Meslek lisesi öğrencisi, Danıştay'ın kararını AİHM'e şikayet etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'da bir meslek lisesi öğrencisi, avukatı aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurarak Danıştay'ın kat sayı kararının yürütmesinin durdurulmasını istedi. Halkın Avukatları Platformu, Danıştay 8. Dairesi'nin verdiği son katsayı uygulamasının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi kararına Danıştay ve konunun aciliyeti sebebiyle AİHM nezdinde itiraz ettiklerini açıkladı.

Konya, Karaman ve Aksaray'da görev yapan 300'e yakın avukatın üye olduğu hukuk derneklerinin oluşturduğu Halkın Avukatları Platformu, Konya Dedeman Otel'de bir basın toplantısı düzenleyerek Danıştay 8. Dairesi'nin son katsayı kararına itiraz ettiklerini açıkladı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun katsayı uygulamasının kaldırılması kararının İstanbul Barosu tarafından yapılan bir başvuru üzerine yürütmesinin durdurulduğunu hatırlatan Platform Sözcüsü Süleyman Küçüksucu, "İstanbul Barosu, Avukatlık Kanunu'nun 'hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmak ve korumak' görevini düzenleyen 95. maddesine dayanarak, katsayı uygulamasının iptali için Danıştay'a başvurmuştur. İlgili madde barolara hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmak ve hak ihlallerinin önlenmesi için verilmiştir. İstanbul Barosu'nun yaptığı başvuru, bu maddede belirtilen görev ve hakkın tersine kullanılışının ifadesidir." dedi.

"Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, milletin egemenlik yetkisini Meclis'ten çok kendi ellerindeymiş gibi tavır sergilemektedirler." diyen Avukat Küçüksucu, Halkın Avukatları Platformu'na üye avukatların demokratik bir ülkeye yakışmayan, halkın iradesini hiçe sayarcasına yapılan bu keyfi uygulamalara dur demek için harekete geçtiklerini ifade etti. Küçüksucu, platform üyesi avukatların Danıştay 8. Dairesi'nin yol açtığı katsayı karmaşıklığından mağdur olan meslek lisesi öğrencilerinin velilerinden aldıkları yetkiyle, YÖK'ün yaptığı itiraz sürecinde müdahallik talebinde bulunduklarını ifade etti. Süleyman Küçüksucu, platform üyesi Avukat Fevzi Kayacan'ın AİHM ek 1 protokolünün 2. maddesinde düzenlenen eğitim hakkı ile ek 12 protokolü kapsamında düzenlenen genel ayrımcılık yasağı maddeleri çerçevesinde Danıştay kararını AİHM'ne başvuruda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Küçüksucu'nun yaptığı açıklamanın ardından söz alan Avukat Fevzi Kayacan, Danıştay'ın katsayı uygulaması konusunda yapılan itirazlarla ilgili kararları incelendiğinde, YÖK'ün yaptığı son itirazı da kabul etmeyeceğinin görüldüğünü vurguladı. Kayacan, iç hukukta sonuç alınamayacağı anlaşılan ve eğitim hakkının özünü ihlal eden yargı kararları aleyhine faks yoluyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu açıkladı. Başvuruyu teknik lisede okumakta olan bir öğrenci adına yaptığını belirten Avukat Kayacan, "Başvuruyu konunun aciliyetini göz önünde tutarak faks yoluyla yaptık ve başvurumuzda AİHM İç Tüzüğü'nün 39. maddesinde yer alan tedbir isteminde bulunduk. Nisan ayında yapılacak üniversite sınavlarında teknik ve meslek lisesi mezunlarının mağdur olmaması ve tarafların yararının korunması amacıyla AİHM'den geçici önlem alınmasını istedik." dedi.

Danıştay'ın katsayı konusundaki kararının AİHM'e şikayet edilmesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydeden Avukat Kayacan, AİHM'nin yaptıkları başvuruyu en kısa zamanda değerlendirip bir karar açıklayacağını söyledi. Avukat Kayacan, AİHM'in 29.06.2007 tarihinde verdiği 'Folgero ve diğerleri-Norveç' ile 03.03.2009 tarihinde verdiği 'Temel ve diğerleri-Türkiye' davalarında verdiği kararları ışığında yaptıkları başvuruyu, Danıştay kararının mağdur ettiği öğrenciler lehine vermesini beklediğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber