Senfoni orkestraları, opera ve bale sanatçıları yeni sözleşmelerden şikayetçi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mart 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanatçıların sözleşme krizi

Yenilenen sözleşmedeki birçok maddenin sorunlu olduğunu belirten senfoni orkestraları, opera ve bale sanatçıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurarak düzeltme isteyecek

YASEMİN BAY

Senfoni orkestraları, opera ve bale sanatçıları, bu yıl yenilenen sözleşmeleri nedeniyle zor günler yaşıyor. 657 sayılı devlet memuru kanununa tabi olan ve sözleşmeli olarak çalışan sanatçılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan sözleşmenin pek çok maddesinin sorunlu olduğunu belirtiyor. Sanatçılar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurarak, sözleşmedeki maddelerin düzeltilmesini talep edecek. Bu talepleri karşılıksız kalırsa, her sanatçının bakanlığa dava açacağı bilgisi kulislerde konuşulmaya başlandı. Senfoni Orkestrası'nda çalışan sanatçılara, ?sözleşmeyi imzalamazsanız maaşınızı alamazsınız' tehdidi yapıldığı da iddialar arasında. Görüştüğümüz sanatçılar, sözleşmede yer alan teşvik ikramiyesinin gerektiğinde geri alınabileceği maddesine de karşı çıkıyor.

İstanbul Senfoni Orkestrası'nın eski müdürü Türkmen Güner, sözleşmeyi şöyle değerlendiriyor:

?Bu sözleşme Anayasa'ya, 657 sayılı yasaya, 6940 sayılı Devlet Senfoni Orkestraları Kanunu'na, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yönetmeliğine aykırı. Mesela 7 kişilik bir kurul oluşturulacak deniliyor. Kimlerden oluşacağı belli olmayan bu kurul istediği kişinin maaşını düşürebilecek, tayin edebilecek, işten atabilecek.?

Bakanlık:?Daha iyi performans sergileyecekler

Kültür Bakanlığı Genel Sanatlar Genel Müdürlüğü ise, bu sözleşmenin sanatçıların performanslarını daha iyi sergileyebilmeleri amacıyla yapıldığını belirterek şu açıklamada bulundu: ?Bakanlığımız Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı sanat kurumlarında görevli sanatçıların çalışma usullerine ilişkin mevcut düzenlemelerin yetersiz olması, sanat kurumlarının ve sanatçıların performansları ile ilgili uygulamalarda sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların giderilmesi amacı ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nce sürdürülen çalışmalar neticesinde sanatçılar ile imzalanan hizmet sözleşmesi ve ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak sanatçılarımızın sanatseverlerle daha sık buluşmaları, performanslarını daha iyi sergileyebilmeleri sağlanmış ve çalışma usullerine açıklık getirilmesi amaçlanmıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber