'Taş atan çocuğu içeri atmak kolay, önemli olan onu kazanmak'

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taş atan çocuklara el uzatan Emniyet Müdürü Sağlam, onları kazanmanın önemini vurguladı. Sağlam, "Bize taş atan 30 çocuğu takibe aldık, aileleriyle görüştük. Yüzde 80'i çocuklarına sahip çıktı. Suçüstü yapmadık!" dedi

TAŞ atan çocuklar, Bursa maçı, kelepçe... Diyarbakır'ı gazete manşetlerine taşıyan bu haberlerin odağındaki isim olan kentin Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, suskunluğunu SABAH'a bozdu.

Nüfusunun neredeyse yüzde 60'ı çocuk olan kentte hayata geçirdikleri projelerle onları kazanmaya çalışan Emniyet Müdürü Sağlam, taş atan çocuklara ilişkin haberlerin abartıldığı kanaatinde. Sağlam, şunları söyledi: "Diyarbakır'daki her çocuk taş atmıyor ki. Sadece birkaç sokak. Diyarbakır bu sokaklardan ibaret değil. Ama görüntüler tüm Diyarbakır'a mal ediliyor. Bu da önyargıya neden oluyor. Biz bu çocukları suç işleyen değil suça itilen çocuklar gözüyle görüyoruz. Bize taş atan 30 çocuğu takibe aldık. Hepsine suçüstü yapabilirdik. Ama bu kime yarar sağlayacak? Taş atan çocuğu içeri atmak kolay. Asıl mesele onu kazanmakta. Bir ay boyunca aileleriyle görüştük. Derdimizi anlattık. Yüzde 80'i bizi dinledi. Çocuklarına sahip çıktılar."

Sağlam, geri kalan yüzde 20'si için ise "Yılların verdiği alışkanlıkları, davranış biçimlerini bir anda söküp atmak çok zor. Elimizde sihirli değnek yok ki. Bir muhtar bize 'Bizim sevgiye ihtiyacımız var. Bizi sevin!' dedi. Biz bunu uygulamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"Bizim Çocuklarımız Projesi" kapsamında 500'e yakın çocukla bire bir ilgilendiklerini anlatan Sağlam, şöyle devam etti: "Bu çocuklar emniyetin spor salonuna gidip geliyor, oluşturulan takımlarda yer alıyor. Top, forma, ayakkabı gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Okul durumları takip ediliyor, aileleriyle sık sık görüşmeler yapılıyor. Bu çocuklar, sokakta polise taş atan, mendil satan, otomobil camı silen çocuklar. Hepsi büyük risk altında. Ellerinden bir tutan olsa hepsi de başarılı ve zeki. Niye? Çünkü hayatın tam ortasında. Sürekli mücadele etmek zorunda. İlk zamanlarda bizden kaçıyorlardı. Ama şimdi daha yakınız. Aileler güveniyor. Maddi destek sağlıyoruz." Halkla iç içe olmak için huzur toplantıları düzenlediklerini, vatandaşın "Bir Emniyet Müdürü kapımıza kadar nasıl gelir diye" şaşırdığını kaydeden Mustafa Sağlam, "Burada terör büyük bir sorun. İnsanlar huzura susamış. Anneler huzura susamış. Aklı başında hiç kimse kavga istemiyor" şeklindeki tespitini de vurguluyor.

GAZETECİLERE SİTEM!

Çocuklara polisi sevdirmek için halkla iç içe projeler uygulayan Diyarbakır Emniyet Müdürü Sağlam, kentin hep kötü olaylarla anılmasından da şikâyet etti. Sağlam, gazetemiz İstihbarat Şefi Ertuğrul Erbaş'a, "Gazeteciler hep olaylar olduğunda buraya geliyor. Güzel bir haber için gelen var mı? Böyle devam ederse bu şehrin imajı nasıl düzelecek?" diye sitem etti.

Bursa maçı ve kelepçe!

SUİKASTA uğrayan Gaffar Okkan gibi sıkı bir Diyarbakırspor taraftarı olan Sağlam, Bursa maçındaki 'güvenlik zafiyeti' iddiasına "Dışarıdan stata taş sokulması imkansız. Stat çok eski, her yeri dökülüyor. O taşlar stadın içindeydi" yanıtı verdi. Sağlam, KCK operasyonunda yakalananların plastik kelepçeyle tek sıra halinde mahkemeye sevk edilmesi konusunda konuşmadı. Ancak bundan sonra araçların adliye kapısına kadar iyice yanaşacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber