Aidat ödemek istemeyen emekliler derneğe başvurdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2010 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekliler maaşlarından kesilen 18 liralık aidatın durdurulması için Türkiye Emekliler Derneği'ne başvuruyor. 'Üye olmadığım halde benden nasıl aidat kesersiniz.' kızgınlığıyla gelen emekliler, vatandaşlık numaralarıyla sorgulama yapıyor. Bütün emeklilerden aidat kestikleri bilgisinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, 653 bin 311 emekliden kişi başı 18 lira kesildiği bilgisini verdi. Ergün, kesilen aidatlar iptal edilsin talebiyle başvuranların sayısının henüz netleşmediğini belirtti.

Maaşlardan aidat kesiliyor haberlerinden sonra emeklinin kafasının karıştığını dile getiren Ergün, "Ben üye değilim benden nasıl aidat kesersiniz deyip kızarak gelenleri vatandaşlık numarasıyla kontrol ettik. Kapımıza gelen her 100 emekliden 90'ı özür dileyerek geri döndü. Çünkü bunlardan üyelik aidatı kesilmemiştir." dedi.

Emekliden kesilen aidatlarla ilgili Chan'a bilgi veren Ergün, dernek olarak hiçbir memur ve Bağ-Kur emeklisinden aidat almadıklarını söyledi. Türkiye'de 9 milyon 200 bin emekli bulunduğunu bunlardan 5 milyon 300 bininin işçi emeklisi olduğunu kaydeden Ergün, derneğin Türkiye çapında 700 bin üyesi bulunduğunu aktardı. "Her emekliden aidat alınabilmesi diye bir şey söz konusu değildir. Emekliyi huzursuz etmeye emeklinin kafasını karıştırmaya kimsenin hakkı yok." diyen Ergün, eski SSK emeklisi 8 kişide 1 kişiden toplam emeklilerde ise 14 kişide 1 kişiden aidat alındığını ifade etti.

ÜYEMİZ OLMAYANLARDAN KESİLEN AİDATLARI VERİYORUZ

Üyemiz olmayan emeklilerden aidat almadıklarını kaydeden Ergün, üyeliğin gönüllük esasına dayalı ve mecburiyet olmadığını dile getirdi. Türkiye genelinde 92 şubeyle çalıştıklarını ve bu şubelere yapılan üyelik başvurularıyla kayıt yaptıklarını belirten Başkan Ergün, "Kimliğini çıkarır ben bu kuruluşun üyesi olmak istiyorum der. Cemiyetin tüzüğünü okudum dernek aidatımın aylık veya yıllık maaşımdan kesilmesi noktasında izin veriyorum. Bu olmadığı takdirde emeklinin maaşından icra dahi hiçbir şey kesilemez. SGK kayıtlarını elimize almış olsaydık 700 bin değil 9 milyon üyemiz olurdu." ifadelerini kullandı. Emeklinin evrakına ulaşıp o kişiyi üye yapmanın sahtekarlığa gireceğini vurgulayan Ergün, bu durumda herkesten önce savcıların olaya el koyacağını dile getirdi.

Bazen üye olmayanlardan da yanlışlıkla aidat kesilebildiğini söyleyen Ergün, "Ön liste hazırlığı var. Sicil numaraları 10 rakamlı büyük numara. Bir rakam bilgi işlem yanlış girilirse üyemiz olmayan kişiden aidat kesilebilir. Ancak üyemiz olmayandan kestiysek emeklinin adresine gidip aidatı geri veriyoruz." dedi.

EMEKLİDEN DERNEĞE 11 MİLYON 759 BİN LİRA

"Bir üye 15 yılda bize 98 lira ödüyor." diyen Ergün, üyelerden kesilen aidat hakkında da bilgi vererek, senede bir defa şubat ayında 18 lira kesildiğini söyledi. Daha önceki yıllarda ayda 25 kuruş, 50 kuruş, 1 lira kesildiğini aktaran Ergün, bu yıl Şubat ayında 653 bin 311 emekliden kişi başı yıllık 18 lira kesildiğini bunun toplamda 11 milyon 750 bin liraya denk geldiğini vurguladı. Her üye aidatının yüzde 55'inin şubelere gittiğini yüzde 15'inin ise sosyal tesislere harcandığını kaydeden Ergün, Tarsus'ta dispanser, Mersin'de Huzurevi ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde emeklilerin yararlandığı daireler bulunduğunu ifade etti. Dernek üyesi 600 emeklinin çocuğuna aylık 50-80 lira arasında değişen oranlarda burs verildiğini söyleyen Ergün, durumu kötü olan üyelere ise ramazan ayında yiyecek yardımı yapıldığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber