TUİK'in, 4/C'li anketörleri saldırıya uğruyor
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) tarafından Türkiye İstatistik Kurumunda (TÜİK) anketör olarak çalışan personel arasında yaptığı anket sonucu anketörlerin yüzde 89'u en az bir kere saldırıya uğradığını söyledi.
TÜİK'in ülke genelinde yaptığı anketlerde görev alan yedi farklı bölgeden 231 erkek, 197 bayan olmak üzere toplam 428 personelle yapılan anket sonuçlarına göre 381 kişi görevi sırasında herhangi bir şekilde saldırıya uğradığını belirtirken, 47 kişi ise herhangi bir saldırıyla karşılaşmadığını söyledi.
Maruz kalınan saldırıların yüzde 54'ü işyerinde yapılan anket çalışmalarında yaşanırken, yüzde 36'sı konutta, yüzde 1'i araçta ve yüzde 9'u ise diğer ortamlarda yapıldı.
Saldırıya uğradığını belirten anketörlerin yüzde 54'ü sözlü , yüzde 21'i fiili, yüzde 19'u psikolojik saldırıya uğradığını söylerken yüzde 7'si ise diğer şekillerde saldırıya uğradığını ifade etti.
Fiili olarak saldırıya maruz kalanların yüzde 37'si hayvan saldırısına uğrarken, yüzde 15'i taciz edildiğini, yüzde 4'ü tinerci saldırısına maruz kaldığını , yüzde 3'ü ise silahlı saldırıyla karşılaştığını, yüzde 42'si ise diğer şekillerde fiili saldırıya uğradığını belirtti.
Sözlü olarak yapılan saldırıların yüzde 58'sini hakaret, yüzde 27'sini taciz oluştururken yüzde 16'sını diğer sözlü saldırılar oluşturuyor.
ÇİVİ: Vatandaş öfkesini anketörden çıkarıyor
Anket sonuçlarını değerlendiren HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, TÜİK'in anketlerinin 38 yıldan beri 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre çalışan geçici personel tarafından yapıldığını, son derece düşük ücretlerle ve kötü koşullarda çalışan personelin görevi sırasında da büyük zorluklarla karşılaştığını söyledi.
Çivi, rastgele belirlenen her türlü işyerinde ve konutta bire bir görev yapmak zorunda olan anketörler zaman zaman öfkeli vatandaşların tepkisine maruz kalıyor. Ekonomik şartlardan şikaye eden vatandaşlar öfkesini anketöre yöneltiyor.
Uğradıkları saldırılar karşısında anketörleri koruyacak hiçbir yasal düzenleme olmadığını belirten Çivi, anketörlerin ancak adli bir kişisel vaka olarak başvuru yapabildiklerini, kurumun ise ne pahasına olursa olsun görevin yapılmasını istediğini söyledi.