Bel okuluna kaydınızı yaptırdınız mı?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Mart 2010 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Masa başında geçirilen zamanların artması ve hareketsizlik nedeniyle çağımızın en önemli problemlerinden biri haline gelen bel fıtığından korunmak için herkesin bir okula ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? Erenköy Bel Fıtığı ve Fizik Tedavi Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz.Dr. Serdar Saraç, Bel Okulu'na ilişkin sorularımızı cevaplıyor.

Bel Okulu nedir ?

Bel Okulu, vücudumuzun ana taşıyıcı bölümü olan belimizin doğru kullanılmasını öğreten, tedavi edici birtakım egzersiz programlarının uygulamalı olarak eğitimini veren çok önemli bir sağlık programıdır.

Bel Okulu kimlere gereklidir ?

Bel Okulu, aslında beli ile ilgili şikayeti olsun ya da olmasın, herkese gereklidir. Çünkü kemik, kas ve eklemlerden oluşan hareket sistemimizin; suya, gıdaya ve oksijene olduğu gibi, belli hareket programlarına da ihtiyacı vardır. Hareket sistemimiz belli aralıklarla bunlar açısından da doyurulmalıdır. Açlık ve susuzluğa ancak bir süre dayanabiliriz; hareketsizliğe de... Elbette burada, bel ve omurgaya yönelik bazı özel hareketlerden bahsediyoruz. Bel Okulu, özellikle, bel şikayeti olan hemen herkese gereklidir. Daha önemlisi, bel fıtığından korunmada altın değerindedir. Bel kayması (spondilolistezis) ve skolyozu olanlarda, bazı doğumsal omurga anomalilerinde, kireçlenme ve kronik bel ağrılarında da, hem tedavi edici, hem de koruyucu etkisi vardır. Bel ağrısında ihmalkârlık çok pahalıya malolabilir.

Bel Okulu her yaşa uygun mu?

Genellikle ergenlikten itibaren her yaşa uygun ve faydalıdır. Ancak bazı ciddi hastalıklar engelleyici veya kısıtlayıcı olabilir. Tabii ki, bel okulu bir sağlık programı olduğu için, mutlaka bir uzman hekim tarafından, ayrıntıları kişiye özel olacak şekilde planlanmalıdır.

Bel Okulu için grup eğitimi mi yoksa kişiye özel eğitim mi uygundur ?

Yıllar süren deneyimlerimizde gördük ki, grup eğitimi daha çok teorik bilgi aktarmada uygun bir yöntem. Ama uygulamalı eğitimde birebir ve kişinin yaşına, kilosuna, bel ve omurgasında kalıcı bir problem olup-olmamasına ve mesleğine göre özgün bir program uygulanması gerekiyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı burada planlayıcı durumundadır.

Programın süresi ne kadardır ?

Haftada 1 gün ve 45 dakika süren bir programdır.Genellikle 3 ila 5 seans planlanır. Seans sayısında kişinin yaşı, hastalık durumu vs. gözönünde bulundurulur. Biz çoğu durumda 3 seans olarak uyguluyoruz.

Bel Okulu tedavi yerine geçer mi?

Bu, gerçekten çok önemli. İyi planlanmış, kişiye özel ve uygulamalı bel okulu programı, çoğu kez 15-20 günlük bir fizik tedavi programının yerine geçmektedir. Bu da hasta için hem daha ekonomiktir, hem de zamandan tasarruf demektir; çalışanın da iş gücü kaybını azaltır. Fakat bazen fizik tedavi ile birlikte uygulanması gerekebilir.

Bel Okulu eğitiminden sonra, egzersiz programlarına ne kadar süre devam etmeli ?

Ortalama 3 seans süren bel okulu programından sonra, evde egzersizlere devam edilmelidir. Çünkü omurgadaki fonksiyonel düzelme 2 ila 3 ay içinde tamamlanır. Bundan sonra da programa evde devam edenler, kendilerini yaşam boyu pek çok problemden korumuş olurlar. Bir başka faydası da, ağrı kesici ilaçlardan kurtulmaktır.

Bel ameliyatı geçirmiş olanlar da bel okuluna katılabilir mi ?

Evet, hatta yeni operasyonların önlenmesi açısından, çoğunun katılması mutlaka gereklidir. Fizik tedavi uzmanı, ameliyatlılara uygun bir program yapmalıdır.

Bel Okulu programına olan ihtiyaç kadın ve erkekte eşit midir?

Pratikte, kadında ihtiyacın çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunda hamilelik ve doğumun payı oldukça fazladır.

Ayrıntılı bilgi için:

0 216 411 80 40 - 411 80 39

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber