Kırım Kongo hastasından sıçrayan kan, hemşirenin korkulu rüyası
Sağlık-Sen, sağlıkçılar üzerinde önemli bir saha çalışmasına imza attı. Araştırmaya göre her 10 hemşire ve ebeden 9'u Kırım Kongo ve domuz gribi gibi virüsleri kapma korkusuyla yaşıyor. Hemşirelerin yüzde 63'ü çalıştıkları ortamı enfeksiyona karşı güvenli bulmuyor.
Yaz aylarının korkulu rüyası Kırım Kongo kanamalı ateşi ile kış mevsiminin yeni kâbusu domuz gribi virüsü, en çok sağlık çalışanlarını etkiliyor. Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre bu hastalıklara yakalanma riski, sağlık personelinin en büyük korkusu haline geldi. Türkiye'deki her 10 hemşire ve ebeden 9'u enfeksiyon kapma riskini iş hayatlarındaki en büyük problem olarak görüyor. Hemşirelerin yüzde 63'ü çalıştıkları ortamın enfeksiyona karşı güvenilirliğinden kuşku duyuyor. Özellikle Kırım Kongo virüsü taşıyan hastalardan bulaşan kan nedeniyle hayatını kaybeden hemşirelerle ilgili haberler bu korkuyu daha da artırdı.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar tarafından açıklanan 'Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması', 12 ilde 100'ün üzerinde sağlık kurumunda çalışan 1.260 hemşire ve ebe ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. Ayrıca 411 erkek çalışan ile 108 kurum yöneticisinin hemşire ve ebelerin sorunlarına nasıl baktığı test edildi. Araştırma, sağlık çalışanlarının şiddet mağduru olduğunu da ortaya koydu. Buna göre hemşire ve ebelerin yüzde 60'ı sözel şiddet mağduru. Katılımcılar, hasta ve yakınlarının sık sık küfür içeren sözlerine muhatap olduklarını ifade ediyor. Ankete katılan hemşire ve ebelerin yüzde 72'si şiddete en çok kendilerinin maruz kaldığını belirtirken, erkek katılımcılar ve hastane yöneticilerinin yüzde 40'ı da bu görüşe destek veriyor. Çalışanların yüzde 56'sı şiddetin kaynağı olarak hasta yakınlarını gösterirken, yüzde 19'u yönetim zafiyetlerini sorumlu tutuyor.
Araştırmaya göre fazla çalışma ve nöbetler nedeniyle sağlık çalışanları büyük stres altında. Son 7 yılda uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı döneminde, sağlık hizmeti talebi katlanarak büyürken, istihdam rakamları yerinde saydı. Bu sebeple en büyük açık, hemşire istihdamında yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'de 100 bin nüfusa düşen hemşire sayısı 131. Bu oranla Türkiye, 53 Avrupa ülkesi listesinde son sırada. AB üyesi ülkelerde ise 100 bin nüfusa 731 hemşire düşüyor. Hemşire ve ebelerin üçte ikisi çalışma koşullarından kaynaklanan stres yaşıyor. Hemşireler, istihdam açığının kapatılmasında erkek hemşire alımını destekliyor. Öte yandan Türk Sağlık-Sen. başta şiddet olmak üzere hemşirelerin çözülemeyen sorunları sebebiyle 12-18 Mayıs arasındaki Hemşireler Haftası'nı bu yıl kutlamayacaklarını açıkladı.
İSA YAZAR