Gelirler Kontrolörleri'nden Başbakan'a Duyuru

Haber Giriş : 08 Mart 2005 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

SAYIN BAŞBAKANIMIZA

SAYIN MİLLETVEKİLLERİMİZE

VE KAMUOYUNA

Gelirler Kontrolörleri camiası olarak Gelir İdaresinin Yeniden niden Yapılanmasına Yönelik Tasarıya ilişkin aşağıda yer verdiğimiz görüşlerimizi Yüce Meclisimiz, Başbakanımız ve kamuoyu ile ile paylaşma zorunluluğu duyuyoruz.

"Gelir İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı " 02.03.2005 tarihinde TBMM Başkanlığına sevk edilmiş bulunmaktadır. Tasarının genel gerekçesinde yer verildiği üzere gelir idaresi bugünkü yapısı itibariyle değerlendirildiğinde; merkez ve taşra teşkilatının yönetsel bir bütünlük arz etmediği, vergi politikası oluşturma sürecinin yetersiz bulunduğu, çalışanların motivasyonunun yetersiz olduğu, nitelikli insan gücünün elde tutulamadığı, teknolojik altyapının geliştirilmesi gerektiği, mükelleflere etkin ve kaliteli hizmet sunulamadığı, bu nedenle gelir idaresinin yeniden yapılanması gerektiği konusunda görüş birliği bulunmaktadır.

Tasarı bir bütün olarak bu gerekçe ve 1 inci maddesinde yer alan amaçlarla birlikte değerlendirildiğinde;

-Kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin en önemli unsuru olan vergi denetimini etkin ve objektif kılacak yeni bir yapılanma modeli önerilmemektedir. IMF, Dünya Bankası, Akademisyenler ile TÜSİAD gibi sivil toplum örgütlerince yapılan çalışmalarda vurgulanan vergi inceleme yetkisini haiz merkez denetim birimleri arasında varolan çok başlılık sorunu giderîlmemiştir.

-Gelir idaresi içerisinde, Türk kamu yönetiminde merkez denetim biriminin en üst idari amire bağlı kariyer mesleği olarak örgütlenmesi ilkesine uyulmamıştır. Böylece bağımsız, tarafsız ve etkin çalışacak örgütlenme sağlanamamıştır.

-Şeffaf ve katılımcı bir gelir idaresinin oluşturulmasını sağlamayacaktır. Çünkü tasarının hazırlanma sürecinde şeffaf ve katılımcı bir çalışma tarzı benimsenmemiştir. Tasarı sadece bazı grupların görüşü çerçevesinde hazırlanmıştır.

-Vergi politikasının oluşturma sürecindeki yetersizlikleri gidermemektedir

- Çalışanların motivasyon eksikliklerini giderecek düzenlemeleri içermemektedir.

- Tasarı ile etkin ve kaliteli hizmet sunabilecek, mükellef odaklı bir yapılanma sağlanamayacaktır. Taşra örgütüne ilişkin getirilen düzenlemeler yetersizdir.

- Hesap verebilir, dürüst verimli ve etkin bir gelir idaresinin oluşturulmasında ihdas edilen 52.175 kadroda görev yapacak personelin iş ve işlemlerinin iç denetimine ilişkin düzenleme içermemektedir

Bütün bu eksikliklerle birlikte tasarı bu haliyle yasalaştığı takdirde, yeniden yapılanmayı zorunlu ve gerekli kılan unsurların en önemlisi olan oligarşik bürokrasinin kırılması mümkün olmayacak, aksine daha da güçlenecektir.

Sorumluluk sahibi Gelirler Kontrolörleri camiası olarak yukarıda sunduğumuz eksiklikleri ülkemizin yüksk menfaatlerini her zaman ön planda tutan Yüce Meclisimize, Başbakanımıza ve kamuoyuna duyurmayı bir görev bilmekteyiz.



GELİRLER KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ

MALİYE GELİRLER KONTROLÖRLERİ VAKFI



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber