STK'lardan Anayasa Mahkemesine çağrı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2010 23:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Demokrat Yargı Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Anayasa Mahkemesi'ne Anayasa değişikliğine ilişkin kanun paketinin iptal istemini reddetmesi yönünde çağrıda bulundu.

Derneklerin düzenlediği ortak basın toplantısında basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Ortak Platformu Sözcüsü Feray Salman, ''değişim karşıtı siyasi ve bürokratik iktidar odaklarının'', yapılan değişikliklerin Anayasa'nın değiştirilemez ilkeleriyle çatışmalı olduğunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi'ni etkileyeme çalıştıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin hangi gerekçeyle olursa olsun ''esas denetime'' başvurmasının ağır bir Anayasa ihlali olacağını öne süren Salman, ''Bu aynı zamanda parlamento iradesinin gasp edilmesi anlamına geleceği gibi yasal yollarla demokratikleşme ümitlerinin tüketilmesi anlamına da gelecektir. Esas denetimi sonucu ortaya çıkacak bir Anayasa Mahkemesi kararının ise hukuken hiçbir geçerliliğinin olmayacağı açıktır'' dedi.

Salman, Anayasa Mahkemesi'nin ''özgürlüklerden ve demokrasiden yana bir tavır göstermesi'' gerektiğini belirterek, halkın kendi geleceğine ilişkin karar verme hakkına saygı gösterilmesini istedi.

Siyasal sorunların çözüm mercinin mahkemeler değil, genel seçimler ve halk olduğunu vurgulayan Salman, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de çağrı yaparak, anayasa değişikliğiyle yetinilmeden demokratikleşme için gerekli diğer çalışmaların süratle yapılmasını talep etti.

Yargıda demokratikleşmenin Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu bir reform olduğunu ifade eden Salman, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Adalet Bakanlığının ilk derece mahkemeleri üzerindeki vesayetine de son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber