Yargıtay: PKK'lıların eylemlerinden aileleri sorumlu tutulamaz
YARGITAY 3'üncü Hukuk Dairesi, Lice kırsalında şehit düşen Piyade Er Osman Altınsoy'un kardeşlerine ödenen 3 bin 502 TL'lik tazminatı, çatışmada öldürülen PKK'lıların ailesinden isteyen Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) davasını reddeden Lice Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oybirliğiyle onadı.
MSB, Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında 1 Ağustos 2002 tarihinde PKK'lılarla girdiği silahlı çatışmada şehit düşen Piyade Er Osman Altınsoy'un Samsun'un Havza İlçesi'nde oturan iki kardeşine ödediği 3 bin 502 TL'lik tazminatı, 2'si çatışmada, 4'ü de daha sonraki çatışmalarda öldürülen 6 PKK'lının ailelerinden tahsil etmek için dava açtı.
Lice Askerlik Şubesi Başkanlığı'nın 22 Nisan 2005 tarihinde Lice Sulh Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dava dilekçesinde, çatışmada şehit düşen Piyade Er Osman Altınsoy'un kardeşleri Şaban Altınsoy ve Hülya Altınsoy'a (Açar) ödenen 3 bin 502 TL'lik tazminatın, çatışmada öldürülen ve aralarında Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Aydınkavak köyünde yaşayan Mehmet Ergön'ün ailesinin de bulunduğu örgüt üyeleri Tahir Belek, Vedat Koç, Veysi Azar, Mehmet Kadri Çiçek, Mehmet Kaplan ailelerinden tahsil edilmesi istendi.
?AİLELER İLE EYLEMLER ARASINDA BAĞ OLAMAZ'
Lice Sulh Hukuk Mahkemesi, Bakanlığın açtığı davayı reddetti. Mahkeme Hakimi Orhan Şahin, ?PKK'lıların eylemlerinden aileleri olan davalıların bir kusurunun olamayacağı, davalıların bu eylemlerinden ötürü sorumlu tutulamayacağı ve davalılar ile eylemler arasında bir bağ olmadığı gerekçesiyle' davanın reddine karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında, ?örgüt üyelerinin eylemlerinden davalıların bir kusurunun olamayacağı, böylelikle davalıların bu eylemlerden sorumlu tutulamayacağından, davalılar ile eylemler arasında da bir bağ olmadığından bahisle davanın reddine karar vermek gerekmiştir? denildi.
OYBİRLİĞİYLE ONAMA
MSB, avukatı aracılığıyla kararı Yargıtay'da temyiz etti. 24 Aralık 2009 tarihinde Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi'nde görülen duruşmada Lice Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar 5 üyenin oy birliğiyle onandı. 3'üncü Hukuk Dairesi kararında şöyle denildi:
?Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verilmiştir.?