Yüzbaşıya şehitlik unvanı verilmedi, AİHM'e gidiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Haziran 2010 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Şehitlik' davası AİHM'e Gidiyor

1997'de Kuzey Irak'a düzenlenen Çekiç Operasyonu'nda donmaktan son anda kurtarılan ancak yakalandığı hastalık sonucu 2004'te yaşamını yitiren yüzbaşıya şehitlik unvanı verilmedi. Aile AİHM'e başvurmaya hazırlanıyor

Sınır ötesi operasyonda hastalanıp 7 yıl sonra hayatını kaybeden Yüzbaşı Hayati Beşir'in ailesi, 'şehitlik' unvanı verilmemesi üzerine AİHM'e başvurma kararı kaldı.

Hayati Beşir, Yüksekova'da konuşlu 1'inci Dağ ve Komando Tugayı Komutanlığı emrinde, 1997 yılında Kuzey Irak'a düzenlenen Çekiç Harekatı'na katıldı. Operasyonda hava şartları nedeniyle donmaktan son anda kurtarılan Beşir'e 'derin ventrom bozukluğu' (DTU) teşhisi kondu. Hastalığı bir türlü yenemeyen komando, personel kadrosuna geçti. 2 yıl sonra yüzbaşı rütbesi alan Beşir, Trabzon Askerlik Şubesi'nde görev yaparken 24 Ocak 2004 günü yaşamını yitirdi.

Yüzbaşı Beşir'e, görev başında hayatını kaybetmediği gerekçesiyle şehitlik unvanı verilmedi. Raziye Beşir, eşinin görev sırasında yakalandığı hastalık sonunda öldüğünü iddiasıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bilirkişi raporunda, ölümün donma tehlikesi ile ilgili olduğu bildirildi, ama sonuç alınamadı.

ALLAH KATINDA ŞEHİT

Acılı eş Raziye Beşir, 'Ben para peşinde değilim. Bu ülke için canını veren, yıllarca terör peşinde giden eşimin Allah katında şehit olduğuna inanıyorum. Artık tek çözüm konuyu AİHM'ne taşımak. Genelkurmay Başkanımız Orgeneral İlker Başbuğ'a sesleniyorum. Onun dürüstlüğüne inanıyorum ve bu vatan için canını veren eşime bu onurun verilmesi için bir şeyler yapmasını istiyorum' dedi.

2'NCİ ŞOK AVUKATTAN

Acılı eş, bir darbe de avukatından yediğini söyledi. İddiaya göre Beşir, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne, bilirkişiden aldığı rakamlar doğrultusunda kendisi için 184 bin 796, çocukları Neslihan için 43 bin 837, Orhun için de 75 bin 255 bin liralık tazminat davası açtı. Avukat Zeki B. bilirkişilerin belirlediği toplam 303 bin liralık tazminat yerine, 'Mahkeme harç paraları yüksek tutar' gerekçesiyle 10 bin liralık maddi tazminat davası açtı. Yargılama sonucunda davayı kazanan Raziye Beşir, '10 bin lira tazminatı' görünce şoke oldu. Avukatın 'Fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla' talebini tutanaklara geçirmemesi yüzünden ikinci bir dava açma yolu da kapandı.

BARO'DAN AVUKATA CEZA

Raziye Beşir, maaş ve sosyal hakların artırım için aynı avukat aracılığıyla SGK'ya başvurdu. Ancak iddiaya göre avukatın ihmali sonucu belgeler kuruma ulaştırılmayınca, davanın açılmamış sayıldı, zaman aşımına uğradı. 3'üncü darbe sonrası Raziye Beşir, avukatını Baro'ya şikayet etti. Trabzon Barosu Disiplin Kurulu yaptığı soruşturma sonucunda avukata, görevi ihmal ettiği gerekçesiyle kınama cezası verdi.

Gürkan ATA/TRABZON

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber