Kanserdeki yeni tedavi yöntemine doktorlar ne diyor?
ABD'deki Türk doktor Cem Cüneyt Elbi'nin "bunak hücre" yöntemiyle kanseri yenme çabaları yankı uyandırdı. Türk doktorlar da tedavi için ilaç yapımının yakın gelecekte hayal olmadığı görüşünde...
Amerika'nın Boston kentindeki MSD Araştırma Labsoratuvarı'nda çalışan Türk doktor Dr. Cem Cüneyt Elbi'nin "kanserli hücreleri, kendilerini yenilemeyi unutturarak yenmeyi" amaçlayan tedavi yöntemi Türkiye'deki tıp çevrelerinde de yankı yarattı. SABAH'ın dün "Kansere bunak hücre tedavisi" başlığıyla manşetten duyurduğu yöntemin kolon, yumurtalık, meme ve prostat kanseri tedavisinde çığır açabilecek nitelikte olduğu açıklanmıştı. Dr. Cem Cüneyt Elbi'nin bu çalışmasını, Türkiye'nin saygın kanser uzmanlarına sorduk. İşte görüşleri:
'Aşı üretilebilir'
Prof. Dr. Necdet Üskent/ Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı : Buradaki çalışma, 'kanser hücresini ölüme inandırmak'tır. Kanser hücreleri bölünmeye yani intihara zorlanıyor. 'Artık senin işin bitti, miadını tamamladın' deniyor. Umut vaat ediyor ama en az 10 senesi daha var. FDA tarafından onaylanmış tedavi edici bir kanser aşısı Türkiye'de şu an yok. Belki de bu çalışmalardan sonra yeni aşılara kavuşacağız.
'Çok uzak değiliz'
Doç. Dr. Mutlu Demiray/ Medical Park Bursa Hastanesi Onkoloji Bölümü Koordinatörü :Dr. Cem Cüneyt ELBİ'nin çalışmalarıyla önümüzdeki dönemde kanser tedavisinde çok başarılı sonuçlar elde edilebileceğini düşünmekteyim. Dr. Elbi'nin de haberde belirttiği üzere bozulan mekanizmalar her hastada farklılık gösterebilmekte. Hastaya özgü tedavi seçenekleri belirlenebilecek günlerin çok uzakta olmadığını düşünüyorum.
'10 yıldır çalışılıyor'
Dr. Kerim Kaban/ Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Onkoloji Uzmanı: Bölünme durdurulabilirse, kanserin de durdurulabileceği mantığı var. Bu konuda benzer çalışmalar var, çok daha umut vaat edici yeni ilaç geldi ve geliyor. Bilimsel çalışmalar basamak basamak gelişiyor, telomerlerin ne olduğunu 10 yıldan fazla zamandır biliyoruz, tedaviye cesaret edecek hale gelişimiz zaman aldı. Araştırmalar, testler, deneyler yapılıyor, ondan sonra tedaviye sunuluyor.