Askeri uyum paketi Bakanlar Kurulu'nda

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Aralık 2010 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN

Hükümet, referandumda kabul edilen Anayasa değişikliklerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) ilgilendiren bölümlerini bir paket haline getirdi. Taslağın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor.

Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nın katkı sağladığı taslağın en önemli hükümlerinden birini, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmaları oluşturuyor. Komutanların suçlarına ilişkin fezleke, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından hazırlanacak. Bu düzenlemenin darbe iddiasıyla yargılanan üst düzey komutanları nasıl etkileyeceği tartışma konusu oldu. Ancak düzenleme görev suçlarını içerdiği ve Anayasa'ya, ?devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görülür? hükmü konulduğu için, bu komutanlar düzenlemeden yararlanamayacak.

YAŞ'ın yapısı değişecek

Taslakla Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) yapısı da değiştirilecek. Buna göre, askeri kanattan YAŞ'a katılım, Kuvvet Komutanlarıyla sınırlandırılacak. Hükümeti temsilen ise Başbakan ve Milli Savunma Bakanı, 2 Başbakan yardımcısı ve İçişleri Bakanı olacak. Böylece sivil-asker dengesi sağlanacak. Uygulamada YAŞ toplantılarına 15 orgeneral, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı katılıyor. YAŞ kararıyla ihraç edilenlerin geri dönüş başvuru sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin hükümler de taslakta yer alacak.

Anayasa'nın 10, 14 ve 19'uncu maddelerinde askeri yargının çalışma yöntemi ve çalışma alanına ilişkin sınırları belirleyen maddelerine ilişkin düzenlemeler de, paketin içinde yer alıyor. Yeni hükümlerle Anayasa, bu mahkemelerin asker kişilerin, sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalara bakmakla görevlendirmişti. Askeri yargı organlarının kuruluşu, işleyişi, askerî hakimlerin özlük işleri, askeri savcılık görevlerini yapan askeri hakimlerin görevli bulundukları komutanlıkla ilişkileri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarının kanunla düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber