Sağlık sektörünü tercih eden işsiz kalmıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Ağustos 2010 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hızla büyüyen özel sağlık sektörünün nitelikli çalışan ihtiyacı da gün geçtikçe artıyor.

Sektörde en çok ihtiyaç olan çalışan sıralamasında hemşirelik ilk sırada yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı kıstaslarına göre ülkemizde 92 bin 509 hemşire çalışmasına rağmen 31 bin 607 hemşire açığı var Özlem Çakar Şartekin TÜlK rakamlarına göre sektörü işsizlik oranının yüzde 4 olduğu sağlık sektörü, ülkemizde işsizliğin en az olduğu sektör olarak ikinci sırada yer alıyor.

Eczacıların ve psikologların yükselttiği işsizlik oranı pozisyon bazlı ele alınınca bu sayı daha da düşüyor, örneğin; hemşirelikte işsizlik oranı yüzde -8, yani işsizlik bir tarafa, ciddi istihdam açığı var.

Uzman hekimlerde de işsizlik oranı sıfırlarda. Sağlık sektörünün deneyimli isimleri de sektörün çeşitli pozisyonlarda iş fırsatları sunduğunu söylüyor. Buna ek olarak Memorial Sağhk Grubu ÎK Yöneticisi özlem Çakar Şartekin de sahada hastayla yüz yüze gelmiş, süreçleri bilen, sorun çözebilen, pozitif, enerjisi yüksek ayrıca eğitimle bu özelliklerini desteklemiş sağlık çalışanlarının büyüyen sektörün ihtiyaçları doğrultusunda her zaman yükselme şansı olacağını belirtiyor. Konunun profesyonellerinden sağlık sektörünün en çok aradığı pozisyonlar ve geleceğin parlayacak pozisyonlarını öğrendik.

EN ÇOK HEMŞİREYE İHTİYAÇ VAR

AKkariyer'in danışmanlık ve uzmanlık alanı sağlık sektörünün genel rakamlarına göre şu anda Türkiye'de 92 bin 509 hemşire çalışıyor. Ancak bu sayıya rağmen Sağlık Bakanlığı kıstaslarına göre 31 bin 607 hemşire, 14 bin 349 ebe açığı var. OECD ortalamasına göre de bin kişiye 9 hemşire düşerken Türkiye'de ise 2 hemşire düşüyor. AKkariyer Genel Müdürü Uzman Dr. Aslı Akkor'a göre de sektörün en yüksek pozisyon ihtiyacı hemşirelik. Kalifikasyonuna ve kişisel gelişime bakılmadan sadece diploması sayesinde işe alınacak yüzlerce kişilik açık bulunduğunu belirten Akkor, "Hemşire ve sağlık memurluğu yetersizliği nedeniyle, hemşirelerin yerine acil tıp teknisyenleri ya da ebeler yasal bir dayanağı olmadığı halde istihdam edilebiliyor. Akademik yetersizlikler kurumların eğitim olanaklarıyla kapatılırken birçoğu da bir kurumda 'işi öğrendikten sonra' tecrübeleriyle başka kuruma geçiyor" diyor.

MEDİKAL ÇALIŞANLAR DOĞU'YA GİTMİYOR

Sağlık turizmi, evde bakım hizmetleri gibi yeni açılımlarla sektörün hızla geliştiğine dikkat çeken Medikal Park Hastaneler Grubu İK Direktörü Oya Gürkaya, yeni hastanelerin açılmasıyla artan medikal ve idari kadro ihtiyacını, mevcut okullardan mezun adayların nitelik ve nicelik olarak tam anlamıyla karşılayamadığını söylüyor. Gürkaya, bu istihdamdaki zorluklarla başlayan sıkıntının Doğu'ya gittikçe, özellikle medikal pozisyonlarda daha da arttığını belirtiyor. Memorial Sağlık Grubu İK Yöneticisi Özlem Çakar Şartekin ise istihdam sürecinde solunum fizyoterapisti, perfüzyonist gibi görevlerde ve hemşire gibi; bir sağlık kuruluşunun temel taşlarından olan kalabalık meslek gruplarının istihdamında zorluklar yaşandığını belirtiyor. Bu tür sorunları aşmak için ilgili alanlarda eğitim veren Gürkaya okullarla irtibatta olduklarını belirten Şartekin, kariyer günleri organizasyonlarda öğrencilere ulaşıp, onları kurumlarına yetiştirerek mesleğe kazandırmak için çalıştıklarını söylüyor.

Sektörde profesyonel yönetici ihtiyacı çok fazla

Sektörde mevcut mesleki pozisyonların geleceğinin parlak olduğuna değinen Aslı Akkor, mesleki olarak düşünürsek; "Genetik ve kordon kanı gibi önü açık çalışmalarda iş gören çalışanları da iyi bir kariyer bekliyor. Sağlık yöneticileri, hemşire, diyetisyen, fizyoterapist, sağlık teknisyeni önemi her geçen gün yükselen pozisyonlar" diyor. Oya Gürkaya da sektörde profesyonel yönetici ihtiyacının da çok fazla olduğunu, yeni mezun adayların bu sektördeki açığı avantaja dönüştürmelerini Aslı Akkor öneriyor. Gürkaya, hemşirelik hizmetlerinde yöneticilik pozisyonları, ayrıca kalite geliştirme ve otelcilik hizmetleri fonksiyonlarındaki pozisyonların da öneminin artacağını söylüyor. Özlem Çakar Şartekin ise sağlık turizmi, uluslararası hasta ilişkileri, hemşire, medikal alanda çalışan tekniker teknisyen gibi yardımcı sağlık personeli pozisyonlarının gelecekte daha da önem kazanacağını vurguluyor.

Medikal Park Hastaneler Grubu İK Direktörü Oya Gürkaya, Özellikle hemşirelik hizmetleri ve hasta hizmetleri pozisyonlarında başarılı olan personellerinin, idari ve medikal alandaki açık yönetici pozisyonları için, öncelikli olarak değerlendirildiklerini söylüyor.

DİKEY TERFİLER ARTIŞ GÖSTERİYOR

Memorial Sağlık Grubu İK Yöneticisi Özlem Çakar Şartekin, çalışanlarımıza kariyer fırsatı yaratırken sadece dikey hareketler düşünmüyoruz. Farklı fonksiyonlardan farklı pozisyonlara yatay ve dikey geçiş imkânları sunarak hem onların gelişimine katkı sağlıyoruz hem de kurumumuz için geleceğin yöneticilerini yetiştirmek istiyoruz.

Sektörün en çok aradığı çalışanlar Kariyer.net'te Sağlık sektöründe aylık olarak yeni yayınlanan ilanlar incelendiğinde, Şubat 2010 itibariyle belirgin bir yükseliş görülüyor. Haziran 2010'da 2008'e göre yüzde 74, 2009'a göre yüzde 151 ve Mayıs 2010'a göre yüzde 10'luk artış yaşandı. En çok ilan çıkılan pozisyonlarda da hemşire ve idari personel ilanları ön basamaklarda sıralanıyor.

Nitelikli çalışan sorununu orta vadede yeni mezunlar çözecek

Aslı Akkor, sağlık sektörünün nitelikli çalışan ihtiyac sorununu orta vadede çözecek olan yeni mezun sayısındaki artışla talebin dengelenmeye çalışıldığını söylüyor.

Birçok köklü sağlık grubunun hemşirelik ağırlıklı eğitim veren özel üniversitelerini açtığını söyleyen Aslı Akkor; "Vakıf üniversitelerinin de hemşirelik eğitimine son dönemde gösterdiği özenle yeni yıllarda çok sayıda mezun göreceğiz" diyor. Acıbadem Sağlık Grubu İnsan Kaynakları Yöneticisi Fikri Kiper de Acıbadem Üniversitesi'ni 2009-2010 yılında eğitime başlatarak yetiştirdikleri öğrencilerle, Acıbadem Sağlık Grubu'nun sağlık sektörüne katkı sağlamayı ve bilgi bir paylaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. 2009 yılı içinde 12 bine yakın çalışanlarına 647 eğitim verdiklerinin belirten Kiper, Acıbadem Sağlık Grubu olarak eğitim hedeflerinin her yıl arttığına değindi. Mesleki eğitimlerinin yanında, kurum kültürünü destekleyen ve kendilerine özel hazırladıkları eğitim programları olduğunu belirten Memorial Sağlık Grubu İK Yöneticisi Özlem Çakar Şartekin, "Saha eğitimine önem, Yeni mezun hemşirelere iki ila altı ay 'işbaşı' hemşirelik eğitimi veriyoruz. Sonrasında YÖK onaylı nara Üniversitesi işbirliğiyle kurum erçekleştirdiğimiz yüksek lisans nlarıyla çalışanlarımızı yoruz" diyor.

Sağlık sektörinde en çok aranan 20 pozisyon

POZİSYON SAYI

Hemşire 6168

Hasta Danışmanı 1115

Hastane Kabul görevlisi 982

Hastane görevlisi 732

Servis Hemşiresi 608

Ameliyathane Hemşiresi 474

Acil Servis Hemşiresi 418

Sorumlu Hemşire 311

Başhemşire 304

işyeri Hemşiresi 288

Yoğun Bakım Hemşiresi 288

Eğitim Hemşiresi 192

Stajyer Hemşire 190

KVC Yoğun Bakım Hemşiresi 174

Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşiresi 171

Yoğun Bakım Servis Hemşiresi 165

Diyaliz Hemşiresi 159

Koroner Yoğun Bakım Hemşiresi 120

Kardiyoloji Hemşiresi 118

Kadın Doğum Hemşiresi 102

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber