Babacan'dan vergi indirimi açıklaması

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Fırsat oldukça belki de indirimler bile yapacağız"

"Bugün bir Newyork , bir Londra neyse madem ilk 10 ekonomiden biri biz olacağız. O zaman ilk 10 finans merkezinden birisinin de İstanbul olmasını istiyoruz. İstanbul'un potansiyeli bunun için var"

"Bizim Yunanistan ile ilgilenmemiz boşuna değil. Çünkü biliyoruz ki Yunanistan ile ilgili sorun dönecek dolaşacak Avrupa'yı vuracak . Avrupa'nın yavaşlaması bizim ihracatımızı etkileyecek. Bir yandan da çıkabilecek sorunlar dönüp dolaşıp Türkiye'yi de etkileyecek sorunlar"

"Küresel Kriz, Yeniden Yapılanma, Ulusal Dönüşüm" konulu Forum İstanbul 2010 Swissotel'de başladı.

Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı

"KARARLAR HIZLI ALINSIN "

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bir ülkede yaşanan sorunlar finansal piyasalar vasıtasıyla o ülkenin çok daha ötelerine sıçrayabiliyor" dedi.

Babacan, "Yayılma etkisi olarak tanımlanan bu gerçek ülkenin kararlarını da sınırlıyor. Bu sebepledir ki sorunların çözümünde de küresel bir bakış ve politikaların ve eş zamanlı olarak uygulanması son derece önemli. Bu söylemesi belki kolay bu uygulaması da bir o kadar zor bir konu. Avrupa'da olup bitenler son birkaç aydır yaşananlar, bekleriz ki böylesine bir arada hareket eden birbirlerine karşı sınırlarını açmış bir birlikte bazı kararlar çok daha hızlı alınabilsin. Bu maalesef böyle olmuyor. Her ülkenin kendi iç siyasi yapısı ve algıları toplu hareket etmede ülkeleri çok yavaşlatıyor. Zaman maliyeti de çok çok büyük" diye konuştu.

" MALİYE POLİTİKASI EURO BÖLGESİ ÜLKELER İÇİN ŞART "

Babacan, konuşmasında Yunanistan'ın yaşadığı krize de değindi. Babacan, "Yunanistan ile ilgili paket geçmeseydi bu tüm Avrupa'dan Fransa'ya yayılabilirdi. Buna rağmen kendileri kararlar almakta zorlandılar. Bunun yanında kuvvetli bir maliye politikası ayağı yoksa bunu sürdürmek mümkün değil " şeklinde konuştu. Babacan, "Mutlaka çok daha somut bir çerçeveye oturmuş gerekli yaptırımları da düzenlenmiş bir maliye politikası euro bölgesi ülkeler için şart. Bunu bir an önce gerçekleştirmeleri gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası para basmaya başladı. Bu gerçekten bir Merkez Bankasının başvurabileceği en son çare. Bir bakıma çaresizliğin sonunda atılmış bir adım. Triche son bir yılda 10 yıl yaşlandı. Bu kolay değil. Bazı ilkeleri savunacaksınız, doğru diye savunduklarınızın bir yılda tam tersini yapacaksınız. Allah korusun. Allah hiçbir Merkez Bankasını o duruma düşürmesin" diye konuştu.

İNGİLTERE'YE 'NE YAPACAKSANIZ ÇABUK YAPIN' UYARISI

Babacan çok ilginç bir dönemden geçildiğini söyleyerek, İngiltere'ye önemli uyarılarda da bulundu. Babacan, " Çıkış stratejimizi geçen sene açıkladık. İspanya Portekiz İngiltere bir plan ortaya koyma çabasında. İngiliz maliye bakanıyla ne yapacaksanız hemen yapın erken açıklayın dedim. Çünkü İngiltere ile olabilecek sorun başka bir ülkeye benzemez. Bunun etkileri çok daha geniş bir coğrafyayı kapsar ve çok daha derin olur. Bir an önce onların da gerekli tedbirleri alması gerekiyor. " şeklinde konuştu.

" TOPARLANMA DÖNEMİ RİSKLİ OLACAK "

Dünya ekonomisinin bir toparlanma içine girmiş olmasına rağmen bu toparlanmanın birtakım riskler barındıracağını kaydeden Babacan, " Bugün itibariyle artık en çok kaygı uyandıran risk alanı ülkelerin kamu borç stoku.Bu o ülkelerin büyüme oranları üzerinde ciddi baskı oluşturacak ve büyüme oranları üzerinde potansiyel bir baskı oluşturacak. Farklı bir dünya olacak. Toz duman yatıştıktan sonra 2010 ve 2020 'li yılar bundan önceki dönemlere çok çok farklı olacak. Güç dengesinin etkinlik dengesinin hızla batıdan doğuya kaydığı bir döneme de girmiş durumdayız" dedi.

" HEDEFİMİZ DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİ ARASINA GİRMEK "

Türkiye'nin farklı olacağına vurgu yapan Babacan, " 2002 ille 2010 arasındaki Türkiye'nin bu ortaya koyduğu atağı 2010 'dan 2023 'e devam ettirdiğini düşünün o gün geldiğinde nasıl bir Türkiye olacak düşünün. Bizim potansiyelimiz çok büyük. Bizim hedefimiz 2023 'de dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek. Bunun bir hayal olmadığını da rahatlıkla söyleyebilirim. 15 - 20 sene sonra bugünün Almanyası neyse ekonomik güç olarak Türkiye'yi de aynı noktaya yakın görmek güç değil. Türkiye'nin sorumlulukları da farklı olacak. Küresel gelişmeler açısından omuzlarında daha fazla sorumluluk olacak " diye konuştu.

"YUNANİSTAN'IN SORUNLARI BİZİ DE ETKİLEYEBİLİR "

Konuşmasında Avrupa Birliğini de eleştiren Babacan, "Ne halleri varsa, iyi oldu değil tam tersine elimizden geldiğince doğruları anlatmamız lazım. Bazen zannediyoruz ki aklı başında adamlar işin başında. Öyle değil. Biraz içine girince o çaresizliği o sıkıntılı bakışları görüyorsunuz. Bizim Yunanistan ile ilgilenmemiz boşuna değil. Çünkü biliyoruz ki Yunanistan ile ilgili sorun dönecek dolaşacak Avrupa'yı vuracak . Avrupa'nın yavaşlaması bizim ihracatımızı etkileyecek. Bir yandan da çıkabilecek sorunlar dönüp dolaşıp Türkiye'yi de etkileyecek sorunlar. Bunun da bilincinde olmamız gerekiyor" dedi. Babacan, " Bizim bu ortamda böyle bir dönemde Yunanistan ile yakından ilgilememiz kimsenin gözünden kaçmadı. Türkiye 'nin bir bakıma kucağını açıp biz buradayız mesajını vermesi çok önemli bir adımdır. Büyük ülkeye de bu yakışır. " diye konuştu.

" UZUN VADEYE BAKILMASI GEREKİYOR "

Babacan bundan sonraki dönemde uzun vadeli planlar yapılması vurgu yaparak, "Bundan sonraki dönemde Türkiye'nin artık çok daha uzun vadeye bakması ve uzun vadeli politikalarla çalışmalarını yürütmesi gerekiyor. Bu özellikle bizim gündeme getirdiğimiz mali kural uygulaması uzun vadeli, bakış açısının bir sonucu. Uzun vadeli hedefler koymak ve hedeflere ulaşmak için de uygulanacak politikaları da açık seçik ortaya koymak" dedi.

Babacan, " 2011 'den itibaren uygulanmaya başlanmasıyla Türkiye'nin finans sisteminde çok daha farklı bir açılım da gündeme gelecek. Bizim ufkun genişlemesi, mevduat vadelerinden tutun da kredi vadelerine kadar uzun vade kavramını Türkiye'ye getirmek için bu son derece önemliydi " diye konuştu.

BABACAN'DAN VERGİ İNDİRİMİ MÜJDESİ

Babacan konuşmasının sonunda İstanbul'un finans merkezi olması projesiyle ilgili de konuşarak, "Bugün bir New York , bir Londra neyse madem ilk 10 ekonomiden biri biz olacağız. O zaman ilk 10 finans merkezinden birisinin de İstanbul olmasını istiyoruz. İstanbul'un potansiyeli bunun için var " dedi.

Vergi indiriminden de bahseden Babacan, "Diğer ülkeler vergileri konuşuyorlar. Bunun nerede nasıl toparlayacağız diye. IMF bile çıkıyor küresel bir vergi getirelim diyor. Biz bunun uygulanabilir olmadığına inanıyoruz. Herkes yaparsa biz de yaparız. Böyle bir ortamda bizim özellikle kamu dengelerinde borç noktasında sıkıntımız olmadığı için vergi artışına gitme sıkıntısı olmayacak. Tam tersine fırsat oldukça belki de indirimler bile yapacağız. Bunlar bugün yarın olacak şeyler değil. 2023 ' e geldiğinde İstanbul dünya finans merkezi olacağına inanıyorum. " dedi. Babacan vergi indirimlerinin hangi dönemde olacağına ilişkin bir soru üzerine ise, " Çok açık söyledim. " diyerek ayrıntı vermekten kaçındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber