Gıda güvenliğiniz için 16 adım

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Eylül 2010 21:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarında aşırı sıcaklar ve rutubet nedeniyle hızla bozulan gıdalar, zehirlenmeye varan sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu ise gıda güvenliği

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL

Aşırı sıcakların etkisiyle gıdalar uygun koşullarda hazırlanmadıkları ve saklanmadıkları zaman, zararlı mikroplar için yuva oluyor. Bu da sağlık problemlerine yol açıyor. Gıda güvenliğine dikkat edilmediği takdirde en sık ?gıda zehirlenmeleri' olmak üzere ishal, sindirim sistemi bozuklukları ve soğuk algınlığı gibi çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Basit kurallara uyarak gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek mümkün. Acıbadem Labvital Gıda Kontrol Laboratuvarı Mesul Müdürü Veteriner Hekim Işıl Selmin Ünsal, sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için gıda güvenliğinin evlerimizde nasıl sağlanması gerektiğine dair uyarılarda bulunuyor. Ünsal, sadece 16 adımda gıda güvenliğini sağlamanın mümkün olduğunu söyleyerek şu uyarılarda bulunuyor:

Etiket bilgilerini kontrol edin: Üretim izni ve ruhsatı, üretici firma bilgileri olmalı. Ayrıca örneğin, meyveli bir içecek aroma ve şekerden mi oluşuyor, yoksa gerçek meyve suyu mu içeriyor, bunu bilerek almalısınız.

Son tüketim tarihine bakın. Ambalajı bozuk ürünleri almayın: Gıdanın içinde mikroorganizmalar üreyebilir. Örneğin konservenin kapağı dışarı bombeliyse, bakterilerin üreyip gaz yaptığını gösterebiliyor.

Soğutuculardaki sıcaklığı kontrol edin: Marketlerde besin maddelerinin uygun şartlarda soğutulduğundan emin olun. Örneğin deniz ürünlerinin bulunduğu reyonlar -18 derece, süt ürünlerinin bulunduğu reyonlar ise +4 derece olmalı.

Açıkta sunulan besinleri almayın: Taze sebze meyveler hariç, açıkta satılan ambalajsız besinleri satın almamaya özen gösterin.

Yemek hazırlarken temizlik ilk sırada

El yıkama alışkanlığı edinin. Özellikle çiğ gıdalarla temas ettikten sonra başka bir gıdaya dokunacaksanız, ellerinizi yıkamayı asla ihmal etmeyin.

Pişirdiğiniz gıdaları kısa sürede soğutun. Yemekler sıcak bile olsalar buzdolabında rahatlıkla soğutabilirsiniz.

Yemeklerinizi soğuturken tencerenin kapağını açık bırakmayın.

Ayrı doğrama tahtalarınız olsun: Sebze doğrama tahtanız ile kırmızı ve beyaz et doğrama tahtalarınız ayrı olmalı. Aynı şekilde ekmek tahtası da.

Mutfak tezgahını sık sık temizleyin.

Besinlerinizi saklarken dikkatli olun

? Buzdolabınızın derecesini ayarlayın: Buzdolabının serinliği +4 derece olmalı. Yazın buzdolabını daha sık açıp kapatacağınız için dereceyi düşürerek buzdolabınızın soğutma kapasitesini artırın.

? Kapalı kaplarda muhafaza edin: Buzdolabında meyve de dahil hiçbir besini açık olarak saklamayın.

? Pişmiş gıdaları üst, çiğ olanları ise alt raflarda tutun: Çok iyi yıkanmış olsalar bile çiğ et, kanatlı ve deniz ürünlerinde mikroorganizmalar çok hızlı gelişebilir.

? Derin dondurucuda en fazla 6 ay saklayın: Deniz ürünlerini en fazla 20 gün, kırmızı eti de maksimum 2 ay içinde tüketmeye özen gösterin. Derin dondurucuda meyve ve sebze ile eti yan yana koymayın.Gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın.

? Etleri çabuk çözülmeleri için sıcak bir yere koymayın: Gıdaları saklamanın en sağlıklı yolu onları buzdolabının en alt rafında çözdürmektir.

n Ambalajların ağzını açık bırakmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber