DSİ'den büyük gölet projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2010 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçme suyu için 1000 gölet

Devlet Su İşleri (DSİ) vatandaşın sağlığını yakından ilgilendiren önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. 'Bin Günde, Bin Gölet' projesine ilk kazmayı vuran DSİ, vatandaşı yer altı suyu içmekten kurtarıyor.

Bu kapsamda tüm il ve ilçelerin içme suyu baraj göletlerinden sağlanacak. Barajsız il kalmayacağı için ülke genelinde arsenik ve diğer maddelerin bulunmadığı yüzey suyu kullanılmış olacak. Yer altı suları ise ihtiyaç olması halinde kullanılacak. İçme suyunun kalitesinin artırılması için 400 milyon liralık kaynak ayırdıklarını belirten DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, bin gölet yapma projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Özellikle küçük yerleşim yerlerinde yer altı suyunun kullanıldığını aktaran Koçaker, "Bin gölet projemizi başlattık. İçme suyunun tamamıyla buralardan kullanılması sağlanacak. Bütün illerimiz arıtma tesislerinin bulunduğu depolama tesislerine dönüşecek. Yer altı sularımızı ise emniyet rezervi olarak saklamayı istiyoruz. Bu sularımızın daha çok damlama sulamada kullanılmasını planlıyoruz." dedi. Konya, Nevşehir, Kırşehir başta olmak üzere İç Anadolu'nun birçok yerleşim yerinde yer altı suyu kullanılıyor.

Yatırımlara 5,3 milyar TL

DSİ Genel Müdürü Koçaker, 2010 yılında kullanılmak üzere toplam 5,3 milyar liralık yatırım yapacaklarına dikkat çekerek bunun 2,35 milyar liralık kısmının GAP, DAP, ve KOB gibi büyük projelere harcanacağını belirtti. Sulama projelerini 2012 yılına kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildiren Koçaker, Güneydoğu Anadolu Projesi'ndeki yatırımların tamamlanması halinde 100 milyon kişinin içme suyunun karşılanabileceğini ifade etti.

Kaçak suyla mücadelenin önümüzdeki dönemde önem kazanacağını dile getiren DSİ Genel Müdürü Koçaker, iç hatlarda büyük miktarda kaçak olduğunu kaydetti. Belediyelerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini aktaran DSİ Genel Müdürü, "Yüzde 10-15 kaçak normal kabul edilebilir. Ancak Türkiye'de kaçak miktarı yüzde 50-60'a varan yerleşim yerlerimiz var. Bu miktarın azaltılması gerekiyor. İller Bankası ve belediyelerimiz gerekli çalışmaları yapıyor." diye konuştu. Su dağıtım işinin özel sektöre açılması gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili ise fakir olanlardan belirli bir tüketim sınırının altında kalınması şartıyla para alınmayabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber