Subay ve Astsubayların Atanma-Yer Değiştirme Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 11 Mart 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silâhlı Kuvvetlerine Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmeleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 23/5/1968 tarihli ve 12906 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silâhlı Kuvvetlerine Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmeleri Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 4 ? Atanma sırasına girecek personelin tespiti; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait özel hükümler maddelerine göre yapılır."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının değişik (a) bendi ile (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Asteğmen - albay rütbelerindeki subaylar ile astsubayların atanmaları; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılır. Genelkurmay Başkanlığı karargâhına atanacak ve ayrılacak subay ve astsubayların atanmaları, Genelkurmay Başkanlığının tasvibi alındıktan sonra,"

"c) Kuvvet Komutanları ve Genelkurmay İkinci Başkanı general ve amirallerin atanmaları, Genelkurmay Başkanının teklifi, Millî Savunma Bakanının inhası; Jandarma Genel Komutanının atanması, İçişleri Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname ile; Sahil Güvenlik Komutanının atanması, Deniz Kuvvetleri Komutanının lüzum göstermesi, Genelkurmay Başkanının teklifi, İçişleri Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname ile,"

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Subay ve astsubaylar ile evli olup, sınıf okullarında öğrenim, askerî eğitim, staj ve temel kurslarda bulunan subay ve astsubayların durumları; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından incelenir. Aynı anda sınıf okullarında bulunan her iki eş, gerekli koordineden sonra ilgili Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kur'adan muaf tutulur ve bu personelin tayinleri münferiden yapılır. Eşlerden sadece birinin sınıf okulunda bulunması hâlinde, bu personel de kur'adan muaf tutularak, uygun görev yerine münferit olarak atandırılır. Her iki hâlde de, bu işlemler ilgili personelin isteğine bağlıdır."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 21 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bölge ve garnizonlar tesbit edilerek, müşterek bir yönergede düzenlenir."

"Yeni ihdas edilmiş bulunan garnizonlar ile derecelerinde değişiklik yapılması gereken garnizonlar hakkındaki Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifleri, Genelkurmay Başkanlığına intikal ettirilir."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 22 ? Personelin atanma yeri hakkındaki isteğini bildiren istek formları, her yılın en geç "1 Aralık" tarihine kadar mensup bulunduğu Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel başkanlıklarında bulundurulacak şekilde gönderilir.

Bu atanma istek formları; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kendi özelliklerine göre hazırlanır."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 24 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Genel atanma ve yer değiştirmeler her yılın 1 Mayıs ve 31 Ekim tarihleri arasında yapılır. Bu atamalar; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından önceden yayımlanabilir."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 30 ? Yurt dışındaki Türk Silâhlı Kuvvetleri kıt'alarında geçen hizmet süreleri, birinci bölgenin (C) garnizon hizmetinden (Deniz kuvvetleri ve sahil güvenlik yüzer birlikleri hariç), savaş ve savaşı gerektiren hâllerde ise ikinci bölge (E) garnizon hizmetinden sayılır. İkinci bölge (E) garnizon hizmetini daha önce yapmış olanlar için bu süre, daha sonraki ikinci bölge hizmetlerinde dikkate alınır."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Subay ve astsubaylar; kendilerinin ve eşlerinin ailelerinin ikametgâhının bulunduğu iller dahilinde mümkün olduğu kadar sıkıyönetim hizmetleri, orduevleri, levazım amirlikleri, satın alma komisyon üyelikleri, inşaat emlâk, asker alma, jandarma ve sahil güvenlik hizmetleri gibi halkla doğrudan ilişkili görevlere verilmez veya atandırılmazlar. Ancak son genel nüfus sayımına göre il nüfusu 500.000'i aşan yerler için bu fıkra hükmü uygulanmaz."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin değişik birinci fıkrası ile dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kuvvet Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya Harita Genel Komutanlığı mensuplarından diğer bir Kuvvet Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya Harita Genel Komutanlığı emrine, istek üzerine verilen personelin buralardaki görev süresi, normal olarak üç yıldır."

"Mensup olduğu Kuvvet Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı dışında görevlendirilen personelin buralarda geçirecekleri süreler, kendilerine ait garnizon listelerinde yer almamış ise, görevli bulundukları makamların listelerinde gösterilen garnizon hizmetinden sayılır."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Birinci bölge garnizonlarından görülen lüzum üzerine ikinci bölge garnizonlarındaki herhangi bir kıt'a, karargâh ve kuruma geçici görevle gönderilen subay ve astsubaylar, ikinci bölge sırası gelmese dahi Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bu bölgeye atandırılabilirler."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin değişik ikinci fıkrası ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bir defada yüzyirmi (120 gün dahil) günden fazla süre ile hava değişimi veya istirahat alanlardan, görevden ayrılmaları hizmetin aksamasına yol açacaklar, raporlarında hava değişimi veya istirahatlerini geçirecekleri yerler belirtilmemişse, Kuvvet Komutanlıklarının, Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlığının özelliklerine uygun olmak üzere bulundukları yerlerdeki kıt'a veya kıt'a kapsamına girmeyen kadrolara veya buralardaki askerlik şubesi başkanlığı fiilî kadrolarına atandırılırlar."

"Yüzyirmi günden fazla hava değişimi veya istirahatin hemen akabinde aralıksız doksan günden fazla hava değişimi veya istirahat alanlar, evvelce başka bir kadroya atandırılmamışlarsa, bu defa durumları ne olursa olsun yukarıdaki esas dahilinde başka bir kadroya atandırılırlar. Atandırılacak kadro yerleri; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için özel hükümlerde belirtilir."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 38 ? Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı subay ve astsubaylarına ait tespit edilen bölge ve garnizonlardaki kalış sürelerinin personelin isteği üzerine uzatılması; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının kendilerine ait özel hükümlerinde belirtilmiştir."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"f) Otomatik bilgi sisteminde görevli personel ile "PG" öğrenimi gören personelin çalıştığı kadrolarda ihtiyaç duyulduğu sürece (bu personel hakkında, Yönetmeliğin, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının bölge ve garnizonlarında kalma süre ve sıralarına ilişkin hükümler uygulanmaz),"

"k) Eğitim birlikleri ve okullarda bizzat eğitim ve öğretim hizmetlerinde görevli olup, daha önce asgarî bir defa ikinci bölge hizmeti yapan personelden bulundukları garnizonların hizmet süresini tamamlamadan ikinci bölgeye atanma sırası gelenlerin bağlı oldukları birlik komutanlıkları tarafından başarılarından dolayı bulundukları görevde kalmalarının teklif edilmesi hâlinde ikinci bölge hizmetleri,

mensup olduğu Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ertelenebilir.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 41 ? Atamalardan önceki erteleme hazırlık işlemleri; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılır.

Genelkurmay Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı karargâhlarında önemli görevlerde çalışan kilit personelden, bu Yönetmeliğin 46, 60, 67 ve 79 uncu maddelerinde belirtilen ikinci bölge hizmetlerini en az bir defa yapmış olanlar, bulundukları garnizonlarda azamî kalma süresini doldurmuş olsalar dahi, Millî Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifi ve Genelkurmay Başkanlığının onayı ile bulundukları garnizonlardaki görevlerine devam ettirilebilirler.

Önemli görev yerleri; Millî Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifleri alınarak, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanacak yönerge ile saptanır."

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 42 ? Yönetmelikte belirtilen personel hizmetlerine ait müracaat ve şikayetlerin incelenmesi; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel işleri inceleme komisyonlarında yapılır."

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin değişik Ek-1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Ek Madde 1 ? Genelkurmay Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı karargâhlarında önemli görevlerde çalışan kilit personelden bu Yönetmeliğin 46, 60, 67 ve 79 uncu maddelerinde belirtilen ikinci bölge hizmetlerini en az bir defa yapmış olanlar, bulundukları garnizonda azamî kalma süresini doldurmuş olsalar dahi, yetkili makamların teklifi ve Genelkurmay Başkanlığının onayı ile bulundukları garnizon ve görevlerdeki hizmetlerine devam ettirilebilirler.

Önemli görev yerleri; Millî Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifleri alınarak Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanacak yönerge ile saptanır."

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğe "BEŞİNCİ BÖLÜM" başlığı altında aşağıdaki 93, 94, 95 ve 96 ncı maddeler eklenmiş ve diğer maddeler buna göre teselsül ettirilmiştir.

"BEŞİNCİ BÖLÜM

Sahil Güvenlik Komutanlığı İçin Özel Hükümler

Madde 93 ? Sahil Güvenlik Komutanlığı mensupları için atanma ve yer değiştirme bakımından kadrolarda mevcut hizmet yerleri birinci ve ikinci bölge olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) Birinci Bölge: Sahil Güvenliğin kara birlikleri,

b) İkinci Bölge: Yüzer birlikler.

Madde 94 ? Atanma ve yer değiştirmeler, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi, kadro yerleri ve personelin ihtisası ile hizmet safahatı esas olmak üzere bölge ve garnizonlar arasında sıra ile yapılır.

Birinci bölge garnizon hizmetleri, meslekî ve sıhhî mecburiyetler olmadıkça her şahsın değişik merkez ve garnizon yerlerinde görev alması göz önünde tutularak plânlanır.

Kıt'a mecburiyeti ve sair sebepler aranmaksızın zarurî hâllerde personelin, birinci bölge garnizon hizmet safahatı ile deniz hizmet süresi de dikkate alınmak suretiyle ikinci bölgeye atanması yapılabilir.

Subay ve astsubayların bölge ve garnizonlarda hizmet süreleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Birinci Bölgede: Birinci bölgede garnizon kalış süresi asgarî iki yıldır.

b) İkinci Bölgede: Muharip deniz (sahil güvenlik) sınıfı subay ve astsubaylar (uçak bakım hariç) için hizmetin ikinci bölgede geçirilmesi esastır. İkinci bölgede, garnizon kalış süresi uygulanmaz.

Hizmetin karakteri gibi zarurî sebeplerle personelin bu garnizonlarda kalma sürelerinin uzatılması veya kısaltılması mümkündür.

Madde 95 ? İkinci bölgede hizmet kadrosu bulunmayan sınıf mensupları için değişiklik yalnız birinci bölgenin garnizonları arasında yapılır.

Madde 96 ? Deniz Harp Okulunu bitiren subaylar, temel eğitime alınırlar. Temel eğitimi başarı ile bitiren sahil güvenlik sınıfı subaylar, meslek programlarına göre gelişimlerini sağlamak üzere ikinci bölgeye atandırılırlar. Bunlardan meslekî sıhhî mecburiyetler olmadıkça teğmen ilâ üsteğmen rütbelerindeki subayların rütbe bekleme sürelerinin tamamını bu bölgede geçirmeleri öngörülür.

Astsubay meslek yüksek okulunu bitiren muharip (uçak bakım hariç) sınıf astsubaylar, temel eğitime alınırlar. Temel eğitimi başarı ile bitiren muharip sınıf (uçak bakım hariç) astsubaylar meslek programları gereğince gelişimleri sağlanmak üzere ikinci bölgeye atandırılırlar. Bunlardan astsubay çavuş, kıdemli çavuş ve üstçavuşların bekleme süresinin tamamını ikinci bölgede; kıdemli üstçavuş ve başçavuşların ise bekleme sürelerinin tamamını ikinci bölge ve birinci bölgenin kıt'a sayılan garnizonlarında geçirmeleri öngörülür."

Yürürlük

MADDE 18 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri Bakanları yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber