Okul müdürlerine rotasyon ertelenmeli mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Haziran 2010 04:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'de Rotasyon nasıl başladı?

AKP iktidarından önceki DSP-MHP-ANAP koalisyonunda rotasyon uygulaması okul müdürlerinden değil 8 yılını dolduran ilçe, il yöneticileri ile başladı.

Bakan Hüseyin ÇELİK döneminde ise 04/03/2006 tarihli yönetmeliğe göre 5 Yılını dolduran okul müdürlerinin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulması hükmü yer aldı.

Bu hüküm tam uygulanacağı sırada (ki bazı illerde uygulandı) Türk Eğitim Sen tarafından açılan davanın karar çıktı. Bu kararda Rotasyonun yanlış bir şey olduğundan bahsedilmediği gibi sendikanın dava dilekçesinde de rotasyonun kaldırılması yönünde bir talep yoktu.

Sendikanın talebi rotasyonda uygulanacak puanlama sistemi ile 3 tercih sonunda atanamayanların re'sen atanmasına ilişkindi.

Danıştay 2.Dairesinin verdiği kararda rotasyon uygulamasında kullanılacak Ek-4 formundaki takdir puanı ile atanamayanların re'sen valiliklerce atanmasına ilişkin hükümlerin yürütmesi durdurulmuştu.

Danıştay 2.Dairesinin bu kararına itiraz eden MEB'in itirazını değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu MEB'i haklı bularak Danıştay 2.Dairesinin kararını bozmuştu.

Gelinen noktada yani şu anki yönetmelikte rotasyona tabii tutulacak yöneticilere 10 tercih hakkı verilmekte bu tercihlerine atanamayanlara da bilgisayar kurası öngörülmektedir.

2006'daki mevzuatta idarenin re'sen atamasından daha yerinde olan bu uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği de tabii ki önemli.

Rotasyon Uygulaması yerinde bir uygulama mı?

Okullarımızdaki genel işleyişleri ve durumu irdelediğimizde bu uygulamanın yerinde bir uygulamadır. Örneğin İlköğretimlerde sürenin 5 yıl değil 8 yıl'da uygulanması gibi bir alternatif düşünülebilir fakat sonuç itibari ile uygulanmalıdır. Atanan okul müdürünün en azından bir mezun vermesi düşünülebilir.

Okullarımızın bazılarında gerçekten yönetim değişikliğine ihtiyaç vardır. Uzun bir süre çalışan kişinin belli bir süreden sonra o kurum için yapabileceği bir şey kalmamakta verim düşmektedir.

Uygulamada kaygı duyduğum tek nokta ise bilgisayar kurası ile yapılacak atamalardır. Bunun yerine tercih sayısının arttırılması buna rağmen tercihlerine atanamayanlar olduğu, açıkta kaldığı taktirde yeniden başvuru alınması bu başvuruda boş kalan kurumlar arasından tercih olanağı verilmesi düşünülebilir. Sonuçta kişi kendi konumuna göre tercih belirlemesi yapacaktır. Yani işi bilgisayar kurasına bırakmadan kişilerin tercihleri doğrultusunda işlemleri bitirmek ama mutlaka bitirmek daha adil olacaktır. Böylece belli bir yerleşim yerinde evi olan yaşayan bir kişinin bilgisayar kurası ile çok uzaklarda gönderilme riski de azaltılmış olacaktır.

Bakanlık bu yıl rotasyonu uygulamalı mıdır?

Bakanlık özellikle de Bakan Sayın ÇUBUKÇU kendi çıkardığı yönetmeliğin gereğini yerine getirmezse büyük bir puan kaybeder. Eğitim camiasından da tepki alır.

Çünkü;

  1. Rotasyon olacağı düşüncesi ile müdürlük sınavına girip kurum değiştirenlere haksızlık yapar.
  2. Okul müdürü değişecek diye kurum değiştirenlere haksızlık yapar.
  3. Okul müdürü değişeceği için kurumda kalmayı sürdürenlere haksızlık yapar.

Bakanlığın bir karar alırken tüm bunları gözetmesi, girdiği yoldan geri dönmemesi gerekir.

Kimler rotasyona tabii

Bilindiği gibi MEB 2005 yılından beri asil müdür ataması yapamamaktadır. Değişen yönetmeliklerin yargıdan dönmesi sonucu yapılamayan atamalardan sonra son olarak 2009 yılında sınava dayalı olarak atamalar yapılmıştır.

Bu nedenle;

2009 yılında atananlar, 2010 Mayıs ayında yer değiştirecekler, 2009 yılında bakan Çelik tarafından 76.madde kapsamında atananlar ile 2005 yılından itibaren 2006'da yapılan az sayıdaki isteğe bağlı yer değiştirme, soruşturma sonucu yeri değişenler, okulun kapanması sonucu yeri değişenlerin dışındaki tüm kurum müdürleri yer değiştireceklerdir.

MEB 2009 faaliyet Raporuna göre Türkiye'de okullarımızda 26.635 Müdürlük kadrosu bulunmaktadır. Bu kadronun yaklaşık %50 si Rotasyona tabiidir.

Son söz:

MEB kendi hazırladığı bir uygulamadan vazgeçmemelidir. Yani dün ak dediğine bugün kara dememelidir. Bu yıl gelecek yıla atmaya karar verenlerin gelecek yıl seçim nedeniyle yeniden bir erteleme yapması muhtemeldir. MEB bu işe hiç girmemiş olsa idi tepki olmaması da doğal idi. Fakat başlangıçta kendi taslağında dahi bulunmayan bir hükmü (rotasyonu) yönetmeliğe koydu ise bunu uygulamalıdır. Anlaşılan o dur ki düne kadar rotasyon rotasyon diye bağıranlar, bakanlığa baskı yapanlar bugün işlerine gelmediği için yada baskı gördükleri için geri adım atılmasını beklemektedirler.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber