Rüşvetimizi geri verin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Ekim 2010 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yargıya rüşvette şok iddia. İTO'nun, yönetim kurulu kararıyla davalar için 1.2 milyon TL ödenek ayırdığı, karar bozulunca parayı geri istediği öne sürüldü

İstanbul'DAKİ CNR Fuarcılık ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) arasındaki davayla ilgili 'rüşvet' iddialarına ilişkin soruşturmada aralarında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da bulunduğu 9 kişi tutuklandı. Yalçıntaş, 'yüksek yargı mensubuna rüşvet vermeye iştirak'le suçlandı. Ankara 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklanan diğer isimler ise İDTM finans Müdürü Resul D., Yargıtay 12'nci Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Mustafa O., Avukat Necdet O., Bekir A., Yavuz Ç., Hüseyin U., Avukat Süleyman B. ve İlhan B.

FİRARDAKİLER YAKTI: Reina'nın işletmecisi Mehmet Koçarslan ile bazı şüphelilerin yakalanamaması ve 'delillerin karartılması ihtimali' nedeniyle tutuklama kararı verildi.

İTO bünyesindeki, İDTM Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki 'tahliye davaları' ile patlayan 'yargıya rüşvet operasyonunda' ilginç detaylar ortaya çıktı. İDTM, CNR'ı 5 ayrı fuar salonundan çıkarmak için Bakırköy'deki mahkemelerde dava açmıştı. İki dava aleyhine sonuçlanan İTO ve İDTM, diğerlerini lehlerine çevirmek için çare aradı. Ve iddialara göre süreç şöyle işledi:

TOPLANTIDAN 'RÜŞVET' ÇIKMIŞ: İDTM yöneticileri, Avukat Necdet O.'ya ulaştı. O., 1,2 milyon TL'ye davaları İDTM lehine çevirebileceğini söyledi. İTO, yönetim kurulu kararıyla 1,2 milyon lira ödenek ayırdı. 'Avukatlık ücreti' adı altındaki bu ödenek, İDTM Finans Müdürü Resul D. tarafından poşet içerisinde Necdet O.'ya teslim edildi.

300 BİN LİRA BAŞKANA: Avukat O., paranın 300 bin lirasını eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı H.E.'ye verdi. Ancak 6. Hukuk'un İDTM lehine verdiği onama kararı, başkanın emekli olmasının ardından CNR'ın düzeltme talebi üzerine kaldırıldı. DTM yönetiminin bu nedenle N.O.'dan parayı geri istedi.

İŞTE TESLİMAT ANI

DEPREM etkisi yaratan operasyona yol açan 'rüşvet teslimatı' polis kamerası tarafından görüntülendi. Görüntülerde, DTM Finans Müdürü R.D. ile DTM avukatı S.B. avukat N.O.'nun bürosuna girerken görülüyor. N.O. ve R.D., bir süre masada oturuyor. İçeriye, elinde bir şeyler taşıyan bir kişi giriyor. N.O., şahıstan, elindekini masasına bırakmasını istiyor.

Böcekle takip edildim

Rüşvetin organizatörü olduğu iddia edilen Ankara Barosu avukatlarından Necdet O. da suçlamaları reddetti. Necdet O., söz konusu paraları, yaptığı avukatlık hizmetinin karşılığı olarak aldığını belirtti şunları söyledi: Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Hasan E.'ye rüşvet verdiğim söyleniyor. O zaman neden suçüstü yapılmadı. Savcıya bunu sordum yanıt veremedi, 'Reisi cumhur olsa yakalarım' dedi. Büroma aldığım televizyondan da 'böcek' (Dinleme aygıtı) çıktı.

İDTM Finans Müdürü Resul D. de ifadesinde, Avukat Necdet O.'yu, TBMM'de bir milletvekili yemeğinde tavsiye sonucu tanıdığını söyledi. Dalkıran'ın ifadesi şöyle: 'Bir banka avukatının 'iyi bir avukat' diyerek kartını vermesi ile Necdet O.'nun ismini duydum. Bürosuna gittim. Ankara'da bir avukata ihtiyacımız vardı. Necdet O.'ya dava için 250 bin TL verdik. 75 bin TL fatura kesilince 180 bin TL geri alındı. Bu, rüşvet iadesi değildir.

Yargıtay 12'nci Hukuk Dairesi eski Başkanlarından Mustafa O. da, kendisinin emekli olduktan sonra hukuki danışmanlık hizmeti verdiğini, bu hizmet kapsamında bazı Yargıtay üyelerini aramış olabileceğini belirtti. Rüşvet suçlamasını reddetti. Oskay, 'Örgüt kurmak', '5 kere yargıyı etkilemek', '7 defa nitelikli dolandırıcılık' suçlamasıyla tutuklandı.

Soner ARIKANOĞLU-Kıvanç EL/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber