Çankaya adaylarına süper Hazine yardımı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Mart 2010 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZÜBEYDE YALÇIN

Anayasa Alt Komisyonu, cumhurbaşkanı seçimine katılacak adayların seçim harcamalarının Hazine tarafından karşılanması için çalışma başlattı

Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçim süresi tartışmasını yaşarken, Meclis Anayasa Alt Komisyonu cumhurbaşkanı adaylarına yapılacak yardımlar konusunu ele aldı. Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasa Tasarısında, cumhurbaşkanı adaylarının seçim harcamalarının Hazine yardımı ile karşılanması gündeme geldi. Komisyon tasarıyı bu yönde değiştirmek için çalışma başlattı. Taslak düzenlemeye göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların tamamına 70-100 milletvekiline sahip olan bir partiye seçim döneminde verilen yardım kadar bütçe ayrılacak. Hazine'den 69 milletvekili olan MHP 16 milyon, 97 milletvekili olan CHP de 23 milyon lira alıyor. Seçim dönemlerinde bu para iki katına çıkıyor. Bu iki partinin ortasında 20 milyon liralık bir rakam alınması halinde cumhurbaşkanı adaylarına bunun iki katı yani 40 milyon lira dağıtılacak.

İKİNCİ TURDA ARTACAK

Bunun yarısı birinci tura katılan adaylara verilecek. Birinci tura 10 aday katıldığı varsayılırsa aday başına 2 milyon lira yardım yapılacak. Geri kalan rakam yani 20 milyon lira ikinci tura kalan iki aday adasında eşit dağıtılacak. Bu veriye göre, iki aday 10'ar milyon lira alacak. Birinci turda seçim olması halinde kalan para Hazine'ye verilecek. Seçim sonunda kullanılmayan paralar da Hazine'ye iade edilecek. Daha sonra çıkartılacak yönetmelikler ile adayların paraları nerelerde kullanacağı tek tek sıralanacak. Harcadıkları her kuruş sıkı bir denetime alınacak. Faturalar tek tek incelenecek. Paraların nereye harcandığının internet üzerinden vatandaşlara açıklanması da gündeme gelebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber