Genelkurmay, internet saldırılarına karşı yoğun önlemler almış

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2010 18:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ergenekon yargılamalarını yürüten mahkeme tarafından bilgisayar güvenliği soruşturulan Genelkurmay Başkanlığı'nda, internet ortamından muhtemel saldırılar nedeniyle personelin internet kullanımının kısıtlandığı belirtildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'AK Parti ve Gülen'i bitirme' davası olarak bilinen dava çerçevesinde aldığı ara kararlara gelen cevaplar avukatlara verildi.

Dursun Çiçek'in Erzincan'a gittiği iddiaları ile ilgili olarak mahkeme, Erzincan Havalimanı'na gelen yolcu listesi kayıtlarını istemişti. THY Erzincan Satış Şefliği'nde gelen yazıda "İstenen yolcu seyahat bilgileri Uluslararası Havacılık Kuralları gereği yolcunun bilgisi olmadan üçüncü kişilere tarafımızca verilmemekte olup, konunun THY Anonim Ortaklığı Genel Müdürlük nezdinde çözülmesi gerektiği." kaydedildi.

Soruşturmaya konu olan 26 adet bilgisayar ve 5 adet sunucu içinde yer alan ve silindiği belirtilen 14 adet hard disk (HDD) ile ilgili sorulan bir dizi soruya da Genelkurmay Askeri Savcısı Yavuz Şentürk tarafından 22 Temmuz 2010 tarihli yazı ile cevap gönderdi. Yazıda HDD'lerin niçin silindiği, soruşturma kapsamındaki hard disklerin neden ayrılıp soruşturma sonuna kadar saklanmadığı ile silme emrinin hangi yetkili makam tarafından hangi gerekçe ile verildiği sorularına da cevap verildi.

Askeri Savcılığın 19 Nisan 2010 tarihli bu dava dosyası ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar aldığı hatırlatıldı. Askeri savcılığın yazısında, "Mahkemeniz yeni bilgileri ihtiyaç duyulduğunda bu bilgilerin doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir." ifadesi kullanıldı.

Mahkeme ara kararında sanık Dursun Çiçek'in Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nda 2009 yılında hangi tarihlerde vekalet ettiğine dair sorulan soruya Genelkurmay Başkanlığınca gönderilen cevapta Çiçek'in 2-9 Nisan 2009 ve 8-15 Haziran 2009 tarihinde olmak üzere iki defa Bilgi Destek Daire Başkanlığı'na vekalet ettiği bildirildi.

Mahkemenin Bilgi Destek Grup Komutanlığı bünyesinde 2009 yılında değişiklik yapılıp yapılmadığı yapılmış ise ne gibi bir işlem yapıldığı sorusuna da Genelkurmay'dan cevap geldi.

Cevepta; "18 Şubat 2009 tarihinde Bilgi Destek Grup Komutanlığı bünyesindeki Sayısal Bilgi Harekat Timi, Bilgi Güvenlik Araştırma Kısmı olarak Genelkurmay İstihbarat başkanlığı kuruluşuna dahil edilmiş, Birinci Bilgi Destek Tabur Komutanlığı ile üçüncü Bilgi Destek Tabur Komutanlığı lağvedilmiş, Dördüncü Bilgi Destek Tabur Komutanlığı'nın ismi birinci Bilgi Destek Tabur Komutanlığı olarak değiştirilmiş, Bilgi Destek Daire Başkanlığı 27 Ağustos 2009 tarihli emir ile Genelkurmay, Genel Sekreterliğine bağlanmıştır. 7 Eylül 2009 tarihli emir ile bilgi deste daire başkanlığı teşkilatı a-İdari Kısım, b-Bilgi Destek Harekat Merkezi Amirliği 1-Planlama Analiz Şube ve Cari İşlemler oluşacak şekilde değiştirilmiştir." bilgisi verildi.

Genelkurmay Başkanlığı'na sorulan ve Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı bünyesinde yer alan şubelerin 2004-2009 yılları arasındaki her yıla ait ayrıntılı görev dağılım çizelgesi ile ilgili cevabi yazı da mahkemeye ulaştı. 12 Ağustos 2010 tarihli yazıda, eski Bilgi Daire Başkanlığı'nın 1996 ve 2007 yılları arasında iki kez teşkilat değişikliğine tabi olduğu belirtildi. Yazıda 2004-2009 tarihleri arasında görev yapan aralarında çeşitli rütbedeki subay ve sivil memurlarında yer aldığı 81 kişinin isimleri liste halinde gönderildi. Yazıda ayrıca Daire Başkanlığı'nın icra ettiği görevlere de yer verildi.

Ayrıca mahkemenin Genelkurmaydan istediği Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nın tüm şubelerinde çalışan tüm askeri ve sivil personelin kullandıkları bilgisayarlara ait kayıtların, bu bilgisayarları kullanan kişilerin kayıtlarda bulunan kullanıcı kodları da sorulmuştu. Gelen cevapta Bilgi Destek Daire Başkanlığı Ağustos 2008'den sonra atanan ve 2009 yılı ilk 6 ayı itibarıyla çalışan tüm askeri ve sivil personelin kullandığı bilgisayara ait kayıtlar üzerinde inceleme yapılması amacıyla bir çalışma başlatıldığı, çalışmanın tamamlanmasına müteakip elde edilebilecek bilgilerin bilahare gönderebileceği belirtildi.

Mahkeme, 20 Haziran 2009 tarihinde bilgisayarların, halen Askeri Savcılık tarafından soruşturması devam eden bilgisayar ve sunucular arasında bulunup bulunmadığı, yayınlanan güvenli sil genelgesi gereğince silinecek bilgisayar kapsamına alınıp alınmadığına ilişkin yazıya da cevap gönderildi. Cevapta, "Genelkurmay başkanlığı Askeri Savcılığı tarafından Çiçek ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bu bilgisayarlar, emir kapsamında belirtilen işlemler yapıldıktan sonra Bilgi Destek Daire Başkanlığından iade edildiği belirtildi.

Mahkeme, Genelkurmaydan bilgisayarına dışarıdan girilerek veri çalınmasının mümkün olup olmadığını da sordu. Cevapta, Genelkurmay Karargahı bilgi sistemleri bilgisinde internet ve TSK iç ağı olmak üzere iki ağ işletildiği belirtilerek, teknolojinin sağladığı tüm imkanların kullanılarak güvenlik tedbiri sağlandığı belirtildi. Ancak cevabın devamında, "İnternetin dünya genelinde kontrolsüz olduğu ve bu ortamda her an yeni saldırı teknikleri ve saldırı yazılımlarının geliştirildiği dikkate alındığında TSK'da internet kullanımı son derece kısıtlı olarak ve kullanıcıları sadece 'Tasnif dışı' gizlilik derecesinde bilgi işlemesi müsaadesi verilmektedir. Ayrıca çeşitli saldırılara karşıda gerekli güvenlik duvarları, güvenlik yazılımları ve zararlı kodlara karşı kodlar kullanılmaktadır." denildi. Yazının sonuç bölümünde ise "Genelkurmay başkanlığı birimlerin bulunan bilgisayarlara dışarıdan 'internet ortamında' müdahale ile girilerek veri çalınması mümkün değildir." denildi.

Sanık Çiçek'in yıllık izinde Erzincan'a gittiği iddialarına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen cevabı yazıda ise Çiçek'in 1 Ocak 2009 ile 4 Haziran 2009 tarihleri arasında senelik ve mazeret izinleri kullandığı belirtildi. Buna göre, Çiçek 21-24 Şubat 2009 tarihleri arasında 3 günlük yıllık izin kullandığı ve izinli bulunduğu adres olarak da Fenerbahçe Orduevi'ni gösterdiği bilgisi verildi. Yine 7-10 Mart 2009'da da yıllık izin kullanan Çiçek'in, İzmir Orduevi'ni adres olarak gösterdiği belirtildi. 25 Mart ile 2 Haziran 2009 tarihleri arasında 8 gün, 9-13 Haziran 2009 tarihleri arasında 5 gün izne ayrılan Çiçek'in, adres olarak da Amerika'daki 419 W 199 th Street Apartmanı 8E Newyork'u belirttiği görüldü.

Erzincan Valili'ğinden gönderilen yazıda da, Dursun Çiçek'in kaldığı iddia edilen Konak Mazlum Otel'de 2009 yılı içerisinde 32 adet kameranın bulunduğu, 7 günde bir kayıtların da yenilendiği ifade edildi.

Yazıda, kayıt ve arşiv cihazları olamadığından 2009 yılına ait kayıtların bulunmadığı belirtilirken, otelin çevresinde kameralar olup olmadığına ilişkin tutulan tutanakta ise "Konak Mazlum Otel'in çevresinde bulunan iş yerlerinde 2009 yılında kamera olmadığı iş yeri yetkilileri ile yapılan görüşme neticesinde tespit edildiği, SSK kavşağı olarak tabir edilen ışıklı kavşaktaki mobese kamerasının 2010 yılında faaliyete geçtiği" yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber