Müfettişler, standardın dışında mekân ve olanak talep edemeyecek

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2010 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişe denetim

Başbakanlığın hazırladığı yönetmeliğe göre, müfettişler hediye, ikram kabul etmeyecek, yakınlarıyla ilgili denetim görevi üstlenemeyecek, standardın dışında mekân ve olanak talep edemeyecek.

FIRAT KOZOK

Başbakanlık'ın, Türkiye'deki 23 bin denetim elemanını ilgilendiren ?Denetim Etiği Yönetmeliği? uyarınca müfettişler, kontrolörler ve denetmenler, inceleme yaptıkları kurumlarda standart dışı mekân ve olanak talep edemeyecek. Görevleri ile ilgili kişilere konuk olamayacak, hediye ve ikram kabul edemeyecek, geri çevirseler bile aldıkları iş tekliflerini kurumlarına bildirecek.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nca hazırlanan Denetim Etiği Yönetmeliği'ne göre müfettişler, çalışmaları sırasında ayrım yapmadan tüm belgeleri toplayacak. Denetim elemanları ayrıca kurumlar arasında aracılık yapamayacak. Yani iki kurum arasında yaşanan sıkıntının çözümü için çaba göstermeyecek, bunun yerine yalnızca tablonun resmini çekecek.

Yönetmelik uyarınca denetim elemanı çalışma yaptığı kuruma hiçbir taahhütte bulunamayacak, izlenimlerini ve görüşlerini raporunu hazırlamadan önce kimseye açıklamayacak. Çalışmasını yürütürken gizlilik ve sırra özen gösterecek. Örneğin, büyük bir şirketi denetleyen müfettiş, şirkete ilişkin önemli bilgileri gizli tutacak.

Denetim elemanı özel sektörden aldığı iş teklifini geri çevirse bile kurumuna bildirmekle yükümlü olacak. Herhangi bir yakını ile ilgili bir denetim görevinin kendisine verilmesi durumunda bu görevi üstlenmeyecek. Ayrıca son 2 yıl içerisinde görev yaptığı bir kurumda da denetim görevini kabul etmeyecek.

Özel oda, makam arabası yok

Yönetmelik yürürlüğe girerse denetim elemanları, çalışma yaptıkları kurum ya da şirketten standardın dışında mekân ya da olanak talep edemeyecek. Müfettişler, sosyal yardım ve faaliyetler için kaynak anlaşması da yapamayacak. Denetim elemanlarının kendi kurdukları çeşitli dernek ve vakıflar olduğuna işaret eden Başbakanlık kaynakları, ?Bu nedenle bazı durumlarda denetim elemanı üyesi olduğu dernek için ricada bulunabiliyor. Yönetmelik bunun da önüne geçecek? dedi.

Yönetmelik uyarınca bir denetim elemanı görevleriyle ilgili bir kişinin evine misafir olamayacak. Karşısındaki kurum ya da şirketten hediye, ikram kabul edemeyecek. Onlarla alışveriş veya borç ilişkisine girmeyecek. Ayrıca çalışma sırasında karşısındaki yetkililere karşı nazik davranacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber