56 bin ormancıya çevre tazminatı geliyor

Haber Giriş : 17 Mart 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tarım-Orman Sendikası Balıkesir-Çanakkale 8 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Yurdakul, ormancıların büyük umutlarla beklediği çevre tazminatıyla ilgili kanunun bir an önce meclisten geçmesini istedi.

Balıkesir ve Çanakkale ilçelerinde bulunan temsilcilikleri ziyaret eden Hüseyin Yurdakul, sendikanın çalışmaları hakkında üyeleri bilgilendirdi. Özel İdareler Kanunu, özelleştirme, yangın, fazla mesai ücretleri ve çevre tazminatları konularına temas eden Yurdakul, özellikle çevre tazminatının orman çalışanları için önemli olduğunu belirterek, "Çevre tazminatı tüm çalışanları kapsamaktadır. Şu an alt komisyondan kabul edilerek üst komisyonda inceleme halinde olan tazminat kanununun meclisten bir an evvel geçmesini bekliyor ve istiyoruz. Çevre tazminatı, maaşın yarısı olup, 56 bin ormancıyı ilgilenmektedir. Hükümetin bu yasa tasarsısına duyarlı yaklaşacağını umuyoruz" dedi.

Yurdakul, fazla mesai ücretleri ile ilgili olarak da Orman Genel Müdürlüğü'nün bir yönetmelik çıkardığını ifade ederek, bu yönetmeliğin iptali için KESK'e bağlı Tarım Orman Sen'in iptal davası açtığını, ancak dava açılmasının büyük hata olduğunu söyledi.

Yurdakul, "Yönetmelik, Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan yangın hizmetlileriyle, kadastroda görev alanların Mayıs-Kasım ayları süresinde 180-360 YTL fazla mesai ücreti almasını öngörüyordu. Bu yönetmelikten 12 bin kişi yararlanırken, 800 kişi yararlanamıyordu. Yönetmelik iptal edilirse 12 bin kişi de bu haktan yararlanamayacak. İptal davası yerine yönetmeliğin maddelerin değiştirilmesi için çaba harcansa daha yararlı olacaktı. Şu an verilen hak, ne yazık ki geri alınma tehlikesi altında" diye konuştu.

2B'yi de değerlendiren Yurdakul, geri kazanılabilecek yerlerin ormana geri kazandırılması, kazanılamayacak durumda olanların ise piyasa şartlarına göre satılmasını istedi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber