfusu 2.000'in altına düşen belediyeler, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin tasfiyesi il özel idaresi tarafından yapılır. Bu belediyenin taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçları ilgili köy tüzel kişiliğine intikal eder. İntikal eden borçların karşılanamayan kısımları il özel idaresi tarafından üstlenilir ve vali tarafından İller Bankasına bildirilir. İller Bankası bu miktarı, takip eden ayın genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının belediyelere ayrılan kısmından keserek ilgili il özel idaresi hesabına aktarır.

Değişik fıkra: 06/03/2008-5747 S.K./3.mad.) Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin bulunduğu yerleşim birimlerinde, hizmetlerin aksamadan yürütülmesi amacıyla, ilgili belediye veya büyükşehir belediyesi ve köye dönüşen yerlerde il özel idaresi veya köylere hizmet götürme birlikleri tarafından içme suyu, kanalizasyon, temizlik, çöp toplama, ulaşım, itfaiye ve diğer hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirler alınır ve ihtiyaç durumuna göre bu hizmetleri yürütmek üzere hizmet birimleri kurulabilir. Büyükşehir belediye sınırları içinde açılacak hizmet birimlerini yönetmek üzere, büyükşehir belediye meclis üyeleri veya diğer belediye personeli arasından görevlendirme yapılabilir. Mahalli hizmetlerin aksamadan yürütülmesi için vali veya kaymakamlar ilgili kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlar ve gerekli tedbirleri alır."

Adrese dayalı Nufus sayımı sonucunda, Nufusu 2000 altına düşen belediyelerin kapanması ve bu belediyelerin bağlı bulunduğu belediyeye bağlanması yada Köy statüsü kazandırılarak özel idareye bağlanmasına karar verilmiştir. Ancak, 5393 Sayılı belediyeler kanunda yapılan adrese dayalı nufus sayımının gerçeği yansıtmadığına ilişkin açılan davada, Danıştay 8. Dairesi tarafından 2008/34 nolu kararıyla, davacı kovanlı belediyesi lehinde karar verilmiştir. Bu nedenle büyük bir belirsizlik yaşanmaktadır.

Belediyelerdeki personelin maaşları ve istihdamı konusunun bir türlü netlik kazanmaması belediyeler çalışanları için büyük bir sıkıntı oluşturuyor.Ağır borç yükü olan belediyelerin, 5393 sayılı kanunla kapatılmasına karar verilmesi, maaşlarını alamayan belediye çalışanlarının mağduriyetini bir kat daha arttırmıştır.Borçlarının ve gelirlerinin özel idareye aktarılmasına karar verilen belediyelerde, çalışanlar bu belirsiz durum içinde kendi sorunlarının nasıl çözüleceğini, belediyelerin kapatılmasıyla alacaklarının tahsili konusundaki gelişmeleri merakla bekliyorlar. Bu kanun uygulamasındaki 899 belediyedeki çalışanların istihdamı ve geleceğe yönelik kaygılarının bir an önce çözüme kavuşturulması en büyük beklentileri

Forum Editörü _beka_

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber