Türk edebiyatını genç öğretmen yazarlar omuzluyor
MURAT TOKAY
Türk edebiyatındaki hareketlilikte öğretmen yazarların hatırı sayılır bir yeri var. Son yıllarda ciddi edebiyat ödüllerini alan bu yazarların çoğu 30'lu yaşlarında ve taşrada görev yapıyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi şiirleri ve yazılarıyla Türk edebiyatına omuz veren şair, öykücü ve romancı öğretmenlerin izini sürdük.
Şair Betül Tarıman öğretmenliğe başladığı ilk yılı anlatırken "Karlı bir kış günü sobayla ısıtılan sınıflar, çatısı damlayan bir okul ya da lastik ayakkabılı haylaz bir öğrenci aklıma geliyor." diyor. Kim bilir öğrencileri nasıl hatırlıyor Betül öğretmenlerini. İlkokul öğretmenleri hiç unutulur mu? Herkesin hayatında unutamadığı, şükranla andığı bir öğretmeni vardır. Hele bu öğretmen şair, yazarsa!
Yıllarca efsane öğretmen yazarlardan bahsedildi. Edebiyat öğretmenliği yapmış Ahmet Hamdi Tanpınar, Behçet Necatigil, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali, Zeki Ömer Defne, Rauf Mutluay, Halit Fahri Ozonsoy, Fakir Baykurt ve Tahir Alangu ilk akla gelenler... Bu öğretmenler nice öğrenci yetiştirdi, nice öğrenciye edebiyat zevkini aşıladı...
Bugün de yazar öğretmenler Batman'da, Diyarbakır'da, Maraş'ta yurdun dört bir köşesinde öğrenci yetiştirmeyi sürdürüyor. Özellikle son yıllarda Türk edebiyatında şiir, öykü ve roman dalında başarılı ürünler vermiş birçok ismin öğretmenlik yaptığını biliyoruz. Biz de 24 Kasım öncesi bu genç öğretmenlerimizi tanımaya çalıştık.
Türkçeyi sonradan öğrendi
Öykü dalında pek çok ödülün sahibi bir öğretmen Yavuz Ekinci (31). Yunus Nadi ve Haldun Taner Öykü ödülleri en bilinenleri. Batman'da köy okulunda başladığı öğretmenliğe GAP İlköğretim Okulu'nda devam ediyor. Anadili Kürtçe olan Ekinci'nin Türkçeyi geç yaşlarda öğrendiğini belirtelim. Dört kitabı var.
İlk kitabıyla Öykü Ödülü aldı Murat Özyaşar, Diyarbakır'da edebiyat öğretmenliği yapan genç bir yazar. 1979 doğumlu. 'Ayna Çarpması' adlı ilk kitabıyla 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ile 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü'nün sahibi oldu.
ŞİİRİ SAVUNAN YAZAR
Türk edebiyatında şiirleri ve şiir üzerine yazıları ile dikkat çekmiş bir yazar Celal Fedai (38). Ali Ural'la şiir dergisi Merdiven'i çıkardı. İzmir'in Menderes ilçesinde edebiyat öğretmenliği yapıyor. 'Parmak ile Boyanmış' kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2005 Şiir Ödülü'nün sahibi.
ROMANCI, sınıf öğetmeni Cem Kalender, 2007'de A. Hamdi Tanpınar Roman Ödülü'nü kazanan ilk romanı 'Klan' ile edebiyat dünyasının dikkatini çekmiş bir yazar. 1976 doğumlu, İstanbul'da bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmenliği yapıyor. Kalender'in ikinci romanı 'Zamanın Unutkan Koynunda' geçen aylarda yayımlandı.
Hem şair hem ressam Bünyamin K. memleketi Maraş'ta resim öğretmenliği yapan bir şair, ressam. 39 yaşında. 2003'te 'Hiçbir Baloda Yokum' kitabıyla Cahit Zarifoğlu adına verilen yarışmada jüri özel ödülünü aldı. İkinci şiir kitabı 'Bak Anne Geliyor Bir Kara Tren' geçen yıl yayımlandı.
Yaşar Nabi Nayır Ödülü'nü aldı
Veysi Erdoğan genç bir şair-öğretmen. 1982 Diyarbakır doğumlu. 'Şimdi Terk Edin Çadırımı' adlı dosyasıyla 2008 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü'ne değer görüldü. Diyarbakır'da Türkçe öğretmeni olarak görev yapıyor.
Edebiyatçı bir İngilizce öğretmeni 'Herkesin Alıp Gittiği' dosyasıyla 2009 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü'nü alan A. Barış Ağır 1984 Adıyaman doğumlu. İngilizce öğretmenliği yapıyor. Ödül kazanan dosyası Varlık Yayınları'nca kitaplaştırılmıştı.
USTALARIN övdüğü bir yazar
Mustafa Kutlu'nun, Rasim Özdenören'in övgüsünü kazanmış bir öykücü Abdullah Harmancı. Konya'da edebiyat öğretmenliği yapıyor. 1974 doğumlu Harmancı'nın yayımlanmış üç kitabı var. Yazar 'Yerlere Göklere' kitabıyla 2007-Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü'nü kazandı.
Necatigil ödüllü öğretmen Şair Betül Tarıman 23 yıllık öğretmen. Yedi şiir kitabında imzası var. 2005 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödülü'nü aldı. Öğrencileriyle birlikte şiir atölyeleri kurdu, edebiyat dergileri çıkardı, şiir dinletileri düzenledi. Teşvikiyle yazıya başlayan ve bunu sürdüren birçok talebesi var.
80 kuşağının en önemli şairi 80 kuşağının en önemli şairlerinden bir Hüseyin Atlansoy. Uzun yıllardır taşrada yaşıyor. Bilecik'in Bozüyük ilçesinde felsefe grubu öğretmenliği yapıyor. 1990 Yazarlar Birliği Şiir Ödülü sahibi. Toplu şiirlerini 'Su Burcu' ismiyle kitaplaştırdı.
DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENİ ŞAİR
Hüseyin Akın (45), ilahiyat fakültesi mezunu bir yazar. 13 yıldır Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi'nde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görev yapıyor. Son kitabı 'Canlı Renkler' geçen ay yayımlandı.
Şiir Defteri ondan sorulur! Şeref Bilsel şair, öğretmen. Sadece şiirleri ile değil şiir yazıları ve Cenk Gündoğdu ile hazırladığı Şiir Defteri adlı şiir yıllığıyla da konuşulan bir isim. Bilsel, Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Öğretmen Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapıyor. Dört şiir kitabı var.
Diyarbakır'da bir köy öğretmeni Kemal Varol (33), Diyarbakır'da öğretmenlik yapıyor. Milliyet Sanat ve Kitap Zamanı gibi yayınlarda yazılarıyla düzenli olarak görülen bir isim. 'Yas Yüzükleri', 'Kin Divanı' ve 'Temmuzun On Sekizi' isimli üç şiir kitabı var. Geçen ay Sel Yayıncılık'tan 'Demiryolu Öyküleri' seçkisi yayımlandı.
LÂlezar kitabıyla ödüle layık görüldü Mustafa Fırat bir edebiyat öğretmeni. Mühür Şiir ve Edebiyat Dergisi'ni Mart 2005'ten beri iki aylık periyotlarda yayına hazırlıyor. Lâlezar kitabı ile 2005 Nüzhet Erman Şiir Ödülü'ne layık görüldü. 1978 doğumlu şair İstanbul'da yaşıyor.
Tanpınar Şiir Yarışması'nın birincisi Ercan Yılmaz Türk şiirinin başarılı genç isimlerinden. Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapıyor. Yeni kitabı 'Rüya Kasrı' bu ay içinde yayımlandı. 'Âherli Zamanlar' ve 'İncire Yemin' diğer şiir kitapları. 1977 doğumlu Ercan Yılmaz uzun süre şiir dergisi Ada'yı çıkardı.
ÖYKÜ DELİSİ BİR ÖĞRETMEN
Recep Şükrü Güngör 1971 doğumlu. Sakarya'da bir kolejde edebiyat öğretmenliği yapıyor. Son kitabı 'Kayıp Ruhlar Kıraathanesi' bu yıl içinde yayımlandı. Öğrencilerinin 'deli, dost, öğretmen, öykücü-yazar ve derviş' diye andığı bir yazar Recep Şükrü.
Genç yazar adaylarına yol gösterdi Sait Türkoğlu taşrada birçok il dolaşmış bir edebiyat öğretmeni. Arkadaşlarıyla Sivas'ta Martı, Kayseri'de Yitik Düşler dergisini çıkardı. Birçok genç yazar adayına yol gösterdi, ağabey oldu. Deneme türünde ürünler verdi. 'Yazarlık Ağacı', 'Yoklukta Hayat Var', 'Gök Ekini' kitaplarından bazıları.
Üç şiir ödülü aldı Seyyidhan Kömürcü Mardin, Derik doğumlu şair. Resim öğretmeni. Arkadaş Zekâi Özger, Yaşar Nabi Nayır ve Nüzhet Erman şiir ödüllerine layık görüldü. Hasar Ayini isimli bir şiir kitabı var. 1979 doğumlu yazar Diyarbakır'da yaşıyor.
Mizah dergisi çıkarıyor Asım Gültekin da sıra dışı bir öğretmen. Mizah dergisi Caf Caf'ı çıkarıyor. Kültür sanat sitesi dunyabizim.com'un editörlüğünü yapıyor. 2008 yılında İGEDER (İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği) tarafından yılın öğretmeni seçildi.
VE DİĞERLERİ Yazı ve şiirleriyle Türk edebiyatına katkı sağlayan öğretmen yazarlardan bazılarının isimleri de şöyle: İsmail Karakurt, Salih Güzel, Mustafa Uçurum, Reşit Güngör Kalkan, Zeynep Arkan, Yılmaz Yılmaz, Mustafa Uçurum, İsmail Aykanat, Ahmet Edip Başaran, Sait Yavuz, Bülent Parlak, Orhan Tepebaş, Nadir Aşcı, Mustafa Celep, Şemsettin Yapar.
Çocuklarla çalışmayı seviyorum
Yavuz Ekinci, öykücü (sınıf öğretmeni): Öğrencilerim benim yazar olduğumu biliyor. Benden dolayı yazıya ve edebiyata daha yakınlar. Onların hayal güçlerini geliştirmek için sürekli egzersizler yaparım. Bazen de düşüncelerini yazıya aktarmalarını sağlayan çalışmalar hazırlarım. Yaptığım bu çalışmaların çok verimli yanlarını gördüm. Okuma eskiden boş vakitlerde yapılması gereken bir uğraş olarak gösterilirdi. Oysa bunun böyle olmadığını onlara anlatmaya çalıştım ve okuma saatlerinde oturup onlarla birlikte kitap okudum. Günlük hayata yaşadığım her şey önce beni sonra da öykücülüğümü besliyor. Öğretmenlik benim mesleğim.
Öğrencilerim ayna'm benim
Ercan Yavuz, şair (edebiyat öğretmeni): Öğrencilerim benim kendimi seyrettiğim bir 'ayna' hiç şüphesiz. O aynada temâşâ etmeden kendimi nasıl bilebilirim? Ve dahi yeryüzünde nasıl şairâne konaklayabilirim? Yeni bir entelektüel kimlik inşa etmek için çıkılan bu yolculukta talebelerime, şiirin medeniyetimiz için başat unsurlardan biri olduğunu ve Gâlib Dede'nin 'Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen/Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen' beytinin manasını sezdirebilirsem kendimi bahtiyâr sayacağım.
İyi bir öğretmen olmak daha önemli
Kemal Varol, şair, (sınıf öğretmeni): Yaklaşık on yıldır değişik köylerde ilkokul öğretmenliği yapıyorum. Şair ve yazar olmaktan ziyade iyi bir öğretmen olmak benim için hep daha önemli oldu. Çocuklar, benim öğretmenlik dışında başka bir "işle" uğraştığımı hep sezdiler şüphesiz ama hiçbir zaman bu işin ne olduğunu tam olarak bilemediler. Kitap okumayı çok sevdiler örneğin, hatta iyi şiir ve öyküler yazdılar.
Bu mesleği seçtiğim için şanslıyım
Betül Tarıman, şair (öğretmen): Ben öğretmenliğe başlayalı tam yirmi üç yıl olmuş. Zaman nasıl da hızla akıp geçiyor. İçimde hâlâ öğretmenliğe başladığım yılların heyecanı var. O günkü kadar heyecanlı ve coşkuluyum. Sanki göreve yeni başlamışım gibi. Göreve başladığım yılki öğrencilerim bugün otuzlu yaşlarını sürüyorlar. Hepsi meslek sahibi oldu, çoluk çocuğa karıştı. Bense hâlâ bu mesleği seçtiğim için kendimi şanslı sayıyorum.
Kitabınızın olmasının kıymeti yok!
Şeref Bilsel, şair (edebiyat öğretmeni): Hasbelkader televizyonda, gazetede yahut bir dergide adınıza tesadüf edilmişse bu öğrencilerin motivasyonu açısından pekiştirici olsa da fotoğrafınızın görünürlüğü daha belirleyici olabiliyor. İsterse hiçbir şey yazmasın yüzünüz altında! 'Beş on kitaplı bir şair, yazar olmanızın, kendini bıyıklarıyla tartan bir kurum amirinin size dair görüşü karşısında hiçbir kıymet-i harbiyesi yok. Bu söylediğim eski okullarımın hal ve gidişine dairdir. Şimdiki okulum nispeten daha iyi.
Her öğrencim bir hikâyedir
Recep Şükrü Güngör, öykücü, (edebiyat öğretmeni): Hikâyemdeki iyi insanların kaynağı öğrencilerimdir. Bilginin başkasında ışıldadığını görmek huzur veriyor kederli hayatıma. Her öğrencim de bir hikâyedir. Bazıları kitaplarımda kahraman olarak yer alır. Dersleri en zayıf, öğretmenlerin adam olmaz dediği bir öğrencimi hikâye kahramanı yaptım. Hikâyede var olduktan sonra çocuk gayret etti ve şimdi üniversitede okuyor. Öğrencilerim, ailelerinin bana emanetidir.