Anayasa Mahkemesi: Bahşiş, ceza, hastane masrafı yasal gider değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2010 13:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Anayasa Mahkemesi, bahşiş, trafik cezası ve parti toplantısı sırasında rahatsızlanan il başkanının hastane masrafını yasaya uygun gider olarak kabul etmedi.

Yüksek mahkemenin siyasi parti mali denetimleriyle ilgili kararları bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesinin, Demokratik Sol Partinin (DSP) 2007 yılı kesin hesabına ilişkin inceleme kararında, parti gideri olarak gösterilen trafik cezaları, motorlu taşıt vergisi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ve telefon faturaları gecikme zamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Parti yetkililerinin trafik cezalarına ilişkin ''Seçim gezileri ve programlara yetişebilmek amacıyla trafik cezalarına maruz kalındığı, seçim minibüslerinin çeşitli illerde çalışması neticesinde arkadan trafik cezaları geldiği, araç muayenelerinin yapılabilmesi için söz konusu cezaların ödenmesi gerektiği, yoğun seçim atmosferinde söz konusu cezalarla karşı karşıya kalmanın işin doğası gereği olduğu'' savunmasına yer verdikleri belirtilen kararda şöyle denildi:

''Parti görevlilerinin veya sözleşme ile hizmet satın alınan kişilerin kusurlarından kaynaklanan söz konusu harcamaların parti amaçlarına uygun ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış bir harcama olarak kabul edilmesi mümkün görülmediğinden 2820 sayılı kanunun 70. maddesine aykırı olarak yapılan toplam 4 bin 114.21 YTL'lik ödemenin aynı kanunun 75. maddesi hükmü uyarınca hazineye irat kaydedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.''

-TUTANAKLA BAHŞİŞ VE HASTANE GİDERİ-

Yüksek mahkeme, parti yetkililerinin tutanakla verdiği bahşişlerin de gider olarak gösterilemeyeceğine hükmetti.

Kararda, parti yetkililerinin ''Parti görevlilerince veya parti yöneticilerince yapılan şehirlerarası seyahatlerde restoranlarda bahşiş ödemeleri yapıldığı, ayrıca köy kahvelerinde vatandaşlarla yapılan toplantıda çay bedeli ödendiği fakat bu tür yerlerden belge alınamadığı, bu tür belge alınamayan harcamalarda kişinin avansını kapatabilmek için harcama içeriği gösterilerek avans sahibince tutanak düzenlendiği'' savunması yaptığı ifade edilerek, bunların parti amaçlarına uygun ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış bir harcama olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Dönemin Kırıkkale İl Başkanı Gülseli Çelikbaş'ın bir parti toplantısı sırasında rahatsızlanması sonucu Mesa Hastanesinde yapılan tedavi masrafını da parti gideri saymayan yüksek mahkemenin kararında, bir siyasi partinin bütün giderlerinin o siyasi parti tüzel kişiliği adına yapılabileceği belirtildi. Kararda, ''6 bin 52.99 YTL tutarındaki muayene, tıbbi sarf malzemesi ve yatak ücreti kalemlerinden oluşan sağlık giderinin parti tüzel kişiliği adına ve parti amaçları doğrultusunda yapılmış bir ödeme sayılması mümkün değildir'' ifadesine yer verildi.

Anayasa Mahkemesinin, DSP'nin 2007 yılı kesin hesabına ilişkin inceleme kararında, parti adına ve amaçlarına uygun olarak yapılmayan toplam 18 bin 898.97 YTL gider karşılığı parti mal varlığının hazineye irat kaydedilmesine karar verildiği bildirildi.

-DİĞER SİYASİ PARTİLER-

Anayasa Mahkemesinin mali denetimini yaptığı diğer siyasi partilerle ilgili kararları da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Adalet ve Kalkınma Partisinin 2002 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda, parti amacına uygun ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen 11 bin 526.29 YTL karşılığı parti mal varlığının hazineye gelir kaydedilmesine karar verildi.

Yüksek mahkeme, 2007 yılına ilişkin kesin hesap incelemeleri sonucunda da Hürriyet ve Değişim Partisinin 54 bin 80.24 YTL, Demokrat Partinin 105 bin 175.06 YTL, Milliyetçi Hareket Partisinin 6 bin 910.57 YTL karşılığı parti mal varlığının hazineye gelir kaydedilmesine hükmetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber