Cumhurbaşkanı Gül: Üniversitelerde siyaset enerjimizi tüketti

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Ekim 2010 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Safranbolu'daki gezisinin ardından Karabük Üniversitesi'nin akademik yılı açılışına katıldı. Gül, üniversite kampusu girişinde öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı. Yol boyunca sıralanan öğrencileri makam aracından el sallayarak selamlayan Gül, rektörlük binası önünde Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal ile tokalaştı. Gül, daha sonra yanlarına gittiği öğrencileri selamlayarak, başarı dileklerinde bulundu. Bu sırada bazı öğrenciler elleriyle Gül'e dokunmak istedi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Gül, üniversileter arasında büyük bir yarış olduğunu söyledi. Eskiden üniversitelerin içine kapanık olduğunu, aralarında bir dinamizm, bir yarışın söz konusu olmadığını vurgulayan Gül, "Şimdi üniversitelerde büyük bir değişim var. Başta devlet üniveristeleri olmak üzere. İkincisi vakıf üniversiteleri devreye girdi. Daha elastik bir yapıları var. Şimdi artık çok açık, şeffaf bir rekabet ortamı var. Bu ortamda herkes kendini toparlıyor. Bunu görüyorum ve görmekten çok büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

Üniversitelerdeki bu değişim ve rekabet ortamının Türkiye'ye çok şey katacağını kaydeden Gül, şöyle devam etti; "Bu, Türkiye'yi çok değiştirecek. Türkiye'nin geleceğine çok büyük katkısı olacak. Şunu unutmayalım ki; Gelişme, büyüme, modernleşme hep bilim adamları, entellektüeller, aklı eren insanların öncülüğünde gerçekleşmiştir. Ve üniversiteler de buna hep öncülük yapmıştır, lokomatiflik yapmıştır. Üniversitelerden beklediğmiz de bu. Yoksa üniversitelerin kendi içinde mücadele eden, siyaseti başka bir şekilde üniversitelerin içine taşıyan yapıları olmaması gerekir. Bu bizim çok enerjimizi tüketti. Üniversiteleri de çok içe dönük hale getirdi. Ve dünyadaki ilim hareketinden, gelişmelerinden bizi birazcık geride bıraktı. Bunu istatistiklere bakarak söylüyorum. Uluslararası fonlardan aldığımız paralara ve projelere göre söylüyorum. Veya oralara yaptığımız müracaatlara, buluşlara, patentlere göre söylüyorum."

TÜRK BİLİM ADAMLARI 5 YIL SONRA PATLAMA YAPACAK

Türkiye'nin yeniden bir hamle yapmaya başladığını ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Gül, "Türkiye tekrar ilime, bilime dönüyor üniversiteleri vasıtasıyla. Büyük bir yatırım yapıyor. Bu yatırımın karşılığını 5-10 sene sonra kesinlikle alacaktır. Göreceksiniz 5 sene sonra büyük bir patlama olacaktır. Patentlerde, projelerde, Türk bilim adamlarının uluslararası seviyedeki başarılarında büyük bir patlama olacaktır. Ama bunun adımları bugünden atılmaktadır" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Gül, salonda butona basarak, Kardemir A.Ş. tarafından üniversite bünyesinde yaptırılacak olan Demir Çelik Enstitüsü AR-GE Merkezi'nin temelini attı. Gül, daha sonra merkezi yaptıran Kardemir A.Ş. yöneticilerine plaket verdi. Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal da Gül'e, içinde kendisi ve eşi Hayrünisa Gül'ün fotoğrafının bulunduğu Safranbolu evinin penceresi örnek alınarak yapılan çerçeveyi hediye etti. Gül daha sonra Kardemir A.Ş.'ye geçti. Gül, basına kapalı gerçekleştirdiği ziyarette fabrikayı gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber