HSYK Başkanının aradığı belgelendi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 02 Mart 2010 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savcıya HSYK telefonu belgelendi

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in, Erzurum'daki soruşturmaya müdahalesi belgelendi. Başsavcı Cihaner'in evine giden savcıyı telefonla arayıp, 'sicil numaranı ver' dediği ortaya çıkan Özbek'in görüşmesinin görüntülü kayıtları yayınlandı.

Cihaner'in evindeki arama sırasında çekilen görüntülere göre, savcıyı Özbek'in kendisi arıyor. Bu durum, Başkan Vekili'nin, "Beni Cihaner aradı. Aramayı yapan savcıya da telefonu Cihaner'in eşi verdi." savunmasını çürütüyor. Görüntüler, Özbek'in telefonunun dinlendiğine yönelik iddiasının da gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Başkan Vekili, savcıyı kameralar çalışırken aramış.

HSYK Başkan Vekili Özbek, savcılara telefon ederek baskı yaptığı iddiaları gündeme gelince Başsavcı İlhan Cihaner'in kendisini aradığını iddia etmişti. Ancak Habertürk'te yayınlanan ve savcılık araması sırasında güvenlik güçlerinin kameralarına yansıyan görüntüler Özbek'i yalanlıyor. Görüntülerde HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in, hem İlhan Cihaner'i hem de aramayı yapan savcıyı aradığı görülüyor. Özbek ise gazetecilere yaptığı açıklamada "İlhan Bey beni makamından aradı." demişti. Habertürk'te yayınlanan görüntüler Özbek'i yalanlıyor. Başsavcı İlhan Cihaner Adliye'deki odası arandığı sırada telefonda şu sözleri sarf ediyor: "Yerimdeyim Başkanım. Arkadaşlar geldiler, arama yapıyorlar. Daha sonra gözaltı olacakmış. Ben fizikî olarak direnmeyi düşünüyorum."

Cihaner'in evindeki görüntülerde ise polislerin Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu'nun nezaretinde arama yaptığı sırada Karakullukçu'nun telefonu çalıyor. Görüntülerde yapılan konuşmadan arayan kişinin HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek olduğu anlaşılıyor. Karakullukçu, 'başkanım' diye hitap ettiği Özbek'e telefonda ismini söylüyor, daha sonra ise aramayı mahkeme kararıyla yaptıklarını anlatıyor. HSYK Başkan Vekili Özbek, bu telefon görüşmeleriyle ilgili sorular üzerine, konuşmaları doğrulamıştı. Özbek, Cihaner'le konuşmasında 'kendisinin direneceğim' tavrına karşı çıktığını söylediğini de belirtmişti. Özbek, evdeki aramayı yapan savcının adını anlayamadığı için tekrarlattığını ve savcının 'arama yapıyoruz efendim' dediğini iddia etmişti.

İlhan Bey'i biz mi aradık, onlar mı aradı tam bilmiyorum

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, savcılarla yaptığı telefon görüşmelerinin ortaya çıkması üzerine ilginç bir savunma yaptı. Görüntülerin kendisini yalanlamadığını iddia eden Özbek, suçu sekterlere attı. Özbek, "Oraya bağlamaları sekreterlerin işi. Önce makamından aranmış gibi bir sıralama yapılmış, aradan yarım saat geçtikten sonra 'İlhan Bey telefonda!' dediler. İlhan Bey'i biz mi aradık onlar mı aradı tam bilmiyorum." dedi.

Özbek, ilk açıklamalarının aksine Cihaner'in evinde aramayı yapan savcı Rasim Karakullukçu'yu da kendisinin telefona istediğini itiraf etti. Özbek, bu konuda şu görüşü dile getirdi: "Arkadaşlarla toplantı salonunda çalışırken sekreterlere arattım. Birinci aramada 'Makamı cevap vermiyor.' dediler, 'Cepten de aradık, şimdi görüşmesi mümkün değil.' dediler. 'Evini arayın!' dedim. Bir süre sonra evi bağlandı. Arama devam ediyordu. İlhan Bey'in eşi dediler. 'Geçmiş olsun hanımefendi, nedir mesele?' dedim. Arama yapıyorlar, dedi. 'Kimler var?' dedim. Savcı bey var polis var, dedi. Bir görüşebilir miyim dedim. Bilgi almak için; çünkü o zamana kadar herhangi bir bilgi yok. Savcının sesi çok derinden ve kesik kesik geliyordu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber