Kamudaki nakil sorununu, kim çözecek?
Daha önceki bir haberde de belirttiğimiz üzere sadece öğretmen, tarım bakanlığı ve sağlık bakanlığı personeli gibi bir kaç kurumda sistematik ve hizmet puanı üstünlüğüne göre nakil yapılmaktadır. Diğer tüm memurların nakil işlemleri, hamili kart usulüyle yürümektedir. Bu sistemin değiştirilmesine yönelik olarak artık bir şey yapılması gerekmektedir. MEB'de dahi, öğretmene sistematik nakil hakkı varken, memurlar için bu yönde bir imkan bulunmamaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.
GİH, TH,YH SINIFINA TABİİ ÇALIŞAN KAMU PERSONELLERİNİN TAYİN ÇİLESİ
1999 yılında kamuya personel alımında önemli bir reform gerçekleştirilerek merkezi sınav şartı getirilmiş ve ilk kez 1999 yılı ekim ayı içerisinde yapılan DMS (devlet memurları sınavı) ile kamuda istihdam edilecek değişik ünvanlardaki memur alımlarına, DMS de yeterli puanı alma şartı getirilmiştir.Bu uygulama hamili kart usulü devlet kapısında memur olma devrini kapatmış ve siyasi iradenin referansı etkisizleştirilmeye çalışılmıştır..
Merkezi sınav sisteminin adı 2002 yılında değiştirilerek KPSS olmuş ve KPSS ile memur olarak istihdam edilen değişik sınıf ve unvan'lardaki memurların büyük bir çoğunluğu yaşadığı, doğup büyüdüğü, sevdiklerinin olduğu memleketlerinden ayrılarak atandıkları uzak şehirlere devlet kapısında iş bulmanın sevinciyle ve heyecanıyla gitmişlerdir, ama ne yazık ki bu sevinçleri, heyecanları kısa süreli olmuş ve zamanla acı gerçeklerle karşılaşmışlardır.Yıllarca ter dökerek emek vererek gelecekte kendisine iyi bir iş, güvenli bir gelecek sağlamak kaygısıyla yüz binlerce rakibini ekarte ederek memur olmuş genç beyinler memleketlerinden ailelerinden sevdiklerinden, saatlerce uzaklıktaki şehirlerden tayin isteyerek dönmek istediklerinde kendilerini İstihzalı(Alaycı) bakışlara maruz kalırken bulmuşlardır.İşte o zaman anlamışlardır buraya kadar herşeyin bileklerinin emeklerinin hakkıyla olduğunu ama bundan sonrasının, en basiti TAYİN isteme hakkının bile sade ve sadece hamili kart usulü siyasi referansla olacağını..
Bir memur, Sınıfı Unvan'ı Eğitimi ne olursa olsun Üniformalı değilse Öğretmen değilse ve birkaç istisnai kurum içinde çalışmıyorsa memuriyet hayatı boyunca, çalıştığı ve memleketine en uzak diyarlardan ailesinin, eşinin, sevdiğinin, sevdiklerinin yaşadığı, yaşamak istediği bir şehre asla tayin isteme hakkına sahip değildir, daha doğrusu bazı kurumların aynı yerde 2 yada 5 yıl çalışma şartı dışında şartı yoktur, ama zaten çoğu kurumda yıl şartı da yoktur, olsa da şartları taşımanın pek de bir önemi yok sadece kağıt üzerindedir tüm yetki idari amirlerdedir onların insafına bırakılmıştır, ancak istese de, her seferinde
?Yerinize Personel Yetersizliğinden Dolayı Personel Temin Edilemeyeceğinden ve Hizmetinize İhtiyaç Duyulduğundan Tayin İsteğinizin Bu Şartlarda Gerçekleşmesi Mümkün Değildir, Bilginize? yazısına benzer cevaplar alacak ve bahaneler öne sürülerek tayin isteği her defasında ret edilecek umudunu giderek kaybedecektir..
Hatta Anayasamızda güvence altına alınmış olan Aile Birliği ve Bütünlüğü ilkesini koruyan maddeye rağmen Eş Durumu Tayinlerinde bile zorluklar çıkarılarak türlü bahaneler öne sürülerek, sürekli ötelemeye çalışan İdari Amir ve Müdürler vardır kaldı ki Eş Durumu ve Özür Grubu Tayinleri, bir çalışanın en doğal insanı hakkıdır..
Tüm bu olumsuzlukların yanında olumlu örneklerde yok değildir.Örneğin Sağlık Bakanlığı personeli ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çalışan öğretmelerin sistematik ve puan üstünlüğüne dayalı tayin siteme hakları mevcuttur, burada dikkatinizi çekmek istediğim bir husus daha var MEB kendi personeli olan öğretmenlere yılda 2 hatta 3 kez değişik dönemlerde isteğe bağlı tayin hakkı tanırken Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfı dışında kalan personelini bu haktan mahrum bırakmıştır.* Belki de kamuda her yönden en sistemli atama ve tayin yönetmeliğine sahip olmasına rağmen.Çağımız Bilişim ve Teknoloji çağı olmasına rağmen kamudaki birkaç istisnai kurum dışında maalesef hiçbir kurumumuz sistemli bir şekilde yer değişikliği yapmamaktadır yada yapmak istememektedir..
Kamu kurumlarının personel genel müdürlüklerinin yetersizliklerinden kaynaklanan bu durum, tayin isteyen memurları torpil peşinde koşturmakta ve adalet ilkesini zedelemektedir. Unvanlı veya unvansız tüm memurların, tespit edilecek bir hizmet puanı kıstası çerçevesinde nakillerinin sağlanması dönemi artık daha fazla ertelenmemelidir.
Bu duruma maalesef yıllardır memur sendikalarımızda duyarsız kalmışlar ve gerekli hassasiyeti göstermemişlerdir(?)* ancak böyle devam etmesi durumunda memur sendikalarının bu duyarsızlıkları giderek genç memurların tepkisini çekmektedir.
Unvanlı veya unvansız tüm memurların, tespit edilecek bir hizmet puanı kıstası çerçevesinde nakillerinin sağlanması dönemi artık daha fazla ertelenmemelidir.
Aşağıda memurlar.net forumunun Editörü Olduğum GİH bölümünde yazışan üyelerin yüzlerce sayfayı bulan şikayetlerinden seçtiklerimiz bulunmaktadır.
Nzn
Sistem Üzerinden Tayin hakkı
Anayasanın en temel ilkelerinden biri Eşitlik ilkesi olmasına rağmen 657ye tabi memurlar arasında büyük eşitsizlikler mevcuttur. Bilindiği üzere eğitim öğretim ve sağlık sınıfındaki memurlar sistem üzerinden çeşitli şekillerde yer değiştirme yöntemiyle farklı İllere veya ilçelere tayin hakkına sahiptirler. Fakat diğer hizmet sınıfları bu haktan mahrum bırakılmıştır.
Diğer hizmet sınıfları olarak talebimiz bizlere de gerek bakanlıklar gerekse Devlet Personel Başkanlığı tarafından gerekli sistemlerin geliştirilerek Hizmet puanı uygulamasına geçilmesi ve sistem üzerinden tayin hakkının verilmesidir. Sistem üzerinden tayin hakkının gelmesi ile torpil olayı ortadan kalkacak ve hakkaniyet ilkesi de eşitliğin yanında sağlanmış olacaktır.
Gokcefatma
ben adalet bakanlığında çalışıyorum. eşim iş bankasında çalışıyor. eş durumundan tayin istiyorum komisyon vermiyor. eşim de benim bulunduğum şehre, boş kadro olmadığı için gelemiyor. ne olacağız peki hangimiz işi bırakalım? ne kadar saçma bir uygulama. devlet memuru ile özel şirketlerde çalışanlar evlenemeyecekmi yani. dava açarsan 1-2 senede ancak sonuçlanır diyorlar, karar çıksa bile danıştaya gider kimbilir nezaman gelir diyorlar. ne yapacağız bilmiyorum. bi akıl veren olursa sevinirim
Hasan09a
Genelde nakiller kurumlardan çok amirlere bağlı. çünkü aynı kurumda çalışıp bir memur adaylığı kalktığında nakil olabilirken başka bir yerdeki memur hizmet ihtiyacı öne sürüldüğünden nakil olamıyor. sonuçta nakiller amirlere bırakıldığı için kesinlik yok. öğretmenler internet ortamında tayin istediklerinden muvafakata ve amirlere bağlı nakil olmuyorlar. eğer memurlarada muvafakatsız nakil imkanı sağlanırsa, tabiki belli şartlar getirilerek kim ne zaman nakil olabileceğini bilir. ama şu anda muvafakat olmadan emekli olana kadar bir yerde kalma durumunu planlayıp ona göre hareket etmek gerekiyor. çünkü kimse nakil için bir garanti veya çalışma süresi belirleyemiyor
Biyolog6363
ben geçen aylarda çoloğu çocuğu alıp ile gittim ve il müdürü ile görüştüm buralar bize yabancı yapamıyoruz sıkıntılarımız var ... bize müsaade edin biz gidelim dedim ama hiç oralı olmadı sen gidersen HERKES SENİN GİBİ TAYİN İSTER dedi ve bana olumsuz yanıt verdi ama daha geçen gün öğrendim ve arkadaşım yanımda birisini aradı yanımda o kişi de benimle aynı dönemde kpss ile atanmıştı. konu şu bana olmaz sen gidersen herkes tayin ister diyen il müdürü o arkadaşıma sıkıntılarından dolayı vermiş!!!!!!bu çelişki ne anlama gelir ayrımcılık mı yoksa adamı olan gider mi?benim çoluk çocuğumun günahı ne aynı il müdürü dün denetlemeye geldi ve hiç bi şey olmamış gibi denetlemesini yapıp gitti. ben bunları önce Allah' a sonra de mahkemeye havale etmeyeyim de ne yapayım bu düzen böyle gitmemeli..moralimizi bozdular çalışma isteği bırakmadılar.üstüne bir de yayla havası iyidir diye kafa buluyorlar acaba onlar o çok övdükleri bu yaylada 1 gün kalabilirler mi?Hakkım varsa haram olsun başka bişey de-mi yo-rum
*Eğitim-Öğretim Sınıfı dışından kalan MEB personeli arkadaşların bu konudaki çabası ve feveranı gözetilerek dikkate alınmıştır.
Genel İdare Hizmetleri Forumu Editörü: KONSERWATİF