Tahta silmekten bıkınca, tahta silme düzeneği geliştirdiler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2010 21:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eskişehir Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, ders sırasında veya dersin ardından tahtayı temizlemekten bıkınca ''Tahtasil'' adlı tahta silme düzeneğini geliştirdi.

Projenin danışmanı ve okulun Makine Teknolojisi Bölümü öğretmeni Ramazan Şentürk, AA muhabirine, Tahtasil aletinin sınıftaki tebeşirli veya kalemli tahtayı en kısa zamanda ve tebeşir tozu yaymadan silmeyi sağladığını belirterek, söz konusu düzeneğin tahtayı en az enerji harcayıp silmeyi kolaylaştırdığı kaydetti.

Tahtasil aletinin ticaret amacı gütmeden atölyeden arta kalan malzemelerle yaptıklarını ifade eden Şentürk, şöyle konuştu:

''Öğrencilerin içinde olduğu bir proje. Tahtasil'i iki parça olarak yaptık, çünkü, öğretmen tahtanın bir tarafını kullanırken, diğer tarafı etrafa tebeşir tozu yayılmadan silinebiliyor. Ancak, tahtanın hepsini de aynı anda silebiliyoruz. İki fonksiyonlu olarak kullanılabiliyor. Başarılı bir proje oldu. Tahtasil aletini daha büyük tahtalara da uygulayabiliriz. Öğrenciler tarafından yapıldığından rojeyi çok önemsiyoruz. Öğrenciler kendi ihtiyaçlarını düşünerek projeyi tasarladılar. Nöbetçi öğrenciler, sınıfta bulunan tahtayı sürekli temiz tutmak zorundaydılar. Bu görev de onların sürekli tebeşir tozuna maruz kalmasına ve uzun süre güç harcamasına neden oluyordu.

Bunun üzerine öğrencilerimiz Hasan Hüseyin Keskin, Mehmet Emin Yıldırım ve Hakan Ozan Altınbaş ile öğretmenlerimiz Nihat İlim, Ufuk Güngör ve ben, tahtasil projesini geliştirdik. Projede keçelerde bir problem yaşadık. Uzun silecekler için keçe bulamadık. O yüzden daha farklı ve az kaygan olan bir keçe kullandık. Zaman içinde tahtasilin modernizasyonunu yapacağız.''

Şentürk, Tahtasil projesinin 130 liraya mal olduğunu ve elektrikli motorlar yardımıyla düzenek olarak da çalışabileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber