TSK: Orası sıfır noktası... Çömelme askeri bir gereklilikti

Haber Giriş : 25 Haziran 2010 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, ''Gediktepe'yi ziyaret esnasında Başbakan ve komutanların, mevzilerde çömelme fotoğrafı'' konusundaki soru üzerine, ''Orası düzenli bir cephe mevzi değil, Türkiye-Irak sınır hattının tam üzerindedir. Sıfır hattıdır. Güneyi Irak'ın kuzeyidir, güneydeki arazi daha hakim bir arazidir. Her zaman bir kaç teröristin veya keskin nişancıların civarda bulunması mümkündür. Mevzilerde iken Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını ve komutanlarını tehdide açık bir şekilde ayakta tutmak doğru bir hareket tarzı olmazdı. Kısacası bu askeri bir gerekliliktir'' dedi.

Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır ise Türkiye ile ABD arasında 2007 yılının Kasım ayında başlayan istihbarat paylaşımının sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü, insansız hava araçları ''PREDATÖR''lerin TSK personeli kontrolünde kullanıldığını ve günde 15-16 saat uçuş yaptıklarını bildirdi.

İSTİHBARATTA ''PREDATÖR'' DÖNEMİ

Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, Türkiye ile ABD arasında 2007 yılının Kasım ayında başlayan istihbarat paylaşımının sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü, insansız hava araçları ''Predatör''lerin Türk personelin kontrolünde kullanıldığını ve günde 15-16 saat görev yaptığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan basın bilgilendirme toplantısında terörle mücadele konusunda açıklamalarda bulunan Tümgeneral Kır, ABD ile istihbarat paylaşımı hakkında da bilgi verdi.

Türkiye ve ABD'nin terör örgütü PKK'yı ortak düşman ilan ettiğini anımsatan Tümgeneral Kır, iki ülke arasında 2007 yılının Kasım ayında başlayan istihbarat paylaşımının sağlıklı şekilde sürdürüldüğünü söyledi.

İstihbarat paylaşımında, esas istihbarat vasıtası olarak insansız hava aracı ''Predatör''ün kullanıldığını ifade eden Tümgeneral Kır, ''Predatör, belirlenen uçuş planlamasına göre Türk personelin kontrolünde kullanılmakta ve günde ortalama 15-16 saat görev yapmaktadır'' dedi.

''Predatör''lerin, gözetleme yaparken 130 metre genişliğinde 130 metre uzunluğunda bir alanın görüldüğünü, bir seviye yaklaştırma yapıldığında ise bu uzunlukların 60 metre olduğunu anlatan Tümgeneral Kır, ''Predatör'den alınan görüntüler, tarafımızdan gerçek zamanlı olarak izlenmekte, analiz edilmekte, değerlendirilmekte ve gerekli operasyonel faaliyetler icra edilmektedir'' diye konuştu.

Tümgeneral Kır, özellikle hava koşulları nedeniyle ''Predatör''lerin bazen kısıtlamalara uğradığına da dikkati çekti.

BİR HAFTADA 19 ŞEHİT

Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, 18 Hazirandan bugüne kadar geçen süre içerisinde, meydana gelen iç güvenlik olaylarında 19 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan basın bilgilendirme toplantısında terörle mücadele konusunda açıklamalarda bulunan Tümgeneral Kır, 18 Hazirandan bugüne kadar geçen süre içerisinde, meydana gelen iç güvenlik olaylarında 19 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 33 güvenlik görevlisinin ve 8 vatandaşın yaralandığını söyledi.

Aynı dönemde 23 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Tümgeneral Kır, 9 terör örgütü mensubunun ise kendiliğinden güvenlik güçlerine teslim olduğunu dile getirdi.

Tümgeneral Kır, şöyle konuştu:

''Dönem içerisinde, 4 el yapımı mayın bulunarak, etkisiz hale getirilmiş; 14 Kalaşnikof piyade tüfeği, 2 adet M-16 piyade tüfeği, av tüfeği, 2 tabanca, 4 roketatar mühimmatı, savunma tipi 55 el bombası, gece görüş gözlüğü, 2 keskin nişancı dürbünü, biri büyük olmak üzere 4 telsiz, 3 kg amonyum nitrat, 1640 gram plastik patlayıcı madde ile birlikte bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.''

Söz konusu dönemde Şemdinli/Gediktepe bölgesinde meydana gelen olayla ilgili gerekli açıklamaların yapıldığını dile getiren Tümgeneral Kır, bir grup terör örgütü mensubunun 21 Haziranda Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Bağdere Jandarma Karakoluna araçla gelerek, el bombası ve hafif silahlarla saldırı girişiminde bulunduğunu da hatırlattı. Ateşe derhal karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmada; 1 onbaşının şehit olduğunu; 1 astsubay, 1 er ve 3 vatandaşın yaralandığını belirten Tümgeneral Kır, olayda 5 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiğini söyledi.

-KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ OLAYLAR-

Tümgeneral Kır, terör örgütünün, Karadeniz bölgesinde, uzun süredir bir tutunma gayretinde olduğunun; bu sayede Güneydoğu Anadolu bölgesinde teröristler üzerinde kurulan baskıyı azaltmayı ve güvenlik güçlerinin diğer bölgelere ilave kuvvet, istihbarat gayreti ve zaman ayırmasını sağlamayı amaçladığının bilindiğini söyledi.

Reşadiye olayı ile başlayıp devam eden süreçte, bölgedeki bölücü terör örgütü mensupları tarafından, 17 Nisanda Samsun Ladik'te ve 26 Nisanda Giresun Dereli'de güvenlik güçlerine yönelik terör eylemleri düzenlendiğini hatırlatan Tümgeneral Kır, meydana gelen gelişmeler üzerine, bölgeye sevk edilen Jandarma özel harekat birliklerinin teröristleri adım adım takip ettiğini anlattı.

-''TERÖRİSTLERİN ZAYİATLARI FAZLA''-

Tümgeneral Kır, dün akşam saatlerinde, Elazığ ili Karakoçan ilçesi Yoğunağaç Jandarma Karakol Komutanlığına bağlı bir Jandarma İç Güvenlik Timinin, emniyet görevini müteakip karakola dönüşü esnasında, terör örgütü mensuplarınca açılan ateş sonucu çıkan çatışmada, 2 askerin şehit olduğunu, 1 astsubayın yaralandığını söyledi.

Söz konusu olayda, bölgede bulunan yaşlı bir annenin hayatını kaybettiğini ve masum 4 vatandaşın da yaralandığını belirten Tümgeneral Kır, ''Terörün hiçbir ayrım yapmaksızın vatandaşlarımıza zarar veren çirkin yüzünü bir kez daha görmüş olduk'' dedi.

Terör örgütünün de yaptığı her eylem sonrası, kendi içinde bir değerlendirme yaptığına işaret eden Tümgeneral Kır, bu değerlendirmelerin zaman zaman terörist gruplar arasında paylaşıldığını ifade etti.

Bu karşılıklı görüşmelerin, terör örgütünün içinde bulunduğu durum hakkında bir fikir verdiğini dile getiren Tümgeneral Kır, ''Bu bağlamda, telsiz görüşmelerinde, son dönemde meydana gelen Tunceli Sarıyayla, Uludere Karaçalı, Şemdinli Gediktepe bölgelerinde yaşanan çatışmalar ile Haziran ayı içerisinde yapılan hava harekatlarında, teröristlerin verdikleri zayiatların, tahmin edilenden daha fazla olduğu anlaşılmaktadır'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber