Polis ve jandarma, UYAP ve KİHBİ üzerinden işbirliği yapacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kolluk kuvvetlerinin daha verimli çalışabilmesi için tüm ülkeyi kapsayacak entegrasyon çalışmaları başlatıldı. Projeyle Kaçakçılık İstihbarat ve Bilgi Toplama Sistemi (KİHBİ) ile Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) bilgi sisteminde yer alan bilgilerin kullanımı sağlanacak.

Çalışmalar tamamlandığında ülke çapında yargı mercilerince çıkarılan tüm yakalama emirleri UYAP üzerinden güvenlik kuvvetlerince sorgulanabilecek. Sistemlerin bütünleşmesi ile güncel suç ve suçlu bilgileri bağlı birimleri olan polis, jandarma ve sahil güvenliğin her an kullanımına sunulacak. Bu sayede işlemler hızlanacağı gibi güvenlik kuvvetleri açısından da ciddi bir iş gücü tasarrufu sağlanacak. Bu sistem aracılığıyla 2010 yılı içinde 19 Ekim'e kadar 225 bin 625 kişinin yakalanarak veya bulunarak ilgili yerlere, ayrıca 12 bin 690 kayıp ya da çalıntı aracın da bulunarak sahibine teslimi yapıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı, en son haberleşme ve bilgi sistem teknolojilerinin sunduğu imkân ve kabiliyetleri kazandırmak ve bilginin en küçük jandarma birimine kadar kesintisiz, eş zamanlı, doğru ve emniyetli şekilde ulaştırılmasını sağlamak maksadıyla dünya standartlarında kısa adı JEMUS olan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi Projesi'ni geliştirdi. JEMUS Projesi telsiz sistemi 28 ilde faaliyete geçirildi. 7 ilde kurulum ve montaj çalışmalarına devam ediliyor. 15 ilde ise arazi keşif çalışmaları sürdürülüyor. Projenin 2016 yılı sonuna kadar ülke genelinde tamamlanması hedefleniyor. JEMUS telsiz sistemi sayesinde, uygulamaya geçilen illerde aranan şahıs yakalama oranlarında önemli artışlar sağlandı.

Ayrıca bütün sahillerin iç suları olan Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, deniz güvenliğinin sürekli ve etkin bir şekilde tesisi için denizlerin MOBESE'si olacak Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) projesi başlatıldı. Projenin Denizcilik Müsteşarlığı Gemi Trafik Hizmetleri Projesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı radarları ve birbirini destekleyecek entegre bir yapıda hayata geçirilmesi de öngörülüyor. Bu proje tamamlandığında Türkiye kıyılarında tam radar kaplaması sağlanacak, kaçakçılık ve yasa dışı göç gibi konularda önemli ilerlemeler kaydedilecek. Projeye ilişkin fizibilite ve teknik şartname çalışmaları tamamlandı.

MOBESE'YE 136 MİLYON HARCANDI

İçişleri Bakanlığı, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların faillerinin yakalanması konusunda büyük faydaları olan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'ni (Mobese) bütün ülkeye yaygınlaştırdı. İlk başta sadece İstanbul'da bulunan sistemin Ekim 2010 itibariyle 73 ilde kurulumu tamamlandı. 7 ilde ise kurulumu tamamlandı ve kabul aşamasında.

İllerin yanı sıra 33 büyük ilçede de sistemin kurulumu tamamlandı, 48 ilçede ise kurulum tamamlanmak üzere.

İçişleri Bakanlığı, ilerleyen dönemde nüfus ve asayiş gibi bazı kriterler de dikkate alınarak tüm ilçelerde bu sistemin yaygınlaştırılmasını hedefliyor. 2007 yılından bu yana mobese sistem kurulumları için genel bütçeden 136 milyon 20 bin 992 TL harcandı. Ayrıca buna yakın bir rakamda il özel idareleri başta olmak üzere yerel imkanlardan sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber