Sıcak çarpması ölümle sonuçlanabilir
Yüksek ısı nedeniyle vücudun aşırı su kaybetmesiyle meydana gelen sıcak çarpması kontrol altına alınmadığında tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor.
Medical Park Özel Bursa Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Ümit Koçak su azalması sonucu vücudun ısı kontrolünün bozularak yüksek ölüm riskine sebep olduğunu bildirdi.
Uzun süre güneş altında kalanlar, tarlada çalışanlar, sıcakta spor yapanlar, kapalı ve sıcak ortamlarda uzun süre kalanların özellikle risk altında olduklarını belirten Dr. Ümit Koçak, yazın çocukları arabada kapalı bırakmanın sıcak çarpmasına davetiye çıkartmak olduğunu, özellikle yaşlı ve hastalığı olanlarda tehlikenin daha büyük olduğunu ifade etti.
Dr. Ümit Koçak sıcak çarpması olduğunda hastalarda görülen ilk belirtilerin; halsizlik, bitkinlik hissi, baş ağrısı ve sıkıntı hissi olabildiğini, idrarın koyulaştığını, daha sonra ise hızlı ve yüzeysel soluma, dalgınlık, konuşmama ya da anlamsız konuşmanın ortaya çıkabileceğini, bilincin bulanıp sonunda tamamen kapandığını belirtti.
Koçak, "Bilinç kapandığında terleme durur, vücut ısısı ise çok artar ve tedavi edilmezse yüksek oranda ölümle sonuçlanır. Durumları oluştuğunda kişi derhal en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı, gidene kadar eğer bilinç tam kaybolmamışsa ve yutabiliyorsa oturur vaziyette bol sıvı alması sağlanmalı, serin bir yere alınmalı, giysileri çıkarılıp vücudu ıslak bezle silinmelidir. Sıcak havalarda vücudun terleme ve terin buharlaşması sonucu serinlediğini, bu yüzden de en önemli konunun yeterli sıvı alınması olduğunu unutmamımız lazım." dedi.