Hukukçu tıpçı olamaz

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Nisan 2010 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, yeni Yatay Geçiş Yönetmeliği'ne son şeklini verdi. Buna göre, Gazi Üniversitesi'nden Ankara Üniversitesi'ne bölüm değişimine imkan tanıyan sistem, "Ben hukukçu değil, tıpçı olmak istiyorum" diyen öğrenciye yatay geçişi kapalı tutuyor.

FAZLI ŞAHAN / ANKARA

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu toplantısında Yatay Geçiş Yönetmeliği'ne son şekli verildi.

YÖK Genel Kurulu dün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, toplantıda sadece bazı fakültelere dekan seçtiklerini ve Yatay Geçiş Yönetmeliği'ni görüştüklerini söyledi. Bir gazetecinin, Yatay Geçiş Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle ilgili olarak, "Her isteyen her bölüme girebilecek mi?" sorusuna, Özcan, "Hayır. Öyle bir şey olabilir mi?" yanıtını verdi.

GEÇİŞ ŞARTLARINI SENATO BELİRLİYOR

Geçiş şartının üniversitelerin senatolarına bırakıldığını belirten Özcan, şöyle konuştu: "Eğer öğrenci belli bir notu tutturursa, mesela ortak dersler varsa 'Ben psikolojiden tarihe geçmek istiyorum' derse psikoloji ile tarih arasında ortak dersler varsa, o ortak derslerde aldığı puan notlarının ortalaması üniversitenin koyduğu kontenjanı tutturacak. Üniversiteler diyor ki 'Ben 10 kişi, 5 kişi alıyorum'. Bu kontenjana girebilirse... Bazı durumlarda üniversiteler arası geçiş yapacağı zaman üniversite sınavından aldığı not, yani giriş puanı, hepsi bunlar düşünülerek, kriter gibi kullanılarak geçiş müsaadesi verilecek. Hukuka girmiş adamın tıppa gitmesi hayal."

MÜHENDİSLİK 10 YILI ALIR

Özcan, "Bir öğrenci mesela Tarih'e girmişse kriterleri gerçekleştirmek şartıyla Mühendislik'e geçebilecek mi?" sorusu üzerine de, "Hazırlık derslerini alması, geçeceği bölümün bütün esas derslerini bitirmesi 10 yılına mal olur" dedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, düzenlemenin daha önceki yönetmelikten farkının ise, öğrencinin şartları tutturması halinde Gazi Üniversitesi'nden Ankara Üniversitesi'ne bölüm değiştirerek geçebilmesi olduğunu kaydetti.

Toplantıda kontenjan görüşülmedi

"Üniversiteden gelen kontenjan talepleri de ele alındı mı?" sorusu üzerine Özcan, "Kontenjanlarla ilgili bir şey yapmadık. Onun için vakıfların raporlarını tamamen gözden geçirip kategorize ediyoruz. Eksikleri olan, olmayan, daha eksikleri olanlar diye. O işi bitiremediğimiz için kontenjanlarla ilgili görüşemedik" açıklamasında bulundu. Özcan, Anayasa Mahkemesi'ne YÖK kontenjanından seçilecek üye seçimi için de çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Öte yandan, toplantıda Başkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nca üniversite rektörlüğü için önerilen Prof. Dr. Kenan Araz'ın ismi YÖK Genel Kurulu'nda uygun bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber