Üniversitelerdeki problemlerle ilgili yazılı başvuru yapın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2010 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi'ni ziyaret ederek akademisyenlerin sorularını cevapladı. Üniversitelerdeki problemlerin çözümü konusunda sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlere büyük görev düştüğünü belirten Günay, bunlarla ilgili olarak YÖK'e yazılı başvuru yapılması gerektiğini söyledi.

Açılış konuşmasını yapan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak, eğitim çalışanlarının problemleri ve çözüm önerileriyle ilgili detaylı bir çalışmaları olduğunu belirtti. İzmir, Uşak, Manisa, Aydın, Muğla ve Denizli'de oluşturulan komisyonların, yaklaşık 15 günde 300'ü aşkın akademisyenle tek tek görüştüğünü aktaran Şenocak, "Sonuç raporlarında üniversitelerle ilgili göze çarpan en önemli unsur, antidemokratik yönetilmeleri oldu. Bilgi üretmesi gereken merkezler, maalesef bu işlevini yapamıyor, çünkü farklı görüşler ortaya çıktığında etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor. Üniversitelerde demokratikleşme iklimi çok uygun değil. İnsanlar, renksiz görünme çabası içinde. Halbuki sivil toplum olmadan demokrasi olmaz, demokrasi olmadan da ülkemiz gelişemez." dedi.

Prof. Dr. Günay ise üniversitelerdeki problemlerin derinlemesine incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türkiye'nin üniversite sorunu ifadesi, üniversitenin Türkiye için sorun oluşturmasına, üniversitenin dış ilişkileri bakımından yaşanan sorunlara işaret eder. Üniversitenin sorunu denilince, üniversitenin kendi iç sorununa işaret edilmiş olur ancak her iki sorun kümesi de birbirinden yalıtılmış değildir. 'Türkiye'nin akut bir üniversite sorunu vardır' hükmü, yaygın olarak kabul edilmektedir. Üniversiteden beklenenle mevcut olan arasındaki örtüşmezlik ve uyuşmazlık, soruna kaynaklık etmektedir. Sorunu çözmek için, öncelikle mahiyetini iyi anlaşmak, çekirdeğini kavramak gerekir."

Toplantıya Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Eğitim-Bir-Sen Üniversiteler Temsilcisi Dr. Recep Yiğit ve çok sayıda akademisyen de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber