Bakanlar Kurulu açıklaması

Haber Giriş : 07 Mart 2005 22:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaların sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, SEKA işçilerine ne zamana kadar süre verildiği sorusu üzerine, şu anki durumun fiili bir durum olduğunu, devletin uzun süre kanunsuzluğa müsaade etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Bu işçilerin ihbar ve kıdem tazminatlarının bloke edildiğini kaydeden Bakan Çiçek, istedikleri zaman bu tazminatların ödenebileceğini söyledi. Problemi küçülterek ve seçenekler sunarak çözmeye çalıştıklarını anlatan Çiçek, "Bu eylemleri yapanlar 'eylem yaparız, kapatma kararı geri çekilir' diyorlarsa, bizim vatandaşların kesesinden kimseye ağalık yapacak halimiz yok" diye konuştu. Sendikaların ve işçilerin, sorunun barışçı yollardan çözümüne katkı sağlamalarını beklediklerini söyleyen Çiçek, bu işi uzun süre götürme niyetinde olmadıklarını açıkladı.
Bakan Çiçek, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla dün İstanbul'da düzenlenen gösteriye polisin yaptığı müdaheleye ilişkin bir soru üzerine, bu tür toplantıların böyle sonuçlanmasını arzu etmediklerini ifade etti. Türkiye'de herkesin yasalar çerçevesinde toplantı ve gösteri yapma hakkı bulunduğuna işaret eden Çiçek, bununla ilgili önemli düzenlemeler yaptıklarını ve bir kısım kısıtlamaları ortadan kaldırdıklarını söyledi. Zaman zaman bu toplantıların çerçevesi dışına çıkıldığını ve kanunsuz eylemlere fırsat verildiğine işaret eden Çiçek, şunları söyledi:

"Kanunsuz eylemler söz konusu olduğunda, belli bir yere kadar beklersiniz. Ama bazen bu sabrın sınırının zorlandığı dönemler olmuştur, oluyor da. Bu görüntüleri arzu etmiyoruz ancak Türkiye'deki güvenlik güçleri de her zaman bu konulara toleransla yaklaşıyor. Kimse güvenlik güçlerine haksızlık yapmamalıdır. Ama hırsızın da kabahati olduğunu sizin de görmeniz lazım. Bütün kabahat ev sahibinde değil"

Avrupa'da da bu tür olayların yaşandığına işaret eden Çiçek, küreselleşme karşıtı gösterilerde polisin eylemcileri çiçekle karşılamadığını vurguladı. Zaman zaman gösteri hakkını kullananların kanunları zorladıkğını ifade eden Çiçek, polisin kimseye husumeti olmadığını belirtti. Çiçek, polisi de anlayışla karşılamak gerektiğini kaydetti.

Bakan Çiçek, 1 Nisan'dan itiraben yürürlüğe girecek olan Türk Ceza Kanunu (TCK) ile ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine, bu kanunun 12 Ekim 2004'de Resmi Gazete'de yayımlandığını, bu soruların 12 Ekim'de sorulması gerektiğini söyledi. "4 aydır neredeydiniz?" diye soran Çiçek, konuya ilgi duyan herkesin, tasarının hazırlık aşamasında görüşlerini ve eleştirilerini ortaya koyduğunu hatırlattı. Tasarının bine yakın kişi ve kuruluşa gönderildiğine işaret eden Çiçek, konunun 4 ay sonra gündeme gelmesinin nedenini anlayamadığını ifade etti. Bu tür temel yasaların en mükemmel yasalar olamayacağını vurgulayan Çiçek, günün şartları içinde en iyi yasayı çıkarmanın gayreti içinde olduklarını ifade etti. Yasanın eksikliklerinin içtihatlarla giderileceğini dile getiren Çiçek, buna rağmen ihtiyaç duyulması halinde Parlemento'nun yasada değişiklik yapabileceğini söyledi. Bu konuda bir inatlaşma içinde olmadıklarını belirten Çiçek, "Daha Kanun yürürlüğe girmeden bir felaket senaryosu 4 ay sonra ortaya koymak. Acaba bunun arkasında başka birşey mi var?" şeklinde konuştu.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber