Sınavlar için 16,7 milyar TL harcanıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2010 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, sınava hazırlık sektörünün dershaneler, özel dersler, etütler ve kurslarla birlikte ailelere ağır bir yük getirdiğini belirterek, "Ortaöğretime geçiş sınavları için 8 milyar 82 milyon 838 bin 965 TL, üniversiteye giriş sınavları için 8 milyar 626 milyon 472 bin 774 TL, toplamda ise 16 milyar 709 milyon 311 bin 739 TL harcanıyor" dedi.

TED Başkanı Pehlivanoğlu, Limak Ambasadore Otel'de düzenlediği basın toplantısında 'Ortaöğretim ve Yükseköğretime Geçiş sistemi raporu sonuçlarını açıkladı. Pehlivanoğlu, Türk eğitim sisteminin sınavlara mahkum durumunda olduğunu belirterek, sınavlarla ilgili çözüm arayışlarının dar bir bakış açısıyla puanların nasıl hesaplandığı ve sınavların nasıl yapıldığına odaklandığını söyledi. Üniversiteye giriş sisteminin bugüne kadar 7 defa değiştiğini belirten Pehlivanoğlu, değişmeyen tek şeyin ise sorunun kendisi olduğunu belirtti. Türkiye'de yeni bir mühendislik türünün geliştiğini ifade eden Pehlivanoğlu, bunun adının ise kağıt mühendisliği olduğunu dile getirdi. OKS, SBS gibi sınavların bir sıralama sınavı olduğunu belirten Pehlivanoğlu, yapılması gerekenin sorunun ana kaynağını çözme mecburiyeti olduğunu vurguladı. TED'in 2005 yılında 'Hayat=180dk mı?' şeklinde bir çalışma yaptığını hatırlatan Pehlivanoğlu, "Devletin önde gelenleri düşündüler ve bize cevap verdiler. Hayır 180 dk değil, 185 dk diyerek süreyi uzattılar. 2008 yılında bir iyileştirme beklerken dershane sistemi eğitimin okulların dışına çıkarılması sistemi ilköğretime kadar SBS denilen yeni bir canavarla ortaya konuldu. SBS ile anladık ki eğitim sistemi ilkokul birinci sınıfa kadar indi. Artık bir dur deme zamanı geldi. Bir ülkenin geleceğini kaybetmeyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

"ONLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZ YAŞAM ONLARIN DA HAKKI"

"Türk Eğitim Derneği yeni bir kampanya düzenledi. Bu kampanya 'Onlar bizim çocuklarımız yaşam onların da hakkı' adını taşıyor" diyen Pehlivanoğlu, kampanya kapsamında 12 ilde 11 bin 234 denek üzerinde yeniden bir çalışma yaptıklarını anlattı. Ortaöğretime Geçiş Sistemindeki sorunlara bakıldığında ortaöğretim kurumlarıyla yapılanma biçimlerinin örtüşmediğinin görüldüğünün altını çizen Pehlivanoğlu, şunları söyledi:

"Ülkemizde fen liseleri kurduk. Fen liselerinin amacı bilim adamı yetiştirmek ama bugüne kadar hiç kimse fen lisesi mezunlarından kaç tanesinin bilim adamı ve akademisyen olduğunu açıklamadı. Yabancı dili öğretmek için Anadolu liselerini kurduk ve bunları devletin eliyle yapılmış bir elit okul haline dönüştürerek özellikle hazırlık sınıfını da kaldırarak yabancı dili öğretemez hale geldik. Anadolu liselerinden mezun olanların ancak yüzde 64'ü yükseköğretim kurumlarına kayıt olabildi. Bütün başarılı çocukları bir okulda topladık ve yüzde 35'ini başarısız hale getirdik."

Ankara, İstanbul ve İzmir'de yaptıkları bir araştırma ile en yüksek puan alan 14 Anadolu lisesini incelediklerini belirten Pehlivanoğlu, yerleşenlerin yüzde 28'inin özel okullardan geldiğini gördüklerini söyledi. Özel okulların bütün okullara oranının yüzde 1.89 olduğunu bildiren Pehlivanoğlu, iyi Anadolu liselerine yerleşenlerin yüzde 28'i tamamına bakıldığında da yüzde 40'ının devlet okullarına özel okullardan geldiğini belirtti.

"YÜKSEKÖĞRETİMDEKİLERİN YÜZDE 42'Sİ AÇIKÖĞRETİMDE OKUYOR"

2010 yılında genel lise sayının 3 bin 357 olduğunu belirten Pehlivanoğlu, dershane sayılarında bakıldığında 2010-2011 arasında 2.24 kat artarak 4 bin 193'e geldiğini söyledi. Dershanelerin katlanarak devam ettiğini belirten Pehlivanoğlu, dünyanın birçok yerinde kurs olduğunu dershane olmadığını kaydetti. Türkiye'de 146 üniversite olduğunu belirten Pehlivanoğlu, üniversite sayısının fazla olduğunu ancak asıl yığılmanın 13 tane üniversite üzerinde olduğunu söyledi. Yükseköğretimde ki yüzde 42'sinin de açıköğretim fakültesinde okuduğunu belirten Pehlivanğlu, "Üniversite bir kariyerdir. Üniversite meslek edindirme yeri değildir. Sadece örgün eğitimden gidenlerin sayısı yüzde 38, dünyanın hiçbir yerinde yüzde 42'lik bir açıköğretim bulmanız mümkün değildir. Bu kendi kendimizi kandırmaktan başka hiçbir şey değildir" dedi.

"16 MİLYAR 709 MİLYON 311 BİN TL SINAVLAR İÇİN HARCANIYOR"

Araştırma sonuçlarına göre, ilköğretimdeki 6. sınıf öğrencilerinin yüzde 14, 7. sınıf öğrencilerinin yüzde 25, 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 42'si, lise öğrencilerinden 11. sınıf öğrencilerinden yüzde 58'inin rapor alacağını ifade ettiğini belirten Pehlivanoğlu, "Gözümüz aydın genç çocuklarımıza sahte rapor almanın yöntemlerini öğretiyoruz. Artık ilkokuldaki çocuklarımıza da nasıl sahte rapor alacağıyla ilgili ipuçları vermeye başladık. Bir hayal vardı dershaneleri okula dönüştürebilir miyiz diye. Maalesef okullarımız dershaneye dönüşmüştür. İlköğretimde 1 milyon 891 bin 648 287 bin 118 kişi özel ders almakta etüt ya da kursa giden öğrenci sayısı da 826 bin 111'dir. Lisede bir milyon 88 bin 84 kişi dershaneye gitmekte, 90 bin 356 kişi özel ders almakta, okullarında da 289 bin 360 kişi kurs ve etütlere katılmaktadır. 2009-2010 resmi rakamlarına göre dershanelere devam eden öğrenci sayısı bir milyon 174 bin 860'dır. Burada çok büyük bir vergi kaybı söz konusudur. Umuyorum Maliye Bakanlığı bununla ilgili gerekli çalışmaları yapar" diye konuştu.

Pehlivanoğlu, araştırmaya göre okullarda kazanacak öğrenciler ve sınavı kazanamayacak öğrenciler şeklinde de bir ayrımın ortaya çıktığını söyledi. Sınava hazırlık sektörünün dershaneler, özel dersler, etütler ve kursların ailelere ağır bir mali külfet getirdiğini belirten Pehlivanood dili öğretmek için Anadolğlu, ortaöğretime geçiş sınavları için 8 milyar 82 milyon 838 bin 965 TL, üniversiteye giriş sınavları için 8 milyar 626 milyon 472 bin 774 TL olmak üzere toplamda 16 milyar 709 milyon 311 bin 739 TL harcama yapıldığını söyledi.

Ortaöğretime geçişte 6 ve 7. sınıflara SBS uygulamasından 2010-2011 öğretim yılı itibariyle vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivanoğlu, Bakanlığın bu konudaki uygulamasını da desteklediklerini söyledi.

DUYGU BEKTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber