Ergün: Kanserojen madde taşıyan oyuncakları toplatıyoruz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2010 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kanserojen madde taşıyan tekstil ve oyuncak ürünlerini toplattıklarını açıkladı. Çin ve Tayvan menşeli bu ürünlerin Türkiye'ye CE belgesi vurularak sokulduğunu kaydeden Ergün, tekstil ürünleri içinde şapkadan deri cekete kadar birçok ürün bulunduğu bilgisini verdi.

Türk Standartları Enstitüsü'nde İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsünün Genel Kurul toplantısına katılan Ergün, toplatılan 77 ürünle ilgili soruları cevapladı. Sanayi

Bakanlığı'nın en önemli görevlerinden bir tanesinin de piyasa gözetimi ve denetimini yürütmek olduğuna dikkat çeken Ergün, hem standart dışı hem de tüketici haklarını ihlal eden ürünlerin denetimini yaptıklarını kaydetti. Bu denetimler içinde özellikle ithal ürünlerde azo-boyar madde kullanılan ürünler bulunduğuna işaret eden Bakan Ergün, tekstil ürünlerinin bunların önemli bir bölümü olduğunu vurguladı. Yapılan denetimlerin bakanlık internet sitesinde aylık olarak yayımlayacaklarını belirten Nihat Ergün, "Bu denetimlerde kesilen maddi cezalar da var. Ama bu yaptırımların en önemlilerinden biri de bu malların toplatılması ve müsadere edilmesi ve bir daha ülkeye girişlerinin önlenmesi çalışmasıdır." diye konuştu.

DAHA ÇOK ÇİN VE TAYVAN ÜRÜNLERİ

Toplatılan ürünlerin menşeinin sorulması üzerine Ergün, "Daha çok Çin ve Tayvan ürünleri. Bunlar Avrupa pazarları üzerinden ülkemize girebiliyorlar. Üzerine CE belgesi konuluyor. Bunların ancak piyasa denetim ve gözetim faaliyetleriyle iç piyasadaki hasarları tespit ediliyor. Biz de bu denetimleri yoğunlaştırdık." dedi. Denetimler için özel ekipler kurduklarını söyleyen Bakan Ergün, bu ekipler bu sonuçları ortaya çıkardığını dile getirdi.

Toplatılan ürünlerde kanserojen maddeler bulunduğunu kaydeden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kasketten kaşkola, deri cekete kadar birçok üründe kanserojen maddeye rastlandığı bilgisini verdi. Ergün, çocuk oyuncaklarında da kanserojen bulunduğunu belirterek anne babaları uyardı: "Bir takım çocuk oyuncaklarında da var. Çocuk bu oyuncakları ağzına sokar. Oyuncağı ısırmak doğal olarak yaptıkları işler. Bu tür maddeler olduğunda son derece zararlı olduğunu görebiliyoruz. Onun için bu konuda denetimlerimizi yoğunlaştırmış bulunuyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber