MEB, şube müdürü görevlendirmelerinin yasal olmadığını kabul etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB ?bu tür uygulamalar sadece bu döneme münhasır değildir? diyerek yapılan hukuksuzluğu sadece biz yapmadık herkes yaptı dedi.

Türk Eğitim Sen Bilgi Edinme başvurusu kapsamında MEB'e başvurarak Milli Eğitim Bakanlığından il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan şube müdürü kadrolarını sayısal olarak talep etmiş MEB'den gelen listeye TES şubeleri aracılığıyla elde ettiği geçici görevlendirilenleri de ekleyerek liste halinde internet sitesinde yayınlamış. Listeyi Görmek İçin Tıklayınız.

ve ?TORPİLLİ GEÇİCİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ATAMALARI

Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçe merkezlerinde norm kadro dışında geçici şube müdürleri görevlendirmesi yapmaktadır. Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye genelinde şube müdürü norm sayısı bin 995'tir. Kadrolu çalışan sayısı bin 75, norm kadro dışında geçici görevlendirme ile çalışan sayısı ise bin 134'tür.

Araştırmadan da görüleceği üzere geçici görevlendirme ile çalışanların sayısı, kadrolu çalışanların sayısından fazladır. Şube müdürü norm sayısı bin 995 iken; geçici görevlendirme ile çalışanlarla ile birlikte Türkiye genelinde şube müdürü sayısı 2 bin 209'dur.

DEVLET 481 BİN 500 TL ZARARA UĞRATILMAKTADIR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu şekilde şube müdürü çalıştırması devleti zarara uğratmaktadır. Şöyle ki, şube müdürleri ortalama bin 500 TL maaş almaktadır. Öte yandan şube müdürleri haftada 25 saat ek ders ücreti de almaktadır. Bu da ortalama şube müdürlerinin 700 ila 750 TL arasında ek ders ücreti alması anlamına gelmektedir. Buna göre; fazladan çalıştırılan 214 şube müdürü nedeniyle devlet 470 bin 800 TL ile 481 bin 500 TL arasında zarara uğratılmaktadır.

Yaptığımız araştırmaya göre bazı illerde şube müdürleri sayısı ise şöyle: Ankara'da şube müdürü norm kadro sayısı 75 iken; 49 kişi kadrolu, 35 kişi geçici görevlendirme ile çalıştırılmaktadır. Ankara'da 75 şube müdürü olması gerekirken, 84 şube müdürü görev yapmaktadır.

Adana'da şube müdürü norm kadro sayısı 43 iken, 28 kişi kadrolu, 28 kişi ise geçici görevlendirme ile çalıştırılmaktadır. Adana'da 43 şube müdürü görev yapması gerekirken, 56 kişi şube müdürü olarak çalışmaktadır.

İstanbul'da şube müdürü norm sayısı 137 iken, kadrolu çalışan 102, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı da 96'dır. Buna göre İstanbul'da 137 şube müdürü görev yapması gerekirken, 198 şube müdürü görev yapmaktadır.

İzmir'de şube müdürü norm sayısı 71 iken, kadrolu çalışan sayısı 67, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı ise 39'dur. Böylece İzmir'de 71 şube müdürü olması gerekirken, 106 şube müdürü görev yapmaktadır.

Sivas'ta şube müdürü norm kadro sayısı 33 iken, kadrolu çalışan 10, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı 33'tür.

Şanlıurfa'da şube müdürü norm sayısı 24 iken, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı 24, kadrolu çalışan sayısı ile sadece 4'tür.

Ardahan Merkez'de şube müdürü norm sayısı 4'tür. Ardahan merkezde görev yapan şube müdürlerinin sadece 1'i kadrolu, diğer 3'ü geçici görevlendirme ile çalışmaktadır.

Şırnak'ta şube müdürü norm sayısı 11 iken, 23 kişi geçici görevlendirme ile çalışmaktadır. Şırnak'ta kadrolu şube müdür olarak ise sadece 1 kişi görev yapmaktadır. Şırnak'ta 13 şube müdürü fazlası bulunmaktadır.

Van'da şube müdürü norm sayısı 23 iken, 20 kişi geçici görevlendirmeyle, 8 kişi ise kadrolu olarak çalışmaktadır.

Konya'da şube müdürü norm sayısı 69 iken: geçici görevlendirme ile çalışan şube müdürü sayısı 49, kadrolu çalışanların sayısı 31'dir.

Konya'da da geçici görevlendirme ile çalışan şube müdürü sayısı kadroluları geçmiştir. Afyon'da 10 kişi kadrolu şube müdürü olarak görev yapmakta iken, 22 kişi geçici görevlendirme ile görev yapmaktadır.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şunları söyledi: ?Türk Eğitim-Sen, Türkiye genelinde şube müdürleri norm sayısını, kadrolu şube müdürlerini ve geçici görevlendirmeyle çalışan şube müdürleri ile ilgili bir araştırma yapmıştır. Sonuçlar dikkat çekicidir. Bu araştırmada; birçok ilde şube müdürlerinin geçici görevlendirme ile çalıştırıldığı tespit edilmiştir. Hatta bazı illerde, ilçelerde geçici görevlendirilenlerin sayısı, kadrolu çalışanlardan daha fazladır. Üstelik bu rakamlar sendikamızın tespit edebildikleridir. Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçelerde norm kadrodan daha fazla şube müdürü çalıştırarak, hem suç işlemekte hem de devleti zarara uğratmaktadır. Geçici görevlendirmeyle şube müdürü çalıştırılması, yandaşçılığın, adam kayırmanın bir sonucudur. Böyle bir dönem bugüne kadar yaşanmamıştır. Yapılan bu atamalar ve verilen ücretler norm kadro yönetmeliğine de aykırıdır, alenen suç işlenmekte, hukuk ayaklar altına alınmaktadır. Bu tablo, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl keyfi yönetildiğinin de fotoğrafıdır. İktidar yandaşlarını korumak, onlara makam, mevki vermek için ?geçici görevlendirme' adı altında şube müdürlüklerini işgal etmektedir. Bu kanunlara aykırıdır, Milli Eğitim Bakanlığı'nda yandaş kayırmanın ne noktaya geldiğinin göstergesidir. Bu nedenle Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunacağız. Bu görevlendirmelerin iptal edilmesini ve şube müdürlüklerinin norm sayıları dikkate alınarak; hak, hukuk çerçevesinde atamalar yapılmasını istiyoruz.? açıklamasında bulunmuştu.

Daha sonra bu görevlendirilenlerin sebebini MEB' e soran Türk Eğitim Sen'e Bakanlık ?bu tür uygulamalar sadece bu döneme münhasır değildir? diyerek yapılan hukuksuzluğu sadece biz yapmadık herkes yaptı dedi.

Türk Eğitim Sen ise bu konuda; ?Milli Eğitim Bakanlığından il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan şube müdürü kadroları sayısal olarak tarafımızca talep edilmiştir. Gelen cevabi yazıda verilen bilgilerde; 1995 adet norm kadroda 1075 kişi kadrolu olarak görev yaptığı için 920 adet boş norm bulunduğu, 920 adet boş norm kadro asaleten atanma şartlarına haiz olmayan kişilerce doldurulduğu ve Bakanlıkça 920 kişi dışında 214 kişi daha norm kadro olmamasına karşın geçici görevlendirme yolu ile çalıştırıldığı görülmüştür.

İhtiyacın varlığına göre belirlenen norm kadro sayılarından 214 kişinin fazladan çalışmasında devletin hiçbir şekilde yararı söz konusu değildir. İhtiyaca göre belirlenen ve liste halinde tarafımıza sunulan sayılar karşısında şaşkınlığa kapılmamak ve bu duruma tepkisiz kalmak mümkün değildir. Bir takım çevreleri memnun edebilmek adına yapılan bu haksız uygulama on binlerce eğitim çalışanının infialine, MEB'in güvenilirliğini kaybetmesinden başka bir işe yaramamaktadır. İhtiyacın varlığı söz konusu ise şube müdürlüğü norm kadrolarının yeniden güncellenmesi ve asaleten atanma şartlarına haiz kişilerce geçici görevlendirme yoluyla değil asaleten atamalar ile bu görevler doldurulmalıdır.

Bu anlamda Bakanlığa Türk Eğitim Sen olarak yazdığımız yazıya Bakanlıktan cevap gelmiştir. Bizzat Genel Müdür Yardımcısı tarafından imzalanan yazıda bir kamu kurumunun görev alanı içinde yer alan bir kamu hizmetini yürütmek amacıyla kamu görevlilerinin kadro ve hukuki bağlarını sürdürmek üzere görevlendirilmelerinin mümkün olduğu belirtilmiştir. Ayrıca yazıya ? bu tür uygulamalar sadece bu döneme münhasır değildir? cümlesi eklenerek adeta yapılan hukuksuzluğu sadece biz yapmadık herkes yaptı denilerek, aklanmaya çalışılmıştır.? açıklamasında bulundu.

İşte bakanlığın görevlendirmeler konusundaki cevabı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber