Kamu çalışanlarına geciken hakları iade ediliyor

Haber Giriş : 16 Mart 2005 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarında "Yardımcı Hizmetler" sınıfında yıllardır kadrolarının dışında çalıştırılanlara, Görevde Yükseltme Yönetmeliği çerçevesinde hizmet içi kurslar düzenlenecek. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nda Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda çalışan yaklaşık 7 bin 500 çalışan, bu hizmet içi kurslardan muaf tutulup, sınavla kurum içi yükselme sınavlarıyla çalıştırıldıkları kadrolara atanıp gecikmiş haklarına kavuşturulacaklar.

Edinilen bilgiye göre, kamu kurumlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamında memur, şoför ve değişik işlerde çalıştırılan, ancak bu kadrolara ilişkin özlük haklardan yararlanamayan çalışanlar için 2005 yılı içerisinde 75 saatlik hizmet içi kurslar düzenlenip sınavla çalıştırıldıkları kadrolara geçişleri sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nda bu kapsamda çalıştırılan 7 bin 500 çalışan bulunuyor.

MEB yetkilileri, Bakanlık ve taşra teşkilatındaki personel yetersizliği, hizmet içi eğitim merkezlerinin yetersiz oluşu, zaman ve iş kaybının önüne geçilmesi için Başbakanlığın Çerçeve Yönetmeliği gereği olan toplam 75 saatlik (3 hafta) hizmet içi kurslardan muaf tutulacak. Başbakanlık konuya ilişkin çerçeve yönetmeliğinin dışında tutulacak olan MEB personelinin kurum içi yükseltme sınavları, her il milli eğitim müdürlüklerince 2005 yılı sonuna kadar yapılmış olacak. Sınavı geçen yardımcı hizmetler sınıfındaki çalışanlar, çalıştırıldıkları kadrolara ilişkin haklara kavuşacak. 15-20 yıldan beri Yardımcı Hizmetler sınıfında çalıştırılan sınavla birlikte memur, memur olarak çalışanlar ise Veri Hazırlama İşletimi kadrolarına geçirilecek. Bu kadrolara geçişle birlikte çalışanlara, aylık maaşlarında olacak iyileşmelerin yanı sıra 400 milyon emekli maaşı alacak olan bir yardımcı hizmetler sınıfındaki bir çalışan, memur kadrosuna geçtikten sonra emekli maaşı yaklaşık 600 milyon olacak. Ayrıca emeklilik halinde, çalışanların bu kadro değişikliklerinin getirisi emekli ikramiyelerine de yansıyacak.

Öte yandan, Maliye ve Başbakanlık ile yapılan görüşmeler sonrasında hizmet içi kursların çeşitli nedenlerle kaldırılıp bu seneye has olarak sınavla geçiş imkanı tanınmasına yönelik alınan kararla hem Maliye ve hem de Milli Eğitim Bakanlığı, iş kaybının önlenmesi konusunda zaman ve iş tasarrufu sağlamış olacak. Yıllardır haklarının iade edilmesini bekleyen MEB'in Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki çalışanları, haklarının iade edilmesiyle ilgili büyük bir sevinç yaşıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber