DSİ'deki mühendisler üç kat maaşa özel sektöre geçiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mart 2010 06:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç kat maaşı görenler özele geçince hem DSİ hem de şirketler zorda kaldı

Devlet Su İşleri'nde (DSİ) 1.500 lira alan personel, 4-5 bin lira veren özel elektrik şirketlerine geçince devlette işler aksadı. Bu durum, personeli transfer eden firmaların işlerine de darbe vurdu. Şirketlerin hazırladığı fizibilite raporları, personel yetersizliği sebebiyle DSİ'de bekliyor. Yetkililer, çalışanları devlette tutabilmek için daha yüksek maaş verilmesini istiyor.

Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmeye yönelik çalışmaları 'ücret' krizi yavaşlattı. Özel sektördeki yüksek maaşlar sebebiyle personelin Devlet Su İşleri'nden (DSİ) ayrılıp enerji firmalarına geçmesi, kurumu zor duruma düşürdü. Enerji şirketleri tarafından hazırlanan hidroelektrik santrallerine ilişkin fizibilite raporları, DSİ'de yeterli sayıda deneyimli personel kalmaması yüzünden arşivlerde bekliyor. Yığılmalar sebebiyle raporları bulmakta zorlanan Devlet Su İşleri, firmalardan bir iki yıl öncesinde gönderdikleri fizibilite raporlarını istiyor.

Devlet Su İşleri'nde yaklaşık bin 500 lira alan bir çalışan, 4-5 bin lira maaş veren enerji şirketlerini tercih ediyor. Deneyimli personelin özel sektöre kaçtığına dikkat çeken bir firma yetkilisi, "Bunun için de bizim başvurularımız bir türlü değerlendirmeye alınmıyor. İki yıl önce verdiğim bir fizibilite raporunu bulamadıkları için benim kapımı çaldılar. İşleme alınması için tekrar geri göndermek zorunda kaldım." dedi. Bir başka sektör temsilcisi de uzman sayısındaki azalma dolayısıyla fizibilite raporlarında problem yaşanabildiğine dikkat çekerek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) olduğu gibi daha yüksek maaşa nitelikli eleman çalıştırılması gerektiğini kaydetti.

Özel sektörün tespitlerini doğrulayan DSİ yetkilileri ise hidroelektrik santrallerine ilişkin fizibilite raporlarını inceleyen personelin son üç yılda yarı yarıya azaldığını, düşük maaşlar sebebiyle uzman eleman kaybının devam ettiğini söyledi. Emekli olanların yanı sıra önceki yıl 37 personel genel müdürlükten istifa ederken, 2007 yılında da görevinden ayrılmak isteyen 40 personel için istifa oluru verilmişti. DSİ Genel Müdürlüğü'nde yaklaşık 24 bin 500 personel istihdam ediliyor. Bunun bin 632'si genel idari hizmetlerden oluşurken, 4 bin 500 de teknik personel olarak görev yapıyor.

Enerji şirketlerinin hidroelektrik santrallerine ilişkin projeleri devam ederken, Elektrik Üretim AŞ'ye ait 19 gruba ayrılan, 52 akarsu santralinin ihalesi de gelecek ay yapılacak. Santrallere teklif veren yatırımcılarla birebir görüşmeler önümüzdeki günlerde başlayacak. Bu görüşmelerin ardından nihai pazarlık görüşmelerinin yapılması planlanıyor. Bu durumda, söz konusu santrallerin ihalelerinin nisan ayının ikinci yarısında gerçekleştirilmesi bekleniyor. 19 grup halinde özelleştirilecek santrallere rekor teklif gelmişti.

ERCAN BAYSAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber