Bütçe toparlanıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2010 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın ilk üç ayında bütçe açığı yüzde 41 azalarak 11.3 milyar liraya geriledi. Bütçe rakamlarının ümit verici olduğunu belirten Şimşek, ?Türkiye ekonomisi bu krizden güçlü ve hızlı bir şekilde çıkıyor? dedi

Bütçe açığı yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 azalarak 11.3 milyar liraya, faiz dışı fazla (FDF) ise 3.7 milyar lira oldu. Uzmanlar, ekonomide yaşanan toparlanmanın vergi oranlarındaki artış ve ithalat talebindeki yükseliş nedeniyle vergi gelirlerinin ilk çeyrekte olumlu geldiğini belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk üç aylık bütçe gelişmelerinin ümit verici olduğunu ve bu yılın bütçe ve FDF hedeflerine ulaşabileceğini gösterdiğini söyledi. Şimşek, ?Türkiye ekonomisi bu krizden gerçekten güçle ve hızlı bir şekilde çıkıyor? dedi.

Harcamalar kontrol altında

Şimşek, martta bütçe açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32 azalışla 5.9 milyar lira, faiz dışı açığın ise 1.6 milyar lira olduğunu kaydetti.

?Harcamaları kontrol altına aldık, vergi gelirleri ise hedeflerin üzerinde bir hızla artıyor? diyen Şimşek'in açıkladığı verilere göre, 2009 ilk çeyrekte yaklaşık 1 milyar TL faiz dışı açık 2010 yılının ilk çeyreğinde yerini yaklaşık 3.7 milyar TL faiz dışı fazlaya bıraktı. İlk çeyrekte bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.6 artarak yaklaşık 57 milyar TL olurken, bütçe giderleri yüzde 2.9 artarak 68.4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Gelirler yüzde 34 arttı

Şimşek, vergi gelirlerinin ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.6 artarak 47.9 milyar TL olduğunu belirtirken, buna karşın faiz hariç bütçe giderleri için, ?Sadece yüzde 10.4 artarak 53.4 milyar TL olmuştur? dedi. Şimşek, makro ekonomik gelişmeler ve yapılan düzenlemelerin yanında Gelir İdaresi'nin bu dönemdeki yüksek performansı da vergi gelirlerindeki artışta belirleyici olduğunu söyledi.

Mart ayında bütçe gelirleri yüzde 34 artışla 17.5 milyar TL, giderler yüzde 7.4 artarak 23.4 milyar TL oldu. Mart'ta vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37.5 artarak 14.5 milyar TL olarak gerçekleşirken, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 10 artarak 19.1 milyar TL oldu.

?Vergi indirimi yok'

Şimşek, bütçeye ek yük getirecek şekilde üzerinde çalışılan bir destek paketi olmadığını, yeni bir vergi artışı ya da indiriminin de söz konusu olmadığını kaydetti. Faiz dışı dengede önemli bir iyileşme söz konusu olduğunu ve bunu devam ettirmede kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, ?Kamu borç stokunun GSYH'ya oranının yüzde 45.5 olması bizi mutlu etmiyor, bunu aşağı çevirmek istiyoruz? dedi.

?İlk çeyrekte büyüme çift hane olabilir'

İlk çeyrekte büyümenin çift haneli olabileceği yönündeki beklentisini de yineleyen Şimşek, ?2010'un

ilk çeyreğine ilişkin sanayi üretimi, ihracat,

ithalat ve vergi gelirlerine baktığımızda, toparlanmanın güçlü bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Bu göstergeler ışığında, daha önce de ifade ettiğim gibi 2010'un ilk çeyreğinde çift haneli bir büyüme rakamı hiç şaşırtıcı olmayacaktır? dedi.

15 milyar liralık tasarruf

Bakan Şimşek, faizlerin yüzde 20'lerden mevcut düzeyine inmesi sayesinde önümüzdeki iki yılda yaklaşık 15 milyar TL'lik tasarruf sağlanacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin hızla toparlandığını belirten Şimşek, ?Bütçe rakamları iyi, rehavete kapılmak yok. İşi sıkı tutacağız. İşsizlik bir süre daha ciddi bir sorun olarak karşımızda durmaya devam edecek? dedi.

Önceliklerinin vergi tabanını genişletip, herkesten kazancı oranında vergi alınması olduğunu belirten Şimşek, ?Orta vadede üretken kapasiteyi artıracak şekilde vergi politikasını tasarlamak bizim en büyük önceliğimiz olacak? dedi.

Kamu taşıtları kanun taslağı hazırlandı

Bakan Mehmet Şimşek, Yeni Kamu Taşıtları Kanunu Tasarısı Taslağı'na ilişkin çalışmaların tamamlandığını, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildiğini bildirdi. Şimşek, 2010 yılı programında yeni Kamu Taşıtları Kanun Tasarısı hazırlanmasını taahhüt ettiklerini hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber